Hvis du nogensinde har lavet mad, har du med stor sandsynlighed også brugt æg. Æg er en nøgleingrediens i rigtig meget af det vi står og laver i køkkenet. Det er for eksempel uundværligt hvis vi gerne vil bage dejligt lækkert brød. Selv for sig selv kan et æg udgøre en lækker ret såsom et blødkogt æg til morgenmaden. En æggeblomme kan, i kraft af sit proteinindhold, også bruges til at legere, altså at jævne en suppe eller lignende.
Det æg, som langt de fleste spiser, er hønseæg. Både fordi høns er gode til at lægge mange æg hurtigt og fordi vi har holdt høns i rigtig lang tid, hvilket betyder, at der nu er rigtig mange af dem. Hønen selv smager nemlig heller ikke dårligt.
Forny dine ægge-vaner
Føler du dig en smule eventyrlysten kan du dog også prøve nogle æg, der bestemt ikke kommer fra en høne. De er måske en smule dyrere men byder også på en helt ny oplevelse, hvis man er vant til kun at spise hønseæg. Æggene fra en and skulle for eksempel efter sigende være en delikatesse i England, mens de lidt mindre vagtelæg kan også sagtens spises.
I reglen kan alle æg fra en fugl kan nemlig spises. Alligevel bør du nok ikke gå ud i skoven og begynde at tømme reder. Æg er trodsalt fuglenes måde at føre slægten videre, så hvis alle tømte skovens reder, havde vi snart ikke flere sangfugle tilbage. Du behøver dog ikke at være bange for, at der løber en kylling ud på panden næste kan du skal lave spejlæg. De æg, du køber i supermarkedet, er nemlig lagt uden en hane i nærheden, hvilket betyder, at de ikke er blevet befrugtet. Ægget forbliver altså et æg, indtil du laver det til æggekage.
Du behøver da heller ikke at gå på jagt efter eksotiske æg for at få en smagsforskel. Selv blandt hønseæg kan der være stor forskel på smagen alt efter hvordan hønsene har haft det. Buræg er selvfølgelig lagt at høns i bur, skrabeæg er lagt af høns i større, men friere, flokke, mens frilandsæg er lagt af fritgående høns. Frilandsæg vil ofte være af bedre kvalitet, men de er selvfølgelig også dyrere
Bør vi være bange for æg?
Der har i tidens løb været meget debat om, hvorvidt æg, i hvert fald i større mængder, er usunde. Det har særligt været på grund at den store mængde kolesterol i æg, men det er i senere tid blevet bevist, at æg i store mængder ikke er usundt, så længe man har en varieret kost.
Den anden faretruende synder, der ofte er blevet forbundet med æg, er bakterien salmonella. Denne er dog ude af de danske æg i dag, og man kan derfor med ro i sindet spise rå æg. Er man stadig bange for salmonellaen, kan man benytte pasteuriserede æg i koldskålen. Varmebehandlede æg, der derfor ikke indeholder. Så er der i hvert fald ingen undskyldning for ikke at bruge resten af æggene i køleskabet.
Ægge opskrifter
Det perfekte blødkogte æg
Æggepandekage
Æggekage med stegt flæsk
Røget laks med røræg
Æggeruller med spinat og røget laks
Omelet
Bagt avocado med æg
Morfars æggekage
Djævleæg
Æggesalat
Tarteletter med æg og skinke
Vegetarudgave af scotch eggs
Æggestand i vandbad
Tamagoyaki Japansk Æggeommelet
Morgenmadstærte
Æggekage med kartofler
Frittata med spinat
Spejlæg
Shakshuka med rester
Friteret æggeblomme
Egg benedict
Egg benedict med asparges og rødløg
Egg Florentine Sous Vide
Egg Benedict med Asparges
Hjemmelavet pasta
Pasta med trøffel, brunet smør og sprødstegt salvie
Pasta med pocheret vagtelæg
Stegte ris
Shio ramen
Blåbærpandekager a’ la’ orange
Æggemuffins
Croque madame
Bacon cups
Salat med kylling og æg
Stenbiderrogn med pocheret æg
Pocheret æg i mikroovn
Salat med æg
Spaghetti carbonara med fløde 50 %
Se opskriften her.
Pasta carbonara (original)
Se opskriften her.
Pocheret æg Sous Vide
Røget, sprængte æggeblommer
Se disse artikler for ægstatisk inspiration
Alt om chokolade
Spaghetti alla Carbonara
A’ vaffel noget?
Bearnaise
Sådan får du tarv på de frække deller
Fra Fyn til Mexico – pandekager er for alle
Sådan spotter du et dårligt æg
Hovski-sauce-ski