De fleste af os har en kæmpe svaghed for brød – i særdeleshed den friskbagte af slagsen. Det er desuden nok de færreste, der ikke kan erklære sig enige i den glæde, der spredes i kroppen, så snart man møder den velkendte duft af lunt, nybagt brød, der netop er taget ud af ovnen. En stor del af tiltrækningskraften sidder uden tvivl i duften, men derudover skal et godt brød også have en rigtig lækker krumme. Alt afhængigt af brødtypen, kan denne svinge fra at være dejligt blød, svampet og luftig til lækkert “sej” og kompakt med et fortræffeligt bid.
Hvorfor er æltning så vigtigt?
Når du skal bage et godt brød, det være boller eller et helt surdejsbrød, handler det om at få udviklet glutennetværket i dejen.
Det er gluten, der gør dejen elastisk og får den til at hænge sammen. Når du ælter brødet, ælter du desuden luft ind i dejen, og her er det igen gluten, der holder på denne luft og i øvrigt får brødet til at hæve. Så du kan nok se, hvor væsentligt det er for brødets krumme, at glutenstrukturen er god.
Og hvordan sørger du så for, at glutennetværket udvikles? Det gør du, når du ælter dejen. Mange har en tendens til at ælte dejen alt for lidt og kortvarigt, men dejen er i udgangspunktet først æltet færdig, når alle ujævnheder er æltet ud og dejen er skinnende blank og glat på overfladen.
Så selvom det givetvis er godt for armmusklerne at ælte dejen i hånden, er det mindre godt for bageresultatet, hvis armene kører trætte for tidligt i processen.
Hvad er alternativet?
Her kan en røremaskine være yderst behjælpelig. Ja, mange bageentusiaster vil ligefrem mene, at den er ganske uundværlig og en helt essentiel del af bagekundskaben.
En røremaskine kan både røre, ælte, ja, sågar piske – og mere til, afhængigt af dit tilbehør. Den er altså bestemt ikke kun et køkkenredskab for bageentusiaster! Det skal vi nok komme nærmere ind på.
På en røremaskine er det røreaggregatet, der drejer rundt. Her skiller røremaskinen fra Ankarsrum sig ud, da det her er selve skålen, der drejer rundt. Dette giver en kæmpe fordel hvad angår kvaliteten æltningen. Det kommer vi også meget nærmere ind på.
Hvorfor skal man overhovedet eje en røremaskine?
Alt, hvad der kan lette din tide i køkkenet, er værd at overveje en ekstra gang. Røremaskinen udmærker sig, når det kommer til brød og kager, men det er som allerede nævnt ikke det eneste, den kan hjælpe dig med.
Økonomisk set, kan en røremaskine umiddelbart virke som en forholdsvis stor investering. Men det er altså den rigtig gode af slagsen! Det, du betaler i kroner og ører for en god røremaskine, får du nemlig tifoldigt igen i form af mere overskud i køkkenet, både fysisk og mentalt, ligesom du kan nyde fantastisk lækre hjemmebagte brød og kager i mange, mange år frem – til glæde for både dig og dem, du har kært.
Bagning
Hvis du holder blot det mindste af at bage – det være både brød og kager – så er en røremaskine et must.
Med en røremaskine er det muligt at ælte / blande dejen ligeså længe, du ønsker, og med lige præcis den hastighed, du finder passende for det givne bagværk.
Og selvom dejen til rugbrødet muligvis ikke skal røres i helt samme grad som andre brødtyper, er rugbrødsdej en meget tung dej, som du hurtigt kører træt i armene af at bearbejde manuelt.
Andre egenskaber
Som vi allerede har været inde på, kan røremaskinen meget andet end at assistere dig i æltning af dej – den kan også være særdeles behjælpelig i mange andre sammenhænge.
Både farsen til frikadellerne samt mousser, souffléer og skum kan en røremaskine klare med et snuptag. Det kan også være æggehviderne, der skal piskes stive til en marengs eller flødeskummet til pavlovaen eller fastelavnsbollerne. Vi må naturligvis medgive, at det indimellem er ligeså nemt, hvis ikke nemmere, blot at hive håndmikseren frem, eksempelvis hvis der blot skal piskes lidt flødeskum, men det er ikke destomindre en opgave, røremaskinen gerne klarer for dig.
Gode tips og tricks til brug af røremaskine
Når du først har besluttet dig for at investere i en røremaskine, så ønsker du selvfølgelig at få det absolut bedste ud af den og integrere den mest muligt i hverdagen.
Brød
Det kan være meget svært at få æltet dejen tilstrækkeligt, hvis du nøjes med de bare næver. Både brød og boller får en betydeligt bedre krumme efter en god og grundig æltning på røremaskinen.
Kager og småkager
Når man bager kager, småkager eller cookies, tager det en vis tid for dejen at blive rørt godt luftig samt for smør og sukker at blive rigtig lyst og luftigt. Lader du røremaskinen klare jobbet, kan du lave andre ting imens.
Frikadellefars
Uanset om du er til de helt klassiske “frække deller” med svinefars, frikadeller med linsemel eller måske en variant med blomkål, så kan røremaskinen røre farsen sammen for dig på nul komma fem – så kan du eksempelvis dække bord eller skrælle kartoflerne imens!
Kartoffelmos
Og nu vi er ved kartofler, så er en god “gammel” kartoffelmos jo ikke sådan at kimse af. Mos, uanset om den er lavet på kartofler, jordskokker, med selleri eller noget helt fjerde, passer til rigtig mange retter og aftenmåltider. Du kan derfor med fordel lave en stor portion ad gangen, så der er mad til nogle dage – og de rester, I ikke får spist, kan I for eksempel lave til bagt kartoffelmos eller bruge til at erstatte tomatsovsen på pizzaen.
Revet kylling
Er du til pizza med kylling, kan du også bruge røremaskinen til at rive kyllingen og bruge den som pizzatopping, i nachos eller til hønsesalat.
Pandekager
Man går aldrig galt i byen med pandekager, og en perfekt klassisk pandekagedej skal være helt lind og fri for klumper. Ved at bruge røremaskinen har du ikke kun én hånd fri, og derfor er det supersimpelt at tilføje melet lidt ad gangen.
Is
Når man laver hjemmelavet is, så skal der piskes godt med luft i ismassen – både hvis det skal blive til en rigtig god og cremet vaniljeis, en fnuglet jordbærsorbet – eller en lækker vegansk mango-is. Her er røremaskinen igen en ven i nøden.
Spaghetti og pasta
Traditionelt set laver man pasta og spaghetti ved at piske et æg ud i midten af en bunke mel, men også her kan røremaskinen tage lidt af arbejdsbyrden fra dig.
Marengs
Har du også en svaghed for eksempelvis flødeboller, kyskager eller brændt marengs ovenpå dine kager, pisker du måske æggehvider til marengs i ny og næ – og så ved du også, hvor langsommelig en proces, det er. Her kan røremaskinen igen gøre det for dig, så du har hænderne fri til andre praktiske ting.
Øvrigt
En røremaskine kan mere til end at hjælpe dig med ovenstående. Det afhænger af, hvad du vælger at tilkøbe af udstyr, men med det rette tilbehør kan selv citrusfrugter presses i en røremaskine.
Hvor mange watt skal en røremaskine have?
Når du endelig er blevet overbevist om, at du næppe kan undvære en røremaskine i dit køkken, er det naturligvis ikke helt ligegyldigt, hvilken du vælger.
Røremaskiner kommer i et væld af udgaver med hver deres designs, størrelser og funktioner, og priserne kan svinge fra under 1.000 kroner og op til godt 8.000 kroner.
Mange lader sig guide af motorstørrelsen, men antallet af watt siger imidlertid ikke meget om maskinens kræfter. En røremaskine på under 400 watt kan sommetider ælte dej endnu bedre end en maskine på 1600 watt, ligesom en røremaskine på 1600 watt kan støje mindre end en maskine på 400 watt. Her er du nødt til at lade dig guide, dels af produktbeskrivelserne og sælgeren, dels af diverse anmeldelser.
Lad dig guide af produktanmeldelserne
Produktanmeldelser og -tests er et rigtig fornuftigt sted at starte din søgen efter en ny røremaskine. Her kan det være en god idé, at læse brugeranmeldelser, og ikke mindst at læse eksperternes uforbeholdne anmeldelser og meninger.
Noget af det, du skal have for øje, er røremaskinens ælte- og piskeevne samt rengørings- og brugervenlighed. Dertil er et lækkert design selvfølgelig heller ikke helt uden betydning, særligt ikke hvis maskinen skal kunne “tåle” at stå fremme – køkkenmaskiner må alt andet lige gerne udstråle kvalitet og godt håndværk.
Annocørbetalt indhold:
Ankarsrum Assistent Original – model AKM 6230
Godt, nordisk håndværk
En maskine, der virkelig har udmærket sig i flere tests, er den svenske Ankarsrum Assistent Original® AKM6230. Ankarsrum er i forvejen creme de la creme inden for røremaskiner, og nu har de så valgt at opgradere deres helt klassiske Assistant-model.
Den nye 6230-model har en stor 7-liters røreskål i metal, og den adskiller sig en hel del fra andre røremaskiner. Én ting er udseendet: Maskinen har blanke flader og runde kanter og er udført i et virkelig unikt retrodesign.
Roterende røreskål
En helt anden ting, der virkelig springer os i øjnene, er, at det er selve røreskålen, der roterer om sig selv. På alle andre røremaskiner er det et røreaggregat, der drejer rundt.
At det er skålen, der roterer, har imidlertid nogle fordele, som andre producenter virkelig kunne lade sig inspirere af: På en Ankarsrum bliver dejen æltet på samme måde, som når man ælter dej i hånden – det vil sige med rolige, gentagne bevægelser, der fletter glutenstrengene sammen i lange, smidige kæder.
Hvis du har en smidig dej, vil den langt bedre kunne holde på den luft, gæren danner under hævningen. Og det er store lufthuller, der kendetegner et godt brød.
Rent tidsmæssigt er andre røremaskiner mere effektive, men de er simpelthen for hårde ved dejen, og derfor når dejen hurtigt et punkt, hvor den er over-æltet. Dette ødelægger yderligere dejens glutenstruktur.
Fordi en Ankarsrum ælter dejen på en helt anden måde, kan dejen sagtens tåle at blive æltet “for længe” – det sker der intet ved. Æltning i en Ankarsrum kan snildt sidestilles med 20 minutters æltning i hånden!
Selv de helt tunge og genstridige gærdeje bliver æltet kraftigt og effektivt, og trods sin meget kraftfulde 1500 watt motor, er maskinen ganske støjsvag, sammenlignet med øvrige maskiner på markedet.
Hvilket tilbehør skal man have?
Det er forskelligt, hvilket ekstratilbehør de enkelte producenter på markedet sætter til rådighed. Noget udstyr er nice to have, mens andet er need to have. Det kan dog være en god idé at gå efter en model, der har et vist udvalg, hvis behovet på et tidspunkt skulle opstå for dig.
En røremaskine skal som minimum kunne røre, ælte og piske. Derudover kan det være rart at have muligheden for at tilkøbe udstyr til eksempelvis at hakke kød og lave pasta. Ankarsrum AKM 6230 kommer med alt det, som vi mener er minimumskrav – og mere til! Se alle specifikationerne her:
Dimensioner: 36 x 26,8 x 40 (H x B x D)
Vægt: 8,6 kilo
Metalskålstørrelse: 7 liter
Dejvæskekapacitet: 1,5 liter
Dejkapacitet: 5 kilo
Plastskålstørrelse: 3½ liter
Hastighed: 1-12
Motoreffekt: 1500 watt
Motorgaranti: 7 år
Medfølger: 7 liter rustfri metalskål, dejrulle, kantskraber, spatel, dejkrog, hævelåg, 3½ liter skål i tritanplast med mørdejsælter og ballonpiskeris.
Farvesortiment: Vælg imellem 18 forskellige farver
Øvrigt: Beskyttet mod overbelastning. Aftageligt strømkabel.
Derudover har du mulighed for at tilkøbe udstyr til at hakke kød, presse citrusfrugter og lave pasta – og det er blot for at nævne nogle få af de tilvalg, Ankarsrum sætter til rådighed. At vi synes, maskinen er virkelig lækker at se på, er blot et kæmpe plus i vores bog. Og ja, vi er generelt ret imponerede.
Du kan læse meget mere om Ankarsrums famøse maskiner her.
Se røremaskinen i aktion her: