x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Thomas om sin oplevelse med Masterchef: ”Det har styrket mig i køkkenet”

EMMA AHLGREEN HAA | 4. marts 2021

Egentligt havde Thomas Tranegaard Nielsen tænkt, at Masterchef primært var noget, alle andre meldte sig til. Det var ikke rigtig noget for ham, selvom hans interesse for og viden om mad er stor.

”Sidste år blev jeg indenfor en uges tid opfordret til at stille op af flere venner uafhængigt af hinanden, og kontaktet af Metronome, der spurgte, om jeg ikke ville sende en ansøgning,” fortæller han.

Derfor besluttede han sig for, at han da kunne give det et skud, nu han ligefrem var blevet opfordret til det fra flere sider.

”Jeg er ikke så god til at skrive tekst, der ikke er opskrifter, og spørgsmål om hvad der gør mig speciel, og hvad jeg er god til, det havde jeg svært ved at svare på, især taget mit nordjyske ophav i betragtning”, siger Thomas Tranegaard Nielsen.

Med hjælp fra sin hustru og en veninde lykkedes det ham at udfylde det hele, og sende ansøgningen af sted.

Nogle uger efter at ansøgningen var sendt af sted, blev han ringet op af produktionsselskabet, der gerne ville se ham til en køkkenaudition.

Her skal deltagerne møde op og lave en ret med et af to mulige proteiner. Retten bliver herefter bedømt af de kokke, der er tilknyttet Masterchef-køkkenet, men altså ikke de fire dommere. Bliver retten godkendt, går man videre til den audition, vi andre kan se i TV.

”Det var helt vildt overvældende, men også meget spændende at være med til. Hjemmefra havde vi valgt protein ud fra to muligheder, men ellers vidste vi ikke, hvad der var til rådighed, så man kunne ikke som sådan forberede sig,” fortæller Thomas.

Han endte med at lave en ret med torsk, asparges og en grøn persillemayo. Hvordan retten blev taget imod, fik han aldrig af vide, men det sikrede ham en plads videre til den næste audition.

”Jeg blev ringet op, og så havde jeg halvanden uge til at udfylde en masse papirer, og finde ud af, hvilken ret, jeg ville servere for dommerne, og hvordan den skulle laves,” siger han.

Kommer fra en familie der går meget op i mad

Thomas’ interesse for mad kommer hjemmefra. I hans familie er de rigtig glade for mad, og interessen for gastronomiens verden blev grundlagt i barndommens køkken.

”Først da jeg blev voksen, fandt jeg ud af, at min mor faktisk ikke er så vild med at lave mad, men mest bare gør det, fordi hun elsker at spise det,” fortæller han med et grin.

Den glæde besidder han dog selv, og en del af glæden stammer fra dengang, han som 18-årig var i Schweiz som au pair.

”Jeg boede hos en familie, der gik meget op i mad, og det var mig, der skulle lave mad hver dag. Jeg blev præsenteret for en masse mad, der bestemt ikke fandtes i Skagen. Ting som risotto, lufttørret skinke og hjemmelavet mayonnaise. Ting, man slet ikke kendte eller gik op i hvor jeg kom fra,” siger Thomas Nielsen.

Han fandt ud af, at der var meget at lære om mad og gastronomi, og udover interessen for faget, var han også god til det.

Senere valgte han at gå undervisningsvejen. Thomas arbejder som madkundskabslærer, og er derudover flittig skribent på GastroFun.dk. Det betyder, at han kan give sin glæde for mad videre til både sine elever og til dem, der følger med på GastroFun.

Det er dog ikke nødvendigvis hakkebøffer og brun sovs, der er på menuen, når Thomas Nielsen står i undervisningslokalet.

“Jeg lærer mere mine elever at lave deres egen karryblanding, ægte hollandaise eller en rigtig mayonnaise,” siger han.

En ret med torsk og en grøn mayo

Efter opkaldet fra produktionsselskabet, gik arbejdet med at finde på den ret, der kunne sikre ham en plads i det endelige program, i gang.

”Jeg meldte mig, fordi jeg gerne ville udfordre mig selv. Min auditionsret skulle derfor også være noget, der udfordrede mig. Det skulle være svært, men smage godt, og imponere dommerne,” siger Thomas Nielsen.

Han endte med en ret, der var en dekonstruktion af en ret, han havde lavet tidligere; en ballotine med kuller og hummer, pakket ind i kyllingeskind.

”Jeg var nødt til at dekonstruere den, for skindet ville ikke blive sprødt. Så det blev til en dampet kuller med hummerbisque, kyllingeskind og en jomfruhummer på toppen,” siger han.

Efter at have sendt opskrift og billeder ind af auditionsretten, bliver alle kontaktet af en kok, der giver feedback på retten, og kommer med eventuelle ændringer.

”Jeg fik at vide, at jeg skulle lave mere i prepkøkkenet, altså på de 30 minutter man har, inden man kommer ind til dommerne, for kokkens vurdering var, at min ret ville tage for kort tid. Jeg tog det råd til mig, men da jeg kom ind, viste det sig, at jeg havde mere end rigeligt at lave,” mindes Thomas.

Dagen for audition oprandt, og Thomas kørte til København med sin hustru. Her blev der sat ekstra pres på en i forvejen hektisk dag, for de jomfruhummere, Thomas havde med, var åbenbart fordærvede.

”Jeg havde været ved fiskehandleren om morgenen og købe dem, og da mine ting så blev tjekket igennem i København, var de dårlige. Så fiskehandleren havde solgt mig dårlige skaldyr. Jeg måtte derfor styrte ud i byen og finde nye, og det gjorde bestemt ikke stressfaktoren mindre,” siger han.

Heldigvis endte hele dagen godt, da han kunne gå ud af studiet med tre ja’er i bagagen og et hvidt forklæde i hånden.

En stor oplevelse at være med

”At møde de fire dommere var skræmmende, men også spændende. De var søde og meget fair, men de er så sindssygt dygtige, og det er mennesker, jeg ser meget op til, så det påvirkede mig også pludselig at stå foran dem,” fortæller Thomas Tranegaard Nielsen.

Hjemme igen gik arbejdet med at øve sig så vidt det var muligt i gang. Der blev lavet mayonnaise og saucer, fileteret fisk og lavet grundretter til den store guldmedalje.

”Jeg prøvede at øve mig i de ting, jeg tænkte, at jeg kunne blive udsat for. Men jeg har også to små børn og et fuldtidsarbejde, så det blev ikke til så meget, som jeg havde håbet. Dem, der kommer langt, de bruger jo stort set alt deres tid på at øve sig, og mange tager også orlov fra deres arbejde. Det ville jeg da ønske, jeg havde haft mulighed for. Meget af det, jeg havde med i bagagen derover, var ting, jeg ved, fordi jeg i forvejen er relativt nørdet,” fortæller han.

Der er dog ingen tvivl om, at deltagelsen i programmet har været god, og at det har styrket Thomas både personligt og i køkkenet.

”Det var en fantastisk oplevelse alt i alt. Jeg har helt klart udfordret mig selv, og jeg er blevet bedre. Derudover har det været fedt at møde andre mennesker, og jeg har fået venner for livet,” siger han.

Skal han pege på noget, der har været træls, så er det, at corona som så mange andre steder, også satte sig præg på Masterchef-køkkenet.

”Der har da været begrænsninger. Vi skulle tænke over det, når vi var i køkkenet, og vi måtte ikke være til stede alle sammen på en gang. Det betød blandt andet, at man skulle se masterclass-dagene i den første uge hjemme på webcam, hvor alle normalt er samlet i studiet,” siger Thomas Nielsen.

Hvordan det går Thomas i den videre konkurrence, må man finde ud af ved at følge med i programmet. Du kan se Masterchef 2021 på TV3 eller på Viaplay.


Fakta

Thomas Tranegaard Nielsen bor i Sorring med sin hustru og deres to børn. Han arbejder som madkundskabslærer, og er derudover flittig skribent på GastroFun.dk.

Find opskriften på Thomas’ ret med ballotine med kuller og hummer, pakket ind i kyllingeskind her.

Han er med i dette års udgave af Masterchef, som du kan se på TV3 eller på Viaplay.


Skriv en kommentar