ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Smagstest af verdens bedste kaffer

REDAKTION | 2. maj 2022

Hvis du er elsker kaffe, så er du heldig! Vi har nemlig haft mulighed for at afprøve alle de bedste kaffeudgaver fra hele verden. Og der er noget for enhver smag, så du behøver ikke være barrista eller kaffe-connaisseur, for at kunne for glæde af denne artikel. Der er noget for alle typer af smagsløg. De er alle afprøvet i stempelkande for at få det maksimale ud af hele den smagspalette, de forskellige kaffetyper har at tilbyde.

Vi har fået artiklen fra Per Pedersen fra Suitlife.blog, der står bag denne test.

Disse kaffetyper er med i testen

Der er lavet en blindtest af 6 eksotiske og sjældne typer af kaffe, mixet med to rigtig gode klassisker -Lavazza og Illy

Hvis du vil imponere venner, familien eller naboen – eller bare vil forkæle dig selv – med en fantastisk kaffeoplevelse, så er det bare med at læse videre.

Mange er meget passioneret omkring kaffebrygning, og de fleste har deres helt egne favoritter. Derfor ville vi teste, om helt almindelige mennesker faktisk er i stand til at smage og sætte pris på forskellen mellem kaffe af de mest gængse og højkvalitetsmærker, og de dyre og mere eksotiske kaffetyper – som f.eks. ’Kopi Luwak’ og ’Jamaica Blue Mountain’, når man selv brygger dem.

Målet med denne test er at hjælpe alle kaffeelsker, så man i højere grad kan få glæde af de bedste kaffetyper, der findes på markedet. Det kan være en jungle at finde rundt i verden af kaffe, og 30-40 firmaer har de største andele af markedet på verdensplan. Men der findes adskillige mindre firmaer, der leverer nogle af de bedste kaffeoplevelser, man kan få. Det er ikke en lille ting i en verden, hvor der dagligt bliver drukket 1,4 milliarder kopper kaffe om dagen! Og langt fra alle kopper er lige gode.

Stempelkaffe

Derfor har vi også valgt de bedste typer kaffe fra hele verden, der alle vil blive blindtestet. Da det i sådan en test er umuligt at smage på alle de kaffetyper, der findes derude, startede vi med at lave en god omgang research. Efter at have læst os igennem adskillige anmeldelser og krydstjekket dem, fandt vi frem til vores finalister. Og heldigvis var både familie, venner og naboer enige med os.

Der findes selvfølgelig mange gode alternativer derude, men de fleste kommer fra meget små lokale kaffedyrkere i forskellige lande, og de bliver sjældent eksporteret til resten af verden. Så medmindre man finder sin indre Indiana Jones frem, og kæmper sig igennem jungle og bjerge, så er de desværre ikke til at få fat i. Derfor er de kaffetyper vi har valgt tilgængelig i både USA og Europa. 

Sådan testede vi produkterne

Få at finde frem til den mest fair test, opsatte vi nogle regler for vores blindsmagning:

  • Alle kaffetyper var blindtestet og det var kun personen der bryggede dem, der vidste hvilken deltagerne smagte.
  • Alle deltager smagte på kaffen af deres egne favorit krus – det er nemmere at vurdere smagen, når du bruger de samme redskaber til din daglige kaffe.
  • Det samme antal gram i hver brygning, nemlig 65 gram på liter.
  • Alle bønnerne er blevet kværnet på præcise samme fremgangsmåde, og vandet er blevet tilsat få sekunder efter.
  • Vandet var i alle tests 96 grader varmt og bryggen hvilede i stempelkanden i 4 minutter, før vi pressede den.
  • Alle kaffetyper blev vurderet med følgende tabel:
Rating af kaffen

Og lad os så endelig komme frem til testen! Alle kaffe typer er præsenteret i den rækkefølge, som vi smagte på dem.

El Injerto, Pacamara

Pacamara

Fra det familieejet og prisvindende firma El Injerto i Guatemala finder vi en af deres bedste kaffetyper: Pacamara, som tidligere har vundet ”Cup of Excellence Presidential Award”.

Den er en hybrid i mellem Pacas og Maragopipe sorterne og blev til i 1958. Pacas er en lille kaffeplante, der giver et højt udbytte, mens Maragopipe er en høj kaffeplante, der giver et lavt udbytte, men med meget store bønner. Denne blanding skulle gerne give det bedste fra begge verdener.

Citater fra juryen:

“Rund og behagelig smag”

“Lav surhedsgrad”

“god buket uden at være ekstraordinært kompleks”

“god balance, uden at være for tung”

“en lettere glat kaffe”

Man kan købe den hos El Injerto, men hvis man bestiller den til Europa, kan man risikere at der kommer ekstra told på.

Et billede, der indeholder tekst

Automatisk genereret beskrivelse

El Injerto, Geisha – Malawi

Et billede, der indeholder tekst, kop, orange, kande

Automatisk genereret beskrivelse

Efter at have søgt efter en større leverandør af Geisha-kaffe (en Arabica variant), blev vi igen og igen ført tilbage til El Injerto i Guatemala. Det var til trods for at Geisha eller Gesha varianten – som har sin oprindelse i den etiopiske landsby Gesha – egentlig er bedst, hvis den kommer fra Panama.

Den opnåede sin berømmelse for ikke så mange år siden, da den blev solgt for relativt høje priser på en auktion tilbage i 2004. Prisen er sidenhen bare steget og steget, og i dag ligger den på en pris over 11.000 kr/kg.

Denne specifikke Geisha kaffe er oprindeligt fra Malawi, og El Injerto producerer også en version fra Panama, som formodentlig er endnu bedre, men som ikke kunne købes på dette tidspunkt. Af alle de kaffetyper vi købte, synes vi personligt, at denne har en helt anden aroma og smag, end nogen af de andre kaffetyper. Det opdager man straks, når man åbner dåsen. Selvom bønnerne er pakket ind i en papirspose indeni, er duften umulig at holde inde, og den er fuldstændig hypnotiserende.

Citater fra juryen:

“Fremragende næse”

“Meget kompleks buket”

“Smagen er fantastisk – absolut et skridt op”

“Ville være rart, hvis det blev lidt længere i munden”

“Helt fantastisk med chokolade”

Et billede, der indeholder tekst

Automatisk genereret beskrivelse

Lavazza, Qualità Oro

Her kommer vi til en absolut sværvægter – specielt hvis man tænker på firmaets størrelse – og Qualità Oro er en af hjørnestenene i Lavazzas sortiment. Den er lavet af 100% Arabica bønner, der primært kommer fra Central- og Sydamerika og forarbejdes i Settimo Torinese i Italien. Den første kaffeblanding fra Lavazza blev lanceret i 1956.

Citater fra juryen:

“Smager mere som rigtig kaffe”

“Isoleret en god kaffe”

“Lidt mere flad end de to første, men rigtig god kaffe”

“Ikke for kompleks, men god klassisk kaffesmag”

“God krop og tekstur”

Den er tilgængelig i hele verden, men hvis man bor i Danmark, kan det anbefales at købe den igennem www.kaffekapslen.dk.

Et billede, der indeholder tekst

Automatisk genereret beskrivelse

Kopi Luwak, Dinluksus

Et billede, der indeholder tekst

Automatisk genereret beskrivelse

Vi er ret sikre på, at nogle af jer lige skimtede denne artikel igennem for lige at se, hvordan denne kaffetyper ville klare sig. En mytisk kaffetype, som kun de færreste kommer til at opleve.

Kopi Luwak har eksisteret i århundreder, men var en velbevaret hemmelighed, indtil Jack Nicholson og Morgan Freeman gjorde den berømt i filmen ’The Bucket List’. Hovedårsagen til al hypen skyldes måden kaffen er “produceret” på. Lad os vise det i en rebus:

Et billede, der indeholder kop, kaffe, drikkevarer

Automatisk genereret beskrivelse

Et kattelignende dyr (civet) spiser kaffebærene, fordøjer og skider dem ud – hvorefter deres ekskrementer opsamles fra jorden renses, ristes og sendes til kaffeelskere over hele verden. En sand – omend noget bizar – delikatesse!

På grund af den begrænsede tilgang og de høje priser er en stor del af den Kopi Luwak, der bliver solgt på markedet produceret af civets i fangenskab. Ikke altid med dyrevelfærd for øje. Derfor kan vi kun anbefale, at man laver sin research, inden man køber Kopi Luwak for at finde forhandlere, der ikke benytter sig af denne praksis.

Når det er sagt, så er produktet helt specielt, både når det kommer til udseende, aroma og smag. Selvom producenten Dinluksus anbefaler, at man brygger den ved at hælde vandet stille og roligt over de kværnet bønner, måtte vi holde os til reglerne og nænsomt presse dem i stempelkanden.

Citater fra juryen:

“En fantastisk buket – lidt ligesom nr. 2 (Geishaen)”

“Lidt tynd sammenlignet med de tidligere kaffer”

“God kompleks næse”

“Rund men let”

“Lav syre, men stadig lidt “grøn” i munden”

“Sammenlignet med de andre er det ikke min favorit. Jeg håber, ikke det er en rigtig dyr kaffe”

For god ordens skyld, skal vi igen lige understrege at vi ikke har brygget den, som det er anbefalet. Efter blindsmagningen, prøvede vi at smage den igen, hvor den blev brygget på den rigtige måde. Selvom alle var enige om, at det var god kaffe, var det ikke panelets favorit – og ingen kunne retfærdiggøre at bruge så mange penge på den. Men hvis du får chancen for at smage Kopi Luwak, opfordrer vi dig til at prøve det. Og lad gerne en professionel barista tage sig af processen, for så er du sikker på, at den er lavet rigtigt.

Et billede, der indeholder tekst

Automatisk genereret beskrivelse

Jamaica Blue Mountain, Clifton Mount Estate

En anden berømt kaffetype er Jamaica Blue Mountain. Dyrket siden 1728 på skråningerne af bjergkæderne mellem 600-1.500 meter over havets overflade, er der en masse forskellige landmænd og virksomheder, der producerer Blue Mountain kaffe.

Derfor skal du passe på fælderne! Langt størstedelen der sælges i detailbutikker rundt om i verden med Jamaica Blue Mountain-mærket, er blandinger, hvor kun en brøkdel af bønnerne er den rigtige vare. Derfor bør du vælge din leverandør med omhu – eller gå efter en specifik producent, hvilket ofte er meget dyrere.

Sea Island Coffee er et sikkert bud. De er bestemt ikke blandt de billigste, men de har stort set alle eksotiske kaffetyper, du nogensinde kunne ønske dig, og på grund af deres størrelse er du sikret den rigtige type kaffe. Kaffen vi smagte, er fra en af ​​de ældste og mest berømte producenter på Jamaica ’The Clifton Mount Estate’. Dyrket på skråningen af ​​’Catherine’s Peak’ og på grund af den høje pris, var vores forventninger selvfølgelig lige så høje.

Citater fra juryen:

“Her kommer Grand Cru’erne”

“Klassisk smuk kaffe”

“Fantastisk næse og en fyldig kaffe”

“Sådan skal en god kop kaffe smage”

“En fantastisk næse, selvom den ikke er den mest komplekse”

Et billede, der indeholder tekst

Automatisk genereret beskrivelse

Hawaiian Kona coffee, Greenwell Estate, Private Reserve

På skråningerne af vulkanerne Hualalai og Mauna Loa i Kona-distriktet på den store ø Hawaii er noget af den bedste kaffe, blevet dyrket her i næsten to århundreder. Kona-sorten er en Arabica variant, og det særlige klima kombineret med den vulkanske jord, giver en kaffe, der er meget efterspurgt over hele verden. Det samme gør sig dog gældende i forhold til Blue Mountain varianten, hvor mange producenter kun har en brøkdel af Kona med i deres blandinger. Så igen skal man være grundig i sin research, for at være sikker på at få 100% Kona kaffe.

De fleste af producenterne eksporterer ikke uden for USA’s grænser, men nogle få firmaer er store nok til at importere rimelige mængder fra de bedste kaffeavlere. Igen har vi valgt Sea Island Coffee, da de importerer og rister noget af det allerbedste kaffe fra Hawaii.

Citater fra juryen:

“Har både søde og citrusagtige noter – en fantastisk næse”

“Lav bitterhed og behagelig fornemmelse i munden”

“Du kan servere denne kaffe til enhver”

“Medium fylde og god balance i smagen”

“Falmer lidt for hurtigt i smagen, men generelt god kaffe”

Et billede, der indeholder tekst

Automatisk genereret beskrivelse

Illy medium roast

Et billede, der indeholder tekst, kop, luk, kande

Automatisk genereret beskrivelse

Så er det igen tid til én af sværvægterne i den globale kaffeindustri. Den mellemristet variant fra italienske Illy er en sand klassiker.

Lavet af forskellige Arabica bønner fra flere regioner rundt om i verden, har illy omhyggeligt udvalgt, blandet og ristet denne kaffe til perfektion igennem mange årtier. 

Citater fra juryen:

“Klassisk god kaffe”

“Hvad forventes af en god kop kaffe”

“God fyldig kaffe. Måske den mest kraftfulde, vi har smagt indtil videre”

“Denne kaffe får dig ikke til at sige wow, men den smager virkelig dejlig”

“En god buket uden at være superkompleks”

Et billede, der indeholder tekst

Automatisk genereret beskrivelse

Tanzanian Peaberry from Volcanica Coffee

Sidst men ikke mindst afsluttede vi smagningen med en tanzanisk peaberry fra Volcanica Coffee. Kaffen dyrkes på skråningerne af Mount Kilimanjaro, og det særlige ved peaberry kaffe er formen på bønnerne:

Et billede, der indeholder tekst

Automatisk genereret beskrivelse

Uden at gå for meget i detaljer er peaberry et resultat af en fejl i befrugtningsprocessen. Normalt vokser to bønner inde i frugten fladt imod hinanden – men i sjældne tilfælde får kun én af bønnerne al saften og kraften. Normalt giver dette en rund kaffebønne, der er en lille smule mindre og tættere end normale bønner. Omkring 5 % af alle tanzaniske kaffebønner er peaberry.

Nogle siger, at dette giver en sødere og mere smagfuld kaffebønne – andre mener, at det ikke gør nogen forskel overhovedet.

Citater fra juryen:

“Stærk fyldig kaffe”

“Ikke for kompleks i næsen”

“En velsmagende kop kaffe”

“Let at drikke, selvom det nok er den stærkeste af dem alle”

“Selvom det ikke er et bombardement af aromatiske oplevelser, er det generelt en god kop kaffe”

De sidste overvejelser og anbefalinger

Efter de mange smagsprøver var alle enige om, at det var noget af en oplevelse, der på mange måde var en rigtig øjenåbner. Selvom hver kaffe havde sine egne individuelle karakteristika, følte ingen af ​​os, at de var for langt fra hinanden. Vi mener dog, at Kopi Luwak kræver særlig behandling og opmærksomhed fra en professionel, da det er en anden type kaffe.

Hvis man selv ønsker at udforske den fantastiske verden kaffe har at byde på, vil vi anbefale at man starter på en rigtig kaffebar, med uddannede baristaer der ved, hvad de har med at gøre. Du har brug for eksperter til at håndtere disse bønner, hvis du vil have dem til at åbne op og yde deres bedste. Herefter har man måske fundet sin favorit, og man er nu klar til at udforske den kaffetype helt i bund i eget hjem. Det er trodsalt billigere end at skulle på kaffebar, hver gang man skal have sin yndlingskaffe.

Hvis du bare vil smage en af ​​disse luksuskaffer, vil vi personligt gå efter Malawi Geisha fra El Injerto.