x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Lasagne – en italiensk klassiker

PER ASMUSSEN | 17. september 2019

Lasagne er en ret, der rangerer meget højt på mange familiers hitliste over yndlingsmad, og det bliver da også serveret regelmæssigt i mange hjem. Italiensk mad er generelt lettilgængeligt, og det gælder også for lasagnen. Det er blandt andet derfor, den er blevet så populær, og vi i den grad har taget den til os.

Den oprindelige italienske lasagne kan være ret svær at opspore, for det er en ret, der kan varieres nærmest i det uendelige. Hver kok har sin opskrift, og selv den kan varieres fra gang til gang. Selv om lasagne er lasagne, så får den ofte et tvist.

 

Lasagnens oprindelse

Retten stammer oprindeligt fra Italien. Pastaens land. Lasagne kan varieres på mange måder, men den mest kendte variant laves med kødsovs, nemlig lasagne bolognese.

Som navnet siger, så menes kødsovsen af oksekød og tomater at stamme fra Bologna i Italien. 

 

Hvad er lasagne?

Lasagne er en form for “lagkage”, der består af lag af flade pastaplader, kødsovs og bechamelsovs, og på toppen lægges et lag af ost. Lagene lægges i et fad og sættes i ovnen, indtil pastapladerne har fået den rette konsistens.

Det er kødsovsen, der giver den store mulighed for at variere opskriften. Nogle bruger kødet alene, de fleste tilsætter diverse grøntsager til kødet. Oksekødet kan skiftes ud med andre former for kød eller med fisk, det kan også helt udelades, så det bliver en vegetarisk lasagne.

 

De mange muligheder for variation

I en kødsovs, der er inspireret af bolognesen, kan du tilsætte hakkede eller revne grøntsager som for eksempel: løg, gulerødder, tomater, kartofler, kål, champignon, rødbede, pastinak, hvidløg, broccoli, peberfrugt, chili og så videre. Det gør lasagnen både sundere og varieret i smagen og konsistensen.

Om du bruger kød eller fisk eller ej, eller om du bruger flåede tomater på dåse eller en komplet pakke fra Knorr, det er helt op til den enkelte kok.

Ligeledes er der frit valg med hensyn til, om du bruger lag af bechamelsovs i retten eller ej. Der er med andre ord nærmest frit valg på alle hylder i forhold til valg af ingredienser i denne ny-klassiker.

 

Børn og lasagne

Nogle børn er mere kræsne end andre, men de fleste børn foretrækker mad, der er nemt at spise og ikke er alt for stærkt. I den forbindelse er lasagne genialt. Et stykke lasagne virker umiddelbart som en enkel ret, men der kan godt gemme sig nogle grøntsager i det, som barnet ellers ikke bryder sig om.

Hvis du sørger for at snitte, rive eller blende grøntsagerne, så kan du komme afsted med at smugle meget ind i denne kødsovs, uden at barnet registrerer det. Smart.

De fleste børn har netop lasagne som en af deres livretter. Derfor bliver det serveret temmelig hyppigt rundt omkring i familierne. Det er da også en både velsmagende og nærende ret. Server den gerne med salat eller gnavegrøntsager til, som agurke- eller gulerodsstænger. Eller et friskbagt italiensk brød. Det er toppen.

 

Lasagneopskrifter

Klassisk lasagne

Hjemmelavet Lasagne


Luksus lasagne

Lasagne


Lasagne med grøntsager

Lasagne med grøntsager


Sundere lasagne

Sundere lasagne


Vegetarlasagne

Vegetar lasagne


Fiskelasagne

Fiskelasagne


Fiskelasagne

Fiskelasagne


Quinoalasagne

Quinoalsagne med grønt


Spicy svampelasagne

spicy svampelasagne


Moussakalasagne

Moussakalasagne med rugbrødstopping


Hjemmelavet lasagneplader

Hjemmelavede lasagneplader

Skriv en kommentar