Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Stop madspild

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

7. maj 2019

Det er faktum, at vi mennesker er nødt til at ændre vores vaner inden for den meget nære fremtid, hvis vi ønsker at bremse klimaændringerne. I manges tilfælde vil der være tale om en temmelig radikal ændring af vaner. Der er mange måder, hvorpå dette kan gøres. En måde er eksempelvis at være mere opmærksom på at mindske sit madspild. Der findes mange både smarte og lækre måder at skære ned på sit madspild – så passer du både på planeten og sparer penge på samme tid. 

 

Genbrug rester

De fleste oplever af og til at have rester tilovers efter madlavning. Det kan enten være tilberedte eller utilberedte rester. Bruger man sin kreativitet en anelse, er der faktisk enormt mange muligheder for at bruge disse rester på måder, der både er lækre og mindsker spild. Lav eksempelvis lækker biksemad af kødrester ved blot at skære kødet i mindre strimler og stege det på en pande sammen med løg og kogte kartofler. De fleste retter kan også anvendes i lækre asiatiske retter. Tilføj lækre saucer og krydderier og lav eksempelvis en skøn wokret eller hjemmelavede forårsruller med fyld af rester.

Der er desuden også rig mulighed for at lave fond og supper af rigtig mange rester. Man kan blandt andet lave fond af skaldyrsskaller, kyllingeknogler eller grøntsagtsfond af skræller og toppe af grønstager. Senere kan du blandt andet bruge sådan en fond til at tilberede lækre saucer hvis smag med garanti vil imponere. Således gør du både planeten og dig selv en tjeneste ved at genbruge dine rester på denne måde.

 

Brug fryseren

Har du mange rester tilovers, kan mad sagtens fryses ned. Husk derfor at bruge din fryser. Du kan eventuelt fryse mad ned portionsvis, således at du altid har en portion mad klar til at blive varmet og spist. På denne måde gør du både planeten en tjeneste, fordi du mindsker dit madspild, men du gør faktisk også dig selv en tjeneste, fordi du altid vil have mad på lager til dage, hvor du måske har for travlt til at handle ind eller lave mad. Det meste mad tager ingen skade af at blive frosset ned og vil således smage præcis, som da du tilberedte det til at starte med.

Køb kun det, du har behov for

Når du ønsker at skære ned på dit madspild, starter processen i virkeligheden allerede, når du handler ind. Et godt sted at starte er at sørge for kun at købe de madvarer, du faktisk har brug for. Dette kan du blandt andet sikre dig ved at planlægge, hvad du skal købe, inden du besøger supermarkedet. Skab et overblik over, hvilke retter, du kunne tænke dig at lave og skriv ned, hvilke ingredienser, du mangler, samt hvilke mængder af de enkelte ingredienser, du har behov for at købe. På den måde undgår du fejlkøb eller at købe for meget, når du endelig besøger supermarkedet og undgår i sidste ende at stå med en masse rester, du ikke ved, hvad du skal bruge til. 
 

Opskrifter af rester

Efter bedste stop spild af mad tankegangen, har vi herunder samlet vores bedste opskrifter til at få brugt rester eller mindske madspild. For lethedens skyld har vi delt det op i afsnit.

 

Syltning af rester

Syltning er en genial måde at konservere dine råvarer på. Det gør det muligt at spise f.eks. frugt og grønt i løbet af vinteren, når det er uden for sæson.

 

Syltede rødløg

Syltede rødløg

Læs hele opskriften her.


Syltede krydrede broccolistokke

Broccolistokke

Læs hele opskriften her.


Pærechutney

Pærechutney

Læs hele opskriften her.


 

Snacks af rester

I stedet for at smide skræl eller daggammelt rugbrød/brød ud, så kan du nemt trylle det om til lækre snacks. Dine skaller fra skaldyr kan f.eks. også bruges til at lave en skaldyrsolie som du kan røre en mayonnaise eller en sauce ud af.

 

Sprøde gulerodschips

Gulerodschips

Læs hele opskriften her.


Ristede græskarkerner

Ristede græskarkerner

Læs hele opskriften her.


Chips af kartoffelskræl

Chips af kartoffelskræl

Læs hele opskriften her.


Rugbrødschips

Rugbrødschips

Læs hele opskriften her.


Rugbrødsstænger

Rugbrødschips

Læs hele opskriften her.


Skaldyrsmayonnaise

Skaldyrsmayonnaise

Læs hele opskriften her.


Brødcroutoner

Brødcroutoner

Læs hele opskriften her.


 

Tilbehør (lavet af rester) til det salte køkken

 

Aspargesolie

Aspargesolie


En kongelig søndagstapas

En kongelig søndagstapas

Læs hele opskriften her.


Bagt selleri

Bagt selleri

Læs hele opskriften her.


Brasede kartofler

Brasede kartofler

Læs hele opskriften her.


Bagt kartoffelmos

Bagt kartoffelmos

Læs hele opskriften her.


Smørstegt spätzle

Smørstegt spätzle

Læs hele opskriften her.


Risottokugler

Risottokugler

Læs hele opskriften her.


Pesto flutes

Pesto flutes

Læs hele opskriften her.


Hjemmelavet tomatpulver

Hjemmelavet tomatpulver


Hjemmelavet løgpulver

Hjemmelavet løgpulver


Æggestand i vandbad

Æggestand i vandbad

Se opskriften her


Hjemmelavet rasp

Rasp

Læs hele opskriften her.


 

Hovedretter (lavet af rester) til det salte køkken

Disse retter er typisk lavet med rester. Lav større portioner og frys resten ned. Hvis du f.eks. har lavet en stor portion pulled pork, så kan det bruges i et pitabrød, en tærte eller i en gryderet. Din kogte kylling kan trevles og bruges i tærter, tarteletter eller i en suppe. Din flæskesteg eller andesteg kan kommes i en sandwich eller burger og dine skaller fra dine skaldyr kan koges til en bisque.

 

Pulled Pork tærte

Pulled pork tærte

Læs hele opskriften her.


Tøm køleskabet tærte

Tøm køleskabet tærte

Læs hele opskriften her.


Kåltærte med bacon og æbler

Kåltærte med æbler og bacon

Læs hele opskriften her.


Tarteletter med kylling

Tarteletter med kylling

Læs hele opskriften her.


Karrysuppe med kylling

Karrysuppe med kylling

Læs hele opskriften her.


Juleburger med andeconfit

Juleburger

Læs hele opskriften her.


Stegt hamburgerryg

Stegt hamburgerryg

Læs hele opskriften her.


Squashtærte

Squashtærte

Læs hele opskriften her.


Flæskestegssandwich

Flæskestegssandwich

Læs hele opskriften her.


Flæskestegssandwich

Flæskestegssandwich

Læs hele opskriften her.


Sloppy joe

Sloppy joe

Læs hele opskriften her.


Pizza med kartofler og svinekæber

Pizza

Læs hele opskriften her.


Skaldyrs bisque

Bisque

Læs hele opskriften her.


Kartoffel-porre-suppe

Kartoffel-porre-suppe

Læs hele opskriften her.


 

Asiatiske retter (lavet af rester) til det salte køkken

Det er nemt at tage klassiske retter og give det et tvist imod det asiatiske køkken med saucer og krydderurter derfra. Andesteg, flæskesteg og sågar pulled pork kan nemt bruges som kødfyld i f.eks. bao, dumplings og forårsruller.

 

Hjemmelavet forårsruller

Hjemmelavet forårsruller

Læs hele opskriften her.


Bao med and

Bao

Læs hele opskriften her.


Stegte ris

Stegte ris

Læs hele opskriften her.


 

Retter (lavet af rester) til det søde køkken

Det er altid en god ide at tænke i hvordan du kan bruge alle dine råvarer. Hvis dine bananer er ved at blive for brune, så kan bruges til f.eks. pandekager.

Hvis du har kage du ikke får spist op, så kom det i fryseren i en stor pose og fyld den løbende op. Når du har samlet en posefuld, så kan du bruge indholdet til en roulade, træstammer eller romkugler.

Dine rugbrødsrester kan bruges til øllebrød og grødrester kan bruges til klatkager.

 

Bananpandekager

Bananpandekager

Læs hele opskriften her.


Chokolademousse

Francis Cardenaus udgave af chokolademousse

Læs hele opskriften her.


Nem og svampet banankage med chokolade

Nem og svampet banankage med chokolade

Læs hele opskriften her.


Romkugler deluxe

Romkugler

Læs hele opskriften her.


Små studenterbrød

Små studenterbrød

Læs hele opskriften her.


Havregrødsklatkager

Klatkager

Læs hele opskriften her.


Store studenterbrød

Studenterbrød

Læs hele opskriften her


Klatkagevafler

Klatkagevafler

Læs hele opskriften her.


Roulade

Roulade

Læs hele opskriften her.


Træstammer

Træstammer

Læs hele opskriften her.


Klatkager

Klatkager

Læs hele opskriften her.


Øllebrød

Øllebrød

Læs hele opskriften her.


Hyldeblomstsaft samt hyldeblomstvodka

Hyldeblomstvodka


 

Bagværk (lavet af rester)

Hvis du har lidt havregrød til overs eller måske synger din yoghurt på sidste vers – så er bagværk din ven.

Havregrødsboller

Havregrødsboller

Læs hele opskriften her.


Boller med havregrød

Havregrødsboller

Læs hele opskriften her.


Franskbrød med yoghurt

Franskbrød

Læs hele opskriften her.


Franskbrød med havregryn

Franskbrød med havregryn

Læs hele opskriften her.