Sprødt, frisk, lækkert, sundt og mange andre ord kan bruges til at beskrive en god salat. Men hvad gør en god salat god? Hvad er en salat egentlig, og hvor mange forskellige ting kan det være?
Det kigger vi meget nærmere på her.
Derudover vil vi give dig en masse inspiration til, hvornår du kan servere salat. Vi kan allerede nu løfte sløret for, at en salat sagtens kan bruges både som et tilbehør og som et helt, mættende måltid i sig selv. Hvis det lyder som noget, du gerne vil vide mere om, så skal du endelig læse videre.
Salatens historie
Salaten har både haft sine op- og nedture. En salat er en ret, der i reglen primært består af en blanding af mindre stykker af forskellige rå grøntsager. Sådan har én definition i hvert fald været igennem mange år. Det er måske også årsagen til, at salater længe har haft ry for at være enten kedelige eller ikke-mættende.
Som det er med det meste her i verden, sker der heldigvis løbende udviklinger inden for mad og definitionerne af madretter – også hvad angår salaten.
Lad os se lidt på, hvor salaten egentlig stammer fra.
Salat = Saltede grøntsager
Ordet “salat” kommer af det latinske ord, herba salata, der direkte oversat betyder “grøntsager saltet” – eller “saltede grøntsager”. I Romerriget krydrede man rå grøntsager med enten salt opløst i vand eller olie-eddikedressing med salt. Salt og grøntsager hang derfor uløseligt sammen.
Både romerne og grækerne har i flere århundrede nydt at spise rå grøntsager med dressing, og under Renæssancen var salater i forskellige udgaver en helt fast del af middagsbordene i de finere kredse. Italien har i tidens løb været frontløbere på adskillige områder, og dette gjorde sig også gældende inden for gastronomiens verden under renæssancen.
Alt for at være med på noderne
Længere nordpå var europæerne af den opfattelse, at det bestemt ikke var sundt at spise hverken frugt eller grønt i rå tilstand. Nærmere tværtimod. Ønskede man at være med på noderne, var man derfor nødt til at bryde med den grænse og begynde at spise rå salat. Så det gjorde man. Hvad man ikke gør, for at føle sig som en del af eliten!
Franskmændene ændrede kursen
Renæssancens meget kontrastfyldte køkken med sprøde, rå grøntsager fik i 1700-tallet en pludselig overhaling af det franske køkken. Og her hørte rå salater sig ikke til.
Salater var derfor slet ikke at finde i det danske køkken i hverken 1700-tallet eller det meste at 1800-tallet.
Amerikanernes salatvaner vinder indpas
Når man ser på de amerikanske madvaner (tænk blot på burgeren og madtraditionerne til Super Bowl), er det måske svært at forestille sig, men amerikanerne har faktisk en lang tradition for at spise diverse salater. Flere af de salater, der er rigtig typiske for det 20. århundrede, eksempelvis Waldorfsalat, coleslaw og Cæsar-salat, er faktisk amerikanske. Den utroligt berømte hovedsalat, Iceberg, stammer fra 1920’ernes Californien.
Da amerikanernes salatvaner kom til Danmark sidst i 1970’erne, var der pludselig både rå grøntsager, Iceberg og diverse grove sorter af salat at finde på de danske spiseborde. Også brødcroutoner og Thousand Island-dressing gjorde sit indtog. Danskernes stigende fokus på livsstilssygdomme gjorde langsomt men sikkert salaten til en mere og mere fremtræden spiller i de danske køkkener.
Opbygningen af en god salat
Når man sammensætter en salat, beslutter man sig ofte for en base. Dette kan være en bestemt bladsalat, eksempelvis iceberg, babyspinat, babyleaves eller rucola, men det kan også være en blanding af forskellige bladsalater. Det er med til at gøre salaten mere interessant og nuanceret i både smag og udseende.
Basen
En god base for en salat behøver dog reelt set ikke være grøntsager. Det afhænger typisk af, om salaten skal serveres som tilbehør eller som en komplet ret i sig selv. Skal salaten spises som en hovedret, er det en god idé at give salaten godt med fylde, så du ikke risikere at blive sulten en halv time senere.
Salat til aftensmaden vil ofte have en eller anden form for protein i sig. Dette vil i de fleste tilfælde være kød, eksempelvis kylling, men det er også muligt at lave en vegetarisk salat, fyldt med protein. Her vil man ofte anvende linser, bønner, tofu eller andre proteinholdige fødevarer. Også quinoa eller couscous kan danne en god base i en salat til aftensmaden, da de begge giver både fylde, mæthed og bid.
Yderligere elementer og smagsgivere
Herefter tilføjer man gerne yderligere elementer såsom andre grøntsager og smagsgivere samt dressing, enten blandet i salaten eller serveret ved siden af. Nødder kan give et strejf af fedme, hvilket også giver mæthed, og frisk eller tørret frugt kan bidrage med sødme.
Overvej også gerne at tilberede én råvare på flere måder – de røde løg kan for eksempel både være rå og syltede. Des flere forskellige elementer, du generelt indtænker i salaten, des mere tilfredsstillende kan den siges at blive.
Mulighederne er i virkeligheden ubegrænsede. Det eneste, der er væsentligt, er kontekst samt smag og behag.
Idéer til gode “baser”
- Iceberg
- Rucola
- Babyspinat
- Krølsalat
- Babyleaves
- Hjertesalat
- Hovedsalat
- Alle typer kål (gerne fintsnittet)
- Blomkålsris
- Kornprodukter (ris, pasta/nudler, couscous, bulgur, quinoa)
Idéer til øvrige grøntsager
- Aubergine
- Agurk
- Gulerod (hakket eller skiveskåret)
- Kartoffel
- Blomkål
- Broccoli
- Tomat
- Majs
- Peberfrugt
- Avocado
Idéer til diverse smagsgivere
- Nødder, frø og kerner (saltede peanuts, ristede hasselnødder, valnødder, pinjekerner, mandler, solsikkekerner, hørfrø)
- Tørret frugt (tranebær, rosiner)
- Frisk frugt (melon, æble, pære)
- Ost (parmesan, frisk mozzarella, gedeost)
Idéer til dressing
Forskellige slags salater
Herunder har vi samlet nogle af de mere specifikke kategoriseringer, der findes inden for salater.
-
Kolde salater
– Den klassiske salat, som vi kender den, primært med rå grøntsager og eventuelt frugt samt nødder. -
Lune eller varme salater
– Er grøntsagerne opvarmede, er der tale om en lun (eller varm) salat. Dette kan for eksempel være en salat bestående af stegte asparges og bagte grøntsager. -
Kødsalater
– En grøn salat med friske, rå grøntsager kan blandes med eksempelvis marineret og grillet kylling, oksekød, svinekød, og så videre. -
Højtidssalater
– Flere salater hører sig til under højtiderne, eksempelvis den lune rødkål til flæskestegen juleaften.
Find din nye favorit
Noget af det bedste ved salat er, at det er supernemt at afprøve noget nyt. Og der er heldigvis rigeligt med inspiration at hente på tværs af internettet, så du kan eksperimentere med masser af nye lækre og mættende salater.
Vi håber, at du har fået lidt idéer, som du kan bruge til at få endnu mere grønt ind i hverdagen, både til dig selv og din familie.
Salatopskrifter
Blomkålssalat
Quinoa salat med bagte grøntsager
Blomkålssalat med mandler, parmesan og skovsyre
Hverdagsvenlig grillret
Rød waldorfsalat
Nudelsalat
Klassisk waldorfsalat
Caesar salad
Panzanella
Salat med stenbiderrogn
Avocadosalat med røget tomater
Ærtesalat
Quinoa
Radicchiosalat med bagt pære og gedeostbruschetta
Spinatsalat
Bulgursalat
Fennikelsalat
Salat med kylling og bacon
Bønnesalat
Sensommersalat med popcorn
Salat med rød spidskål
Salat med æg
Sommersalat med rejer
Rygeostsalat
Salat med rød spidskål og gulerødder
Salat med spinat og rødbeder
Kartoffelsalat med chips
Blomkålssalat
Bønnesalat
Salat med krebsehaler
Salat med kylling og æg
Nordisk rejecocktail
Salat med kål og syltede rødløg
Salat med feta
Salat med nektariner og jordbær
Salat med syltede rødløg og spidskål
Avocadosalat
Tabouleh af grov bulgur
Rejesalat
Salat med fennikel og mynte
Sommersalat
Couscous salat
Spidskålssalat med rucola og druer
Asiatisk nudelsalat
Perlebygsalat
Coleslaw
Salat med spidskål og mormordressing
Tzatziki
Salat med stenbiderrogn
Vegansk tzatziki
Grillet kinakål
Coleslaw
Citrussalat
Sprød salat med asparges og blåbær
Grillet hjertesalat
Spicy rejesalat
Salat med hindbær, æble og valnødder
Salat med avocado og blåbær
Speltsalat
Tomatsalat
Salat med edamamebønner, spidskål og mango
Salat med feta og syltede rødbeder
Kold kartoffelsalat med krydderurter
Lilla kålsalat med rødbede og avocado
Salat med mynte og mandler
Crossaint med andebrystsalat
Haydari
Broccolisalat med peanutbutterdressing
Sommersalat
Kyllingesalat
Frokostsalat med ristede kikærter
Nuddelsalat med kammuslinger
Carpacciosalat
Kartoffelsalat med purløg og persille
Kartoffelsalat
Hjertesalat med ærter og persille
Hønsesalat
Salat med hjertesalat og ærter
Rødbedesalat
Frikadeller med kartoffelsalat
Pastasalat
Græskarsalat med quinoa og halloumi
Tomatsalat
Salat
Fyldig grøn salat
Salade nicoise
Romainesalat
Vinaigrette
Peanut-limedressing
Baba ganoush