Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Mmm, bacon!

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

2. januar 2019

Æg og bacon. Bacon på leverpostejen. Bacon i pastaen eller burgeren. Der er næsten ikke det, man ikke kan spise bacon til, og måske er det derfor, bacon bliver kaldt ”danskernes yndlingskrydderi”.

I sin rene form er bacon letsaltet og ofte røget kød fra siden eller ryggen på unge svin. Det er derfor primært salt og røg, man kan skrue op og ned for, hvis man gerne vil lave forskellige slags bacon.

Bacon

 

Salt

Når man salter bacon kan man bruge forskellige saltblandinger bestående af salt (eller nitritsalt), sukker, krydderier og/eller e-numre, og saltet kan blive tilført baconen på forskellige måder.

Laver man hjemmelavet bacon er det f.eks. nemmest med tørsaltning, hvor grisekødet ganske simpelt bliver påført salt eller saltblanding. Derudover kan man også lave en lagersaltning, hvor kødet nedsænkes i en lage af vand, der er tilsat salt eller saltblanding.

De fleste typer industriel bacon laves dog ved at stikke adskillige nåle ind i kødet og indsprøjte saltlagen gennem nålene, da denne proces er mindre tidskrævende end en almindelig saltlagning.

En populær ingrediens i saltblandingen er nitrit. Det er et tilsætningsstof, som hæmmer udviklingen af bakterien Clostriduim botulinum, som kan give pølseforgiftning (botulisme). Nogen studier viser dog tegn på, at nitrit kan være kræftfremkaldende, så flere bacon-producenter går udenom det. Nitrit findes i e-numrene E249 og E250.

Udover at tilføre smag til baconen har saltet også en konserverende virkning og kødet beholder den flotte røde farve.

 

Røg

Der findes både røget og ikke-røget bacon. Røgen er ligesom saltet med til at konservere kødet, men det er samtidig også med til at fremme de smagsnuancer, der opstår, når røgen møder proteinerne og fedtet i det saltede kød.

Røgning af bacon foregår som regel med koldrøgning, hvor vandet i kødets overflade fordamper, og stoffer fra røgen sætter sig på kødets overflade. Det er på den måde baconen får sin røgede smag og en brunet overflade.

 

Engelsk bacon

Ordet ”bacon” har været brugt på engelsk siden omkring 1500 f.Kr., men det er først fra 1700-tallet at bacon, som vi kender det i dag er opstået.

Den engelske bacon laves nemlig på svinekam/flæskesteg, hvor man fjerner svær og spæk. Den består derfor primært af filet og lidt kød, hvilket gør den betydeligt mere fedtfattig end vores bacon. Alligevel får den den samme sprødhed og smag, som den bacon vi kender, men den kan spises med lidt bedre samvittighed.

 

Opskrifter på hjemmelavet bacon

Vi har et par forskellige opskrifter på hjemmelavet bacon. Alle vores opskrifter er lavet ved at tørsalte dem.

Hjemmelavet engelsk bacon

Engelsk bacon

Se opskriften her.


Hjemmelavet røget bacon

Røget bacon

Se opskriften her.


Den perfekte bacon?

Bacon

Se opskriften her.


Hjemmelavet bacon

Hjemmelavet bacon

Se opskriften her.


Usaltet bacon af sortfodsgrisens nakkefilet

Iberico nakkefilet

Se opskriften her.


Tørsaltet bacon

Tørsaltet bacon

Se opskriften her.


Den perfekte bacon?

Den perfekte bacon?

Se opskriften her.

 

Opskrifter med bacon

Mørbradgryde med bacon

Mørbradgryde med bacon

Læs hele opskriften her.


Vikingegryde Deluxe

Vikingegryde deluxe

Læs hele opskriften her.


Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Læs hele artiklen med masser af opskrifter her.


Brændende kærlighed

Brændende kærlighed

Se hele opskriften her.


Kartoffel-porre suppe med bacon

Kartoffelporre suppe

Se hele opskriften her.


Jordskokkesuppe med bacon

Jordskokkesuppe

Se hele opskriften her.


Kartoffelmad

Kartoffelmad

Se opskriften her.


Ærtesuppe med kammuslinger og bacon

Ærtesuppe

Se hele opskriften her.


Sprødstegt bacon

Sprødstegt bacon

Se hele opskriften her.


Egg Benedict

Egg Benedict

Se hele opskriften her.


Egg Benedict med asparges og rødløg

Egg Benedict

Se hele opskriften her.


Squashtærte

Squashtærte

Se hele opskriften her.


Molekylær æbleflæsk

Molekylær æbleflæsk

Se hele opskriften her.


Æbleflæsk med bacon

Æbleflæsk

Se hele opskriften her.


Biksemad med æg og bacon

Biksemad

Se hele opskriften her.


Burger

Burger

Se hele opskriften her.


Gourmet Burger

Gourmet burger

Se hele opskriften her.


Hjemmelavet gastro burger

Hjemmelavet burger

Se hele opskriften her.


Bacon “sne”

Baconsne

Se hele opskriften her.

 

Mere omkring bacon

For at komme godt i gang med bacon, så er det en god ide at kunne modne/tørre dit kød efter saltningen selv.

Det kan man gøre ved hjælp af dry-aging poser, smoke n’ dry poser eller et modningsskab.

 

Dry aging poser

Dryaging poser

Læs mere her.


Smoke n’ dry poser

Smoke n dry poser

Læs mere her.


Modningsskab

Modningsskab

Læs mere her.


Bogen: “Bacon – Øjeblikke Af Lykke”

Bacon bogen

Læs mere her eller køb bogen her.