ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Salater

gastrofunlogoRedaktion
   

Vores artikler er altid skrevet ud fra vores holdninger og de emner, vi interesserer os for. Skriv til os på redaktion@gastrofun.dk hvis du har feedback.

25. februar 2019

Sprødt, frisk, lækkert, sundt og mange andre ord kan bruges til at beskrive en god salat. Men hvad gør en god salat god? Hvad er en salat egentlig, og hvor mange forskellige ting kan det være?

Det kigger vi meget nærmere på her.

Derudover vil vi give dig en masse inspiration til, hvornår du kan servere salat. Vi kan allerede nu løfte sløret for, at en salat sagtens kan bruges både som et tilbehør og som et helt, mættende måltid i sig selv. Hvis det lyder som noget, du gerne vil vide mere om, så skal du endelig læse videre.


Salatens historie

Salaten har både haft sine op- og nedture. En salat er en ret, der i reglen primært består af en blanding af mindre stykker af forskellige rå grøntsager. Sådan har én definition i hvert fald været igennem mange år. Det er måske også årsagen til, at salater længe har haft ry for at være enten kedelige eller ikke-mættende.

Som det er med det meste her i verden, sker der heldigvis løbende udviklinger inden for mad og definitionerne af madretter – også hvad angår salaten.

Lad os se lidt på, hvor salaten egentlig stammer fra.

Salat = Saltede grøntsager

Ordet “salat” kommer af det latinske ord, herba salata, der direkte oversat betyder “grøntsager saltet” – eller “saltede grøntsager”. I Romerriget krydrede man rå grøntsager med enten salt opløst i vand eller olie-eddikedressing med salt. Salt og grøntsager hang derfor uløseligt sammen.

Både romerne og grækerne har i flere århundrede nydt at spise rå grøntsager med dressing, og under Renæssancen var salater i forskellige udgaver en helt fast del af middagsbordene i de finere kredse. Italien har i tidens løb været frontløbere på adskillige områder, og dette gjorde sig også gældende inden for gastronomiens verden under renæssancen.

Alt for at være med på noderne

Længere nordpå var europæerne af den opfattelse, at det bestemt ikke var sundt at spise hverken frugt eller grønt i rå tilstand. Nærmere tværtimod. Ønskede man at være med på noderne, var man derfor nødt til at bryde med den grænse og begynde at spise rå salat. Så det gjorde man. Hvad man ikke gør, for at føle sig som en del af eliten!

Franskmændene ændrede kursen

Renæssancens meget kontrastfyldte køkken med sprøde, rå grøntsager fik i 1700-tallet en pludselig overhaling af det franske køkken. Og her hørte rå salater sig ikke til.

Salater var derfor slet ikke at finde i det danske køkken i hverken 1700-tallet eller det meste at 1800-tallet.

Amerikanernes salatvaner vinder indpas

Når man ser på de amerikanske madvaner (tænk blot på burgeren og madtraditionerne til Super Bowl), er det måske svært at forestille sig, men amerikanerne har faktisk en lang tradition for at spise diverse salater. Flere af de salater, der er rigtig typiske for det 20. århundrede, eksempelvis Waldorfsalat, coleslaw og Cæsar-salat, er faktisk amerikanske. Den utroligt berømte hovedsalat, Iceberg, stammer fra 1920’ernes Californien.

Da amerikanernes salatvaner kom til Danmark sidst i 1970’erne, var der pludselig både rå grøntsager, Iceberg og diverse grove sorter af salat at finde på de danske spiseborde. Også brødcroutoner og Thousand Island-dressing gjorde sit indtog. Danskernes stigende fokus på livsstilssygdomme gjorde langsomt men sikkert salaten til en mere og mere fremtræden spiller i de danske køkkener.


Opbygningen af en god salat

Når man sammensætter en salat, beslutter man sig ofte for en base. Dette kan være en bestemt bladsalat, eksempelvis iceberg, babyspinat, babyleaves eller rucola, men det kan også være en blanding af forskellige bladsalater. Det er med til at gøre salaten mere interessant og nuanceret i både smag og udseende.

Basen

En god base for en salat behøver dog reelt set ikke være grøntsager. Det afhænger typisk af, om salaten skal serveres som tilbehør eller som en komplet ret i sig selv. Skal salaten spises som en hovedret, er det en god idé at give salaten godt med fylde, så du ikke risikere at blive sulten en halv time senere.

Salat til aftensmaden vil ofte have en eller anden form for protein i sig. Dette vil i de fleste tilfælde være kød, eksempelvis kylling, men det er også muligt at lave en vegetarisk salat, fyldt med protein. Her vil man ofte anvende linser, bønner, tofu eller andre proteinholdige fødevarer. Også quinoa eller couscous kan danne en god base i en salat til aftensmaden, da de begge giver både fylde, mæthed og bid.

Yderligere elementer og smagsgivere

Herefter tilføjer man gerne yderligere elementer såsom andre grøntsager og smagsgivere samt dressing, enten blandet i salaten eller serveret ved siden af. Nødder kan give et strejf af fedme, hvilket også giver mæthed, og frisk eller tørret frugt kan bidrage med sødme.

Overvej også gerne at tilberede én råvare på flere måder – de røde løg kan for eksempel både være rå og syltede. Des flere forskellige elementer, du generelt indtænker i salaten, des mere tilfredsstillende kan den siges at blive.

Mulighederne er i virkeligheden ubegrænsede. Det eneste, der er væsentligt, er kontekst samt smag og behag.

Idéer til gode “baser”

  • Iceberg
  • Rucola
  • Babyspinat
  • Krølsalat
  • Babyleaves
  • Hjertesalat
  • Hovedsalat
  • Alle typer kål (gerne fintsnittet)
  • Blomkålsris
  • Kornprodukter (ris, pasta/nudler, couscous, bulgur, quinoa)

Idéer til øvrige grøntsager

  • Aubergine
  • Agurk
  • Gulerod (hakket eller skiveskåret)
  • Kartoffel
  • Blomkål
  • Broccoli
  • Tomat
  • Majs
  • Peberfrugt
  • Avocado

Idéer til diverse smagsgivere

  • Nødder, frø og kerner (saltede peanuts, ristede hasselnødder, valnødder, pinjekerner, mandler, solsikkekerner, hørfrø)
  • Tørret frugt (tranebær, rosiner)
  • Frisk frugt (melon, æble, pære)
  • Ost (parmesan, frisk mozzarella, gedeost)

Idéer til dressing


Forskellige slags salater

Herunder har vi samlet nogle af de mere specifikke kategoriseringer, der findes inden for salater.

  • Kolde salater
    – Den klassiske salat, som vi kender den, primært med rå grøntsager og eventuelt frugt samt nødder.
  • Lune eller varme salater
    – Er grøntsagerne opvarmede, er der tale om en lun (eller varm) salat. Dette kan for eksempel være en salat bestående af stegte asparges og bagte grøntsager.
  • Kødsalater
    – En grøn salat med friske, rå grøntsager kan blandes med eksempelvis marineret og grillet kylling, oksekød, svinekød, og så videre.
  • Højtidssalater
    – Flere salater hører sig til under højtiderne, eksempelvis den lune rødkål til flæskestegen juleaften.

Find din nye favorit

Noget af det bedste ved salat er, at det er supernemt at afprøve noget nyt. Og der er heldigvis rigeligt med inspiration at hente på tværs af internettet, så du kan eksperimentere med masser af nye lækre og mættende salater.

Vi håber, at du har fået lidt idéer, som du kan bruge til at få endnu mere grønt ind i hverdagen, både til dig selv og din familie.


Salatopskrifter

Blomkålssalat

Blomkålssalat

Læs opskriften her.


Quinoa salat med bagte grøntsager

Quinoa salat med bagte grøntsager

Se opskriften her.


Blomkålssalat med mandler, parmesan og skovsyre

Blomkålssalat

Læs opskriften her.


Hverdagsvenlig grillret

Hverdagsvenlig grillret

Læs opskriften her.


Rød waldorfsalat

Rød waldorfsalat

Læs opskriften her.


Nudelsalat

Nudelsalat

Læs opskriften her.


Klassisk waldorfsalat

Klassisk waldorfsalat

Se opskriften her.


Caesar salad

Caesar salad

Læs opskriften her.


Panzanella

Panzanella

Læs opskriften her.


Salat med stenbiderrogn

Salat med stenbiderrogn

Læs opskriften her.


Avocadosalat med røget tomater

Avocadosalat med røget tomat

Læs opskriften her.


Salat med varmrøget laks

Salat med varmrøget laks


Ærtesalat

Ærtesalat

Læs opskriften her.


Quinoa

Quinoa salat

Læs opskriften her.


Radicchiosalat med bagt pære og gedeostbruschetta


Spinatsalat

Spinatsalat

Læs opskriften her.


Bulgursalat

Bulgursalat

Læs opskriften her.


Fennikelsalat

Fennikelsalat

Læs opskriften her.


Salat med kylling og bacon

Sund madpakke

Læs opskriften her.


Bønnesalat

Bønnesalat

Læs opskriften her.


Sensommersalat med popcorn

Sensommersalat med popcorn_

Læs opskriften her.


Salat med rød spidskål

Salat med rød spidskål, ristet grønkål, syltede tranebær og valnødder

Læs opskriften her.


Salat med æg

Salat med æg

Læs opskriften her.


Sommersalat med rejer

Sommersalat med rejer

Læs opskriften her.


Rygeostsalat

Rygeostsalat

Læs opskriften her.


Salat med rød spidskål og gulerødder

Salat med rød spidskål og gulerødder

Læs opskriften her.


Salat med spinat og rødbeder

Salat med spinat og rødbeder

Læs opskriften her.


Kartoffelsalat med chips

Kartoffelsalat

Læs opskriften her.


Blomkålssalat

Blomkålssalat

Læs opskriften her.


Bønnesalat

Bønnesalat

Læs opskriften her.


Salat med krebsehaler

Salat med krebsehaler

Læs opskriften her.


Salat med kylling og æg

Salat med kylling og æg

Læs opskriften her.


Nordisk rejecocktail

Rejecocktail

Læs opskriften her.


Salat med kål og syltede rødløg

Salat med kål og syltede rødløg

Læs opskriften her.


Salat med feta

Salat med feta

Læs opskriften her.


Salat med nektariner og jordbær

Salat med nektarin og jordbær

Læs opskriften her.


Salat med syltede rødløg og spidskål

Salat med syltede rødløg og spidskål

Læs opskriften her.


Avocadosalat

Avocadosalat

Læs opskriften her.


Tabouleh af grov bulgur

Tabouleh af grov bulgur

Læs opskriften her.


Rejesalat

Rejesalat

Læs opskriften her.


Salat med fennikel og mynte

Salat med fennikel og mynte

Læs opskriften her.


Sommersalat

Sommersalat

Læs opskriften her.


Couscous salat

Couscous salat

Læs opskriften her.


Spidskålssalat med rucola og druer

Spidskålssalat med rucola og druer

Læs opskriften her.


Asiatisk nudelsalat

Asiatisk nudelsalat

Læs opskriften her.


Perlebygsalat

Perlebygsalat

Læs opskriften her.


Coleslaw

Coleslaw

Læs opskriften her.


Salat med spidskål og mormordressing

Salat med spidskål og mormordressing

Læs opskriften her.


Tzatziki

Tzatziki

Læs opskriften her.


Salat med stenbiderrogn

Salat med stenbiderrogn

Læs opskriften her.


Vegansk tzatziki

Tzatziki

Læs opskriften her.


Grillet kinakål

Grillet kinakål

Læs opskriften her.


Coleslaw

Coleslaw

Læs opskriften her.


Citrussalat

Citrussalat

Se opskriften her.


Sprød salat med asparges og blåbær

Sprød salat

Læs opskriften her.


Grillet hjertesalat

Grillet hjertesalat

Læs opskriften her.


Spicy rejesalat

Spicy rejesalat

Se opskriften her.


Salat med hindbær, æble og valnødder

Salat

Læs opskriften her.


Salat med avocado og blåbær

Salat

Læs opskriften her.


Speltsalat

Speltsalat

Læs opskriften her.


Tomatsalat

Tomatsalat

Læs opskriften her.


Salat med edamamebønner, spidskål og mango

Salat

Læs opskriften her.


Salat med feta og syltede rødbeder

Salat

Læs opskriften her.


Kold kartoffelsalat med krydderurter

Kartoffelsalat med krydderurter

Læs opskriften her.


Rejesalat

Rejesalat


Lilla kålsalat med rødbede og avocado

Lilla kålsalat med avocado og rødbeder

Læs opskriften her.


Salat med mynte og mandler

Salat med mynte og mandler

Læs opskriften her.


Crossaint med andebrystsalat

Andebrystsalat

Læs opskriften her.


Haydari

Haydari

Læs opskriften her.


Broccolisalat med peanutbutterdressing

Broccolisalat

Læs hele opskriften her.


Sommersalat

Sommersalat

Læs opskriften her.


Kyllingesalat

Kyllingesalat

Læs opskriften her.


Frokostsalat med ristede kikærter

Frokostsalat

Læs opskriften her.


Nuddelsalat med kammuslinger

Nuddelsalat

Læs opskriften her.


Carpacciosalat

Carpaccio salat

Læs opskriften her.


Kartoffelsalat med purløg og persille

Kartoffelsalat

Læs opskriften her.


Kartoffelsalat

Kartoffelsalat

Læs opskriften her.


Hjertesalat med ærter og persille

Hjertesalat med ærter og persille

Læs opskriften her.


Hønsesalat

Hønsesalat

Læs opskriften her.


Salat med hjertesalat og ærter

Salat med hjertesalat

Læs opskriften her.


Rødbedesalat

Rødbedesalat

Læs opskriften her.


Frikadeller med kartoffelsalat

Kartoffelsalat

Læs opskriften her.


Pastasalat

Pastasalat

Læs opskriften her.


Græskarsalat med quinoa og halloumi

Græskarsalat

Læs opskriften her.


Tomatsalat

Tomatsalat

Læs opskriften her.


Salat

Salat

Læs opskriften her.


Fyldig grøn salat

Fyldig grøn salat

Læs opskriften her.


Salade nicoise

Salade nicoise

Læs opskriften her.


Romainesalat

Romainesalat

Læs opskriften her.


Vinaigrette

Vinaigrette

Læs opskriften her.


Peanut-limedressing

Peanut-limedressing

Læs opskriften her.


Baba ganoush

Baba ganoush

Læs opskriften her.