Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Italiensk for begyndere

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

8. oktober 2020

Nøgleordet i italiensk madlavning er simplicitet og gode, friske råvarer. Italiensk mad har så stor international popularitet, at det er ét af de mest “kopierede” på verdensplan: Herhjemme er vi så vilde med klassikere som pizza, pasta bolognese og lasagne, at vi har taget dem til os i forskellige fordanskede versioner. De færreste danskere kunne finde på at servere spaghetti uden masser af kødsovs til, men i Italien ville man græmmes ved, at vi ikke lader spaghettien/pastaen komme mere til sin ret.

Læs med her og bliv meget klogere på italienernes helt store stolthed: Deres mad!

Italiensk mad op igennem tiden

De italienske opskrifter og madlavningsteknikker kan spores helt tilbage til 400 år f.kr., men det var først efter Romerrigets fald, at det italienske køkken det for alvor tog form og begyndte at ligne det, vi kender i dag.

De helt store ændringer i italiensk madlavning skete, da de koloniserede Amerika og således blev introduceret til råvarer som kartofler, tomater, majs, peberfrugt og sukkerroer.

Hvad kendetegner det italienske køkken?

I Italien afhænger smagsoplevelsen primært af kvaliteten af råvarerne. Ægte italiensk mad er typisk meget simpel og smagfuld og lavet med ganske få, friske råvarer: Ofte anvendes ikke mere end 2-4 hovedingredienser.

Et godt eksempel herpå er den klassiske, friske tomatsalat, caprese, der primært består af friske tomater og bøfmozzarella, smagt til med balsamico og en god olivenolie.

Også pastaretterne er ganske simple. Hvor vi danskere gerne laver en “balje” af kødsovs med pasta til, er det for italienerne pastaen, og ikke saucen, der er måltidets helt store stjerne. Dertil er mange italienske pastasaucer baseret på en såkaldt sofrito – en grøntsagsblanding af hakket løg, gulerødder og selleri i små tern, der danner grundlaget for flere italienske retter og giver en god, smagfuld sovs.

Norditalien vs Syditalien

Det italienske køkken er særligt kendt for sine forskellige regioner, i særdeleshed forskellen på de nordlige og de sydlige regioner. De kulinariske forskelle er nærmest ekstreme, landets størrelse taget i betragtning.

Norditalienerne elsker kød, polenta og tykke, cremede saucer, imens syditalienerne foretrækker syrlige tomatsaucer, olivenolie og skaldyr. Selvom begge regioner har deres særegne smage, så har de begge givet deres bidrag til det, vi kalder det italienske køkken.


Syditalien: Det syditalienske køkken er nok det, de fleste betragter som vaskeægte italiensk mad. Retterne er lette og friske og fyldt med regionens peberfrugter, tomater og aubergine samt olivenolie. Klassikere som marinarasauce og minestrone stammer fra det sydlige Italien. Det var angiveligt regionens overflod af tomater, der førte til opfindelsen af den nok mest populære italienske ret verden over: Pizza.

Norditalien: Regionerne, Piemonte og Lombardia, er ægte landbrugsregioner, hvilket i høj grad kommer til udtryk i madlavningen: Hvor syditalienerne er glade for olivenolie og tomatsauce, bruger norditalienerne i stedet smør. Dermed ikke sagt, at de aldrig bruger olivenolie. Det er eksempelvis dem, der står bag pesto.

Typiske norditalienske retter indeholder dog gerne rigeligt mængder cremede, smørbaserede saucer. Stuvninger og supper med oksekød er populære i vinterhalvåret, imens foråret kalder på delikat, tyndskåret kalvekød. Kalveskank med gremolata er typisk norditaliensk.

Også risotto og cannelloni stammer fra norditalien, og de er også at takke for popuælære oste som gorgonzola og parmesan. Det italienske navn for parmesan, Parmigiano Reggiano, betyder faktisk “fra byerne Parma og Reggio Emilia Romagna”. Norditalienske oste komplimenterer syditalienernes pizza på bedste vis!


Italien og pizza

Der hersker faktisk lidt tvivl om, hvor i verden pizzaen har sin oprindelse, idet flere lande i Middelhavsområdet har deres udgave af “pizza”. Tyrkerne har deres pideimens grækerne har pitta.

Der er dog ingen tvivl om, at pizza er noget, der forbindes med Italien. Når det så er sagt, så er italienerne selv lettere uenige i, hvad der bør betegnes som vaskeægte italiensk pizza. Der findes nemlig lidt forskellige “pizza-skoler”, og de bedst kendte er den napolitanske og den romerske.


Napoli: Rigtig mange mennesker, italienere som udlændinge, vil sige, at ægte italiensk pizza stammer fra Napoli. Napolitansk pizza er nok også den pizza, du selv kender bedst: Bunden er blød og elastisk og cirka 3 mm. tyk med en “høj” og luftig skorpe. En ægte napolitansk pizza laves med ganske få toppings. Tænk blot på Pizza Margherita.


Rom: Der er flere pizzaer, der kendetegner rom, men dette er nok den mest berømte: Bunden er ultrasprød og endny tyndere end den napolitanske pizza. Her er man ikke helt så bange for toppings som i Napoli, og en god romersk klassiker har både skinke, champignon, sorte oliven og artiskokker ovenpå.


Lad dig inspirere af italienerne

“Pasta kødsovs” er noget, mange danske familier tyer til, når tiden er knap og overskuddet lavt, og de fleste af af os kan bikse den sammen på 20 minutter. I Italien er pasta bolognese – eller Ragú alla bolognese – imidlertid en langsommelig proces, der er flere timer undervejs. Ved at lade sovsen simre længe, får den en tyk og nærmest cremet konsistens og smagene får lov at udvikle sig.

Skal det være rigtig italiensk, kan du også starte aftenen ud med at servere lidt antipasti, enten til drinks eller inden maden kommer på bordet. Antipasti er italiensk for “appetitvækker”, så det er blot et andet ord for forret. Antipasti kan eksempelvis bestå af ost, oliven, skinke, salami og marineret grønt.

Italienske søde sager

Det er bestemt ikke kun i det salte køkken, italienerne udmærker sig. Også på dessertfronten byder de på flere lækkerier. Tag bare Panna Cotta, den søde flødedessert bestående legeret fløde samt sukker og en smagsgiver som f.eks. vanilje.

Tiramisu er en anden klassisk italiensk dessert, der dog er knap så sød som panna cottaen. En tiramisu har en udpræget kaffesmag og indeholder bl.a. espresso, amaretto og mascarpone. Det er et meget populært dessertvalg for kaffeelskere, og den smager særligt godt med en god kop italiensk espresso til.

Opskrifter på pizza

Pizza med skinke og trøffelpesto

Pizza


Hjemmelavet pizza

Hjemmelavet pizza


Pizza Margherita 

Pizza Margherita


Italiensk pizza

italiensk pizza


Simpel italiensk pizzadej

Pizzadej


Pizzadej

Pizza


Pizzadej

Pizzadej


Svinekæbepizza med kartoffel og pesto

Svinekæbepizza med kartoffel og pesto


Pizza med serranoskinke og trøffel

Pizza med skinke og trøffel


Langtidshævet pizzadej

Langtidshævet pizzadej


Sprøde og tynde pizzaer

pizza


Opskrifter på “spaghetti kødsovs”

Spaghetti med kødsovs

Spaghetti med kødsovs


Spaghetti med kødboller

Spaghetti med kødboller


Spaghetti med kødboller

Spaghetti med kødboller


Pasta med kødsovs

Pastakødsovs


Pasta med tomatsauce og gremolata

Pasta med tomatsauce og gremolata


Pasta med kødsovs

Pasta med kødsovs


Ragu alla Bolognese

Ragú alla bolognese


Tagliatelle al ragù bolognese

Tagliatelle ragu bolognese


Spaghetti meatballs

Spaghetti meatballs


Spaghetti Puttanesca

Spaghetti Puttanesca


Se en teaser til vores video hvor vi laver pasta her:

GastroFun PREMIUM kan du selvfølgelig se hele videoen. Har du ikke adgang endnu, kan du tilmelde dig her


Opskrifter på pastaretter

Se alle vores Pasta Carbonara opskrifter her

Traditionel spagetti carbonara uden fløde


Se alle vores lasagneopskrifter her

Lasagne


Hjemmelavet pasta med æggeblommer

Hjemmelavet pasta med æggeblommer


Hjemmelavet pasta

Hjemmelavet pasta


Gnocchi grundopskrift

Gnocchi (grundopskrift)


Gnocchi

CAMILLOS KØKKEN gnochhi, parma & salvie foto Malthe Ivarsson


Gnocchi med parmesan

Gnocchi med parmesan


Pasta med tun, jomfruhummerhaler og citronbechamelsauce

Pasta med tun, jomfruhummerhaler og citronbechamelsauce


Trøffelpasta med porcheret æg

Trøffelpasta med pocheret æg


Tuna fettuccine (Pasta med tun)

TUNA FETTUCCINE


Stracotto (okseragout)

Stracotto - den dejligste langtidssimrede okseragout


Hjemmelavet pasta med grøn trøffelpesto

Hjemmelavet pasta med grøn trøffelpesto


Pasta med trøffel, brunet smør og sprødstegt salvie

Pasta med trøffel


Spinatpasta

spinatpasta


Pasta pesto andebryst

Pasta Pesto Andebryst


Pasta med pocheret vagtelæg

Pasta med vagtelæg


Opskrifter på pasta med fyld

Ravioli med græskar og ricotta

Ravioli


Ravioli med and, ricotta og spinat

Ravioli med and, ricotta og spinat


Ravioli med languster

Ravioli


Ravioli med spinat og ricotta

Ravioli


Tortellini

Tortellini


Cannelloni med spinat og hellefisk

Cannelloni med spinat og hellefisk


Opskrifter på andre italienske retter

Se alle vores risotto opskrifter her

Risotto med trøfler og skaldyr


Tagliata di manzo

Tagliata di manzo


 Ribollita (italiensk bønnesuppe)

Ribollita


Sommer minestronesuppe

Sommer minestronesuppe


Panzanella

Panzanella


Carpaccio salat

Carpaccio salat


Carpaccio salat

Carpaccio salat


Carpaccio

Carpaccio


Frittata med spinat

frittata


Saltimbocca

Saltimbocca


Højrebsbøf med polenta

Højsrebsbøf med polenta


Pappa al pomodoro

Pappa al pomodoro


Opskrifter på italiensk tilbehør

Coppa

Coppa


Guanciale

Hjemmelavet guanciale


Oliventapenade

Oliventapenade


Baccalà mantecato

Baccala mantecato


Salat med fennikel og mynte

Salat med fennikel og mynte


Polenta fritter

polenta fritter


Polenta Fritter med parmesan

Polenta fritter med parmesan


Grøn pesto med solsikkekerner

Grøn pesto med solsikkekerner


Soffritto

Tomatsovs


Bruschetta

Bruschetta


Pesto flutes

Pesto flutes


Hjemmelavet mascarpone

Hjemmelavet mascarpone


Crostini med bønnedip

Crostini med bønnedip


Crostini med grønkål

Crostini med grønkål


Parmesanchips

Parmesanchips


Opskrifter på italiensk brød

Focaccia

Focaccia


Farvefyldt focaccia

Farvefyldt Foccacia


Foccacia med tomat

foccacia med tomat


Rosmarinbrød

Rosmarinbrød


Foccacia med semi-dried tomater

Foccacia med semi-dried tomater


Laksesandwich af foccacia

Sandwich af foccacia1


Sandwich med parmaskinke, mozarella og pesto 

Sandwich med skinke og ost


Focaccia bagt i springform

Foccacia


Durum flutes

Durumbrød


Flutes på Durummel

flutes


Opskrifter på italienske desserter

Espresso pasta med skum og chokoladekage

Espresso pasta med skum og chokoladekage


Limoncello tiramisu

LIMONCELLO TIRAMISU


Polentakage

Polenta-, mandel- og citronkage


Kokos panna cotta

Kokos panna cotta (c)molekymi.dk


Panna cotta med rabarber

Panna cotta med rabarber


Italiensk marengs

Italiensk marengs


Tiramisu med jordbær og hyldebærcreme

Strawberry-Tiramisu-with-Elderberry-CreamL_1_2048


Italiensk marengs

Italiensk marengs


Tiramisu i glas

Tiramisu i glas


Tiramisu

Tiramisu