Det er faktum, at vi mennesker er nødt til at ændre vores vaner inden for den meget nære fremtid, hvis vi ønsker at bremse klimaændringerne. I manges tilfælde vil der være tale om en temmelig radikal ændring af vaner. Der er mange måder, hvorpå dette kan gøres. En måde er eksempelvis at være mere opmærksom på at mindske sit madspild. Der findes mange både smarte og lækre måder at skære ned på sit madspild – så passer du både på planeten og sparer penge på samme tid.
Genbrug rester
De fleste oplever af og til at have rester tilovers efter madlavning. Det kan enten være tilberedte eller utilberedte rester. Bruger man sin kreativitet en anelse, er der faktisk enormt mange muligheder for at bruge disse rester på måder, der både er lækre og mindsker spild. Lav eksempelvis lækker biksemad af kødrester ved blot at skære kødet i mindre strimler og stege det på en pande sammen med løg og kogte kartofler. De fleste retter kan også anvendes i lækre asiatiske retter. Tilføj lækre saucer og krydderier og lav eksempelvis en skøn wokret eller hjemmelavede forårsruller med fyld af rester.
Der er desuden også rig mulighed for at lave fond og supper af rigtig mange rester. Man kan blandt andet lave fond af skaldyrsskaller, kyllingeknogler eller grøntsagtsfond af skræller og toppe af grønstager. Senere kan du blandt andet bruge sådan en fond til at tilberede lækre saucer hvis smag med garanti vil imponere. Således gør du både planeten og dig selv en tjeneste ved at genbruge dine rester på denne måde.
Brug fryseren
Har du mange rester tilovers, kan mad sagtens fryses ned. Husk derfor at bruge din fryser. Du kan eventuelt fryse mad ned portionsvis, således at du altid har en portion mad klar til at blive varmet og spist. På denne måde gør du både planeten en tjeneste, fordi du mindsker dit madspild, men du gør faktisk også dig selv en tjeneste, fordi du altid vil have mad på lager til dage, hvor du måske har for travlt til at handle ind eller lave mad. Det meste mad tager ingen skade af at blive frosset ned og vil således smage præcis, som da du tilberedte det til at starte med.
Køb kun det, du har behov for
Når du ønsker at skære ned på dit madspild, starter processen i virkeligheden allerede, når du handler ind. Et godt sted at starte er at sørge for kun at købe de madvarer, du faktisk har brug for. Dette kan du blandt andet sikre dig ved at planlægge, hvad du skal købe, inden du besøger supermarkedet. Skab et overblik over, hvilke retter, du kunne tænke dig at lave og skriv ned, hvilke ingredienser, du mangler, samt hvilke mængder af de enkelte ingredienser, du har behov for at købe. På den måde undgår du fejlkøb eller at købe for meget, når du endelig besøger supermarkedet og undgår i sidste ende at stå med en masse rester, du ikke ved, hvad du skal bruge til.
Opskrifter af rester
Efter bedste stop spild af mad tankegangen, har vi herunder samlet vores bedste opskrifter til at få brugt rester eller mindske madspild. For lethedens skyld har vi delt det op i afsnit.
Syltning af rester
Syltning er en genial måde at konservere dine råvarer på. Det gør det muligt at spise f.eks. frugt og grønt i løbet af vinteren, når det er uden for sæson.
Syltede rødløg
Syltede krydrede broccolistokke
Pærechutney
Snacks af rester
I stedet for at smide skræl eller daggammelt rugbrød/brød ud, så kan du nemt trylle det om til lækre snacks. Dine skaller fra skaldyr kan f.eks. også bruges til at lave en skaldyrsolie som du kan røre en mayonnaise eller en sauce ud af.
Sprøde gulerodschips
Ristede græskarkerner
Chips af kartoffelskræl
Rugbrødschips
Rugbrødsstænger
Skaldyrsmayonnaise
Brødcroutoner
Tilbehør (lavet af rester) til det salte køkken
En kongelig søndagstapas
Bagt selleri
Brasede kartofler
Bagt kartoffelmos
Smørstegt spätzle
Risottokugler
Pesto flutes
Æggestand i vandbad
Hjemmelavet rasp
Hovedretter (lavet af rester) til det salte køkken
Disse retter er typisk lavet med rester. Lav større portioner og frys resten ned. Hvis du f.eks. har lavet en stor portion pulled pork, så kan det bruges i et pitabrød, en tærte eller i en gryderet. Din kogte kylling kan trevles og bruges i tærter, tarteletter eller i en suppe. Din flæskesteg eller andesteg kan kommes i en sandwich eller burger og dine skaller fra dine skaldyr kan koges til en bisque.
Pulled Pork tærte
Tøm køleskabet tærte
Kåltærte med bacon og æbler
Tarteletter med kylling
Karrysuppe med kylling
Juleburger med andeconfit
Stegt hamburgerryg
Squashtærte
Flæskestegssandwich
Flæskestegssandwich
Sloppy joe
Pizza med kartofler og svinekæber
Skaldyrs bisque
Kartoffel-porre-suppe
Asiatiske retter (lavet af rester) til det salte køkken
Det er nemt at tage klassiske retter og give det et tvist imod det asiatiske køkken med saucer og krydderurter derfra. Andesteg, flæskesteg og sågar pulled pork kan nemt bruges som kødfyld i f.eks. bao, dumplings og forårsruller.
Hjemmelavet forårsruller
Bao med and
Stegte ris
Retter (lavet af rester) til det søde køkken
Det er altid en god ide at tænke i hvordan du kan bruge alle dine råvarer. Hvis dine bananer er ved at blive for brune, så kan bruges til f.eks. pandekager.
Hvis du har kage du ikke får spist op, så kom det i fryseren i en stor pose og fyld den løbende op. Når du har samlet en posefuld, så kan du bruge indholdet til en roulade, træstammer eller romkugler.
Dine rugbrødsrester kan bruges til øllebrød og grødrester kan bruges til klatkager.
Bananpandekager
Chokolademousse
Nem og svampet banankage med chokolade
Romkugler deluxe
Små studenterbrød
Havregrødsklatkager
Store studenterbrød
Klatkagevafler
Roulade
Træstammer
Klatkager
Øllebrød
Hyldeblomstsaft samt hyldeblomstvodka
Bagværk (lavet af rester)
Hvis du har lidt havregrød til overs eller måske synger din yoghurt på sidste vers – så er bagværk din ven.
Havregrødsboller
Boller med havregrød
Franskbrød med yoghurt
Franskbrød med havregryn