Æg og bacon. Bacon på leverpostejen. Bacon i pastaen eller burgeren. Der er næsten ikke det, man ikke kan spise bacon til, og måske er det derfor, bacon bliver kaldt ”danskernes yndlingskrydderi”.
I sin rene form er bacon letsaltet og ofte røget kød fra siden eller ryggen på unge svin. Det er derfor primært salt og røg, man kan skrue op og ned for, hvis man gerne vil lave forskellige slags bacon.
Salt
Når man salter bacon kan man bruge forskellige saltblandinger bestående af salt (eller nitritsalt), sukker, krydderier og/eller e-numre, og saltet kan blive tilført baconen på forskellige måder.
Laver man hjemmelavet bacon er det f.eks. nemmest med tørsaltning, hvor grisekødet ganske simpelt bliver påført salt eller saltblanding. Derudover kan man også lave en lagersaltning, hvor kødet nedsænkes i en lage af vand, der er tilsat salt eller saltblanding.
De fleste typer industriel bacon laves dog ved at stikke adskillige nåle ind i kødet og indsprøjte saltlagen gennem nålene, da denne proces er mindre tidskrævende end en almindelig saltlagning.
En populær ingrediens i saltblandingen er nitrit. Det er et tilsætningsstof, som hæmmer udviklingen af bakterien Clostriduim botulinum, som kan give pølseforgiftning (botulisme). Nogen studier viser dog tegn på, at nitrit kan være kræftfremkaldende, så flere bacon-producenter går udenom det. Nitrit findes i e-numrene E249 og E250.
Udover at tilføre smag til baconen har saltet også en konserverende virkning og kødet beholder den flotte røde farve.
Røg
Der findes både røget og ikke-røget bacon. Røgen er ligesom saltet med til at konservere kødet, men det er samtidig også med til at fremme de smagsnuancer, der opstår, når røgen møder proteinerne og fedtet i det saltede kød.
Røgning af bacon foregår som regel med koldrøgning, hvor vandet i kødets overflade fordamper, og stoffer fra røgen sætter sig på kødets overflade. Det er på den måde baconen får sin røgede smag og en brunet overflade.
Engelsk bacon
Ordet ”bacon” har været brugt på engelsk siden omkring 1500 f.Kr., men det er først fra 1700-tallet at bacon, som vi kender det i dag er opstået.
Den engelske bacon laves nemlig på svinekam/flæskesteg, hvor man fjerner svær og spæk. Den består derfor primært af filet og lidt kød, hvilket gør den betydeligt mere fedtfattig end vores bacon. Alligevel får den den samme sprødhed og smag, som den bacon vi kender, men den kan spises med lidt bedre samvittighed.
Opskrifter på hjemmelavet bacon
Vi har et par forskellige opskrifter på hjemmelavet bacon. Alle vores opskrifter er lavet ved at tørsalte dem.
Hjemmelavet engelsk bacon
Hjemmelavet røget bacon
Den perfekte bacon?
Hjemmelavet bacon
Usaltet bacon af sortfodsgrisens nakkefilet
Tørsaltet bacon
Den perfekte bacon?
Opskrifter med bacon
Mørbradgryde med bacon
Vikingegryde Deluxe
Spaghetti alla carbonara
Læs hele artiklen med masser af opskrifter her.
Brændende kærlighed
Kartoffel-porre suppe med bacon
Jordskokkesuppe med bacon
Kartoffelmad
Ærtesuppe med kammuslinger og bacon
Sprødstegt bacon
Egg Benedict
Egg Benedict med asparges og rødløg
Squashtærte
Molekylær æbleflæsk
Æbleflæsk med bacon
Biksemad med æg og bacon
Burger
Gourmet Burger
Hjemmelavet gastro burger
Bacon “sne”
Mere omkring bacon
For at komme godt i gang med bacon, så er det en god ide at kunne modne/tørre dit kød efter saltningen selv.
Det kan man gøre ved hjælp af dry-aging poser, smoke n’ dry poser eller et modningsskab.
Dry aging poser
Smoke n’ dry poser
Modningsskab
Bogen: “Bacon – Øjeblikke Af Lykke”
Læs mere her eller køb bogen her.