ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Sådan får du det meste ud af æggene i køleskabet

PER ASMUSSEN | 8. februar 2019

Hvis du nogensinde har lavet mad, har du med stor sandsynlighed også brugt æg. Æg er en nøgleingrediens i rigtig meget af det vi står og laver i køkkenet. Det er for eksempel uundværligt hvis vi gerne vil bage dejligt lækkert brød. Selv for sig selv kan et æg udgøre en lækker ret såsom et blødkogt æg til morgenmaden. En æggeblomme kan, i kraft af sit proteinindhold, også bruges til at legere, altså at jævne en suppe eller lignende.

Det æg, som langt de fleste spiser, er hønseæg. Både fordi høns er gode til at lægge mange æg hurtigt og fordi vi har holdt høns i rigtig lang tid, hvilket betyder, at der nu er rigtig mange af dem. Hønen selv smager nemlig heller ikke dårligt.

Forny dine ægge-vaner

Føler du dig en smule eventyrlysten kan du dog også prøve nogle æg, der bestemt ikke kommer fra en høne. De er måske en smule dyrere men byder også på en helt ny oplevelse, hvis man er vant til kun at spise hønseæg. Æggene fra en and skulle for eksempel efter sigende være en delikatesse i England, mens de lidt mindre vagtelæg kan også sagtens spises.

I reglen kan alle æg fra en fugl kan nemlig spises. Alligevel bør du nok ikke gå ud i skoven og begynde at tømme reder. Æg er trodsalt fuglenes måde at føre slægten videre, så hvis alle tømte skovens reder, havde vi snart ikke flere sangfugle tilbage. Du behøver dog ikke at være bange for, at der løber en kylling ud på panden næste kan du skal lave spejlæg. De æg, du køber i supermarkedet, er nemlig lagt uden en hane i nærheden, hvilket betyder, at de ikke er blevet befrugtet. Ægget forbliver altså et æg, indtil du laver det til æggekage.

Du behøver da heller ikke at gå på jagt efter eksotiske æg for at få en smagsforskel. Selv blandt hønseæg kan der være stor forskel på smagen alt efter hvordan hønsene har haft det. Buræg er selvfølgelig lagt at høns i bur, skrabeæg er lagt af høns i større, men friere, flokke, mens frilandsæg er lagt af fritgående høns. Frilandsæg vil ofte være af bedre kvalitet, men de er selvfølgelig også dyrere

Bør vi være bange for æg?

Der har i tidens løb været meget debat om, hvorvidt æg, i hvert fald i større mængder, er usunde. Det har særligt været på grund at den store mængde kolesterol i æg, men det er i senere tid blevet bevist, at æg i store mængder ikke er usundt, så længe man har en varieret kost.

Den anden faretruende synder, der ofte er blevet forbundet med æg, er bakterien salmonella. Denne er dog ude af de danske æg i dag, og man kan derfor med ro i sindet spise rå æg. Er man stadig bange for salmonellaen, kan man benytte pasteuriserede æg i koldskålen. Varmebehandlede æg, der derfor ikke indeholder. Så er der i hvert fald ingen undskyldning for ikke at bruge resten af æggene i køleskabet.

Ægge opskrifter

Det perfekte blødkogte æg

Blødkogt æg

Se opskriften her.


Æggepandekage

Æggepandekage

Se opskriften her.


Æggekage med stegt flæsk

Æggekage med stegt flæsk

Se opskriften her.


Røget laks med røræg

Røget laks med røræg

Se opskriften her.


Æggeruller med spinat og røget laks

Æggeruller

Se opskriften her


Omelet

Omelet

Se opskriften her.


Bagt avocado med æg

Bagt avocado med æg

Se opskriften her.


Morfars æggekage

Morfars æggekage

Se opskriften her.


Djævleæg

Djævleæg

Se opskriften her.


Skidne æg

Skidne æg


Æggesalat

Æggesalat

Se opskriften her.


Tarteletter med æg og skinke

Æggeletter

Se opskriften her.


Vegetarudgave af scotch eggs

Stærke scotch eggs med kidneybønner

Se opskriften her.


Æggestand i vandbad

Æggestand i vandbad

Se opskriften her.


Tamagoyaki Japansk Æggeommelet

Tamagoyaki Japansk Æggeommelet

Se opskriften her.


Morgenmadstærte

Morgenmadstærte

Se opskriften her


Æggekage med kartofler

Æggekage med karftofler

Se opskriften her.


Frittata med spinat

Frittata

Se opskriften her.


Spejlæg

Spejlæg

Se opskriften her.


Shakshuka med rester

Shakshuka med leftovers

Se opskriften her.


Friteret æggeblomme

Friteret æggeblomme

Se opskriften her.


Egg benedict

Egg benedict

Se opskriften her.


Egg benedict med asparges og rødløg 

Egg benedict med asparges og rødløg

Se opskriften her.


Egg Florentine Sous Vide

Egg florentine

Se opskriften her.


Egg Benedict med Asparges

Egg Benedict med Asparges

Se opskriften her.


Hjemmelavet pasta

Hjemmelavet pasta

Se opskriften her.


Pasta med trøffel, brunet smør og sprødstegt salvie

Pasta med trøffel

Se opskriften her.


Pasta med pocheret vagtelæg

Pasta med vagtelæg

Se opskriften her.


Stegte ris

Stegte ris

Se opskriften her.


Shio ramen

Shio ramen

Se opskriften her.


Blåbærpandekager a’ la’ orange

Blåbærpandekager

Læs hele opskriften her.


Æggemuffins

Æggemuffins

Se opskriften her.


Croque madame

Croque Madame

Se opskriften her.


Bacon cups

Baconcups

Se opskriften her.


Salat med kylling og æg

Salat med kylling og æg

Se opskriften her.


Stenbiderrogn med pocheret æg

Stenbiderrogn med pocheret æg

Se opskriften her.


Pocheret æg i mikroovn

Pocheret æg i mikroovn

Se opskriften her.


Salat med æg 

Salat med æg

Se opskriften her.


Spaghetti carbonara med fløde 50 %

Spaghetti carbonara

Se opskriften her.


Pasta carbonara (original)

Pasta carbonara (original)

Se opskriften her.


Pocheret æg Sous Vide

Æg sous vide

Se opskriften her.


Røget, sprængte æggeblommer

Salttørrede æggeblommer

Se opskriften her.


Se disse artikler for ægstatisk inspiration

Alt om chokolade

Alt om chokolade

Læs artiklen her.


Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara

Læs artiklen her.


A’ vaffel noget?

Vafler

Læs artiklen her.


Bearnaise

Bearnaise

Læs artiklen her.


Sådan får du tarv på de frække deller

frikadellefars

Læs artiklen her.


Fra Fyn til Mexico – pandekager er for alle

Dessert pandekager

Læs artiklen her.


Sådan spotter du et dårligt æg

Sådan spotter du et dårligt æg

Læs artiklen her.


Hovski-sauce-ski

Aioli

Læs artiklen her.