x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Interview: Bageentusiast Micki Cheng

EMMA AHLGREEN HAA | 18. februar 2021

Ville vise kager, alle kunne være med på

De fleste kender ham nok fra Den Store Bagedyst, og Micki Cheng har også brugt sin deltagelse i programmet som et springbræt til det, han laver i dag.

For 31-årige Micki Cheng er det dog vigtigt at understrege, at deltagelse i Den Store Bagedyst langt fra medfører glamour og berømmelse i sig selv – det kræver, at man arbejder for det.

“Den Store Bagedyst er et underholdningsprogram når alt kommer til alt. Det er et skønt program, men det kommer ikke med en hel masse berømmelse. At man bygger videre på det bagefter, og bruger sin deltagelse i programmet til netop at komme ud, det kan man sagtens gøre, men det kræver, at man vil det og arbejder for det,” siger Micki Cheng og fortsætter:

“Programmet giver dig en platform, hvis du vil det, men det kræver hårdt arbejde.” 

Han stillede op i Den Store Bagedyst i trods, for han ville gerne vise, at det var muligt at bage ganske almindelige kager, der smagte godt.

“Dem, der havde været med – og vundet før mig – var sindssygt dygtige, men deres kager var alle sammen sådan nogle flotte, lyserøde kager med masser af pynt. Så kom Tobias og lavede virkelig crazy kager, hvor det måske ikke var smagen, der var i fokus, men kagerne var interessante og vilde. Det provokerede mig en smule, for i mit hoved handler kager om hygge og samvær,” fortæller Micki Cheng.

Han havde inden da kun lavet bake and shake-kager, og egentligt heller ikke haft den store interesse for kagebagning.

“Jeg ville gerne slå et slag for gode kager, som alle kan lave og være med på, og det var det, der fik mig til at melde mig til programmet,” siger han. 

Læringskurven har været stejl, men det hårde arbejde har betalt sig. I dag lever Micki Cheng blandt andet af at formidle bageglæde og opskrifter videre på sine platforme på de sociale medier. 

Her er præmissen også, at alle skal kunne være med. 

“Det er ikke sindssyge og komplicerede kager, men ting, folk kan være med på. Folk bager alligevel ikke de helt store, vilde ting. Der er måske enkelte der gør det, måske for at pleje et ego-behov, men rigtig mange vil gerne bare bage en god chokoladekage eller nogle kanelsnegle, og selvom det ikke ser vildt ud, så kan det sagtens smage rigtig godt. Det er det vigtigste for mig; smagen og hyggen,” siger Micki Cheng.

Vi spørger – Micki svarer

Vi har stillet Micki Cheng en række spørgsmål, så du kan lære ham bedre at kende. Find blandt andet ud af, hvad hans livret er, og hvilken køkkenmaskine, der i hans øjne er uundværlig. 

Hvad har din vej, til det, du laver i dag, været?

Det korte ord er: Prompte!

Det hele startede i Den Store Bagedyst. Jeg gik fra den ene dag fra at være Micki, der bare boede i Randers og passede sig selv, til at være en, som folk så op til.

Jeg har sidenhen opbygget en ret stor følgerskare på de sociale medier. Jeg bager ikke sindssyge ting, men nemme ting, som folk kan være med på. De kan være kanelsnegle, boller eller drømmekage, som folk kan bage, når de har tid til det. Der er ikke den store afpyntning og det er ikke kompliceret, men det betyder ikke, at det ikke kan være lækkert og smage godt.

Jeg lever til dels af mit arbejde på de sociale medier. Siden Den Store Bagedyst har jeg også være med til at lave flere TV-programmer – både med og uden mad. I fremtiden vil jeg rigtig gerne lave noget mere med fjernsyn.

Hvad har du fået ud af at være med i Den Store Bagedyst?

Det er vigtigt for mig at slå fast, at bare fordi man er med i et TV-program betyder det ikke, at der er guld og grønne skove bagefter. Den Store Bagedyst er et underholdningsprogram, som er hyggeligt og dejligt, men når det er slut, er det slut. Så er det op til en selv at bygge videre på det bagefter. Man får ikke noget foræret, det er benhårdt arbejde.

Når det er sagt, så gav Den Store Bagedyst mig en følgerskare på eksempelvis Instagram, som jeg kunne bygge videre på. Så jeg har fået en platform, som jeg har brugt til at komme ud. Der dukker muligheder op, men man skal have modet og overskuddet til at gribe dem.

Hvad er dine ambitioner nu?

Jeg meldte mig til Den Store Bagedyst i trods i forhold til dem, der havde vundet før – jeg ville som sagt gerne bevise, at det ikke behøvede at være lyserødt og smukt eller vanvittigt og vildt. At alle kunne være med.

Jeg meldte mig også til med en hemmelig drøm om at skrive en bagebog. Jeg ville rigtig gerne vinde, men præmien kommer jo ikke automatisk med en kontrakt med et bogforlag eller en præmiesum. Jeg have en romantisk idé om, at gå på biblioteket, og så stod der en bagebog med mit navn på. 

Efter Den Store Bagedyst fik jeg lov til at lave TV. Det havde jeg slet ikke drømt om, men det skete, så det er også det, jeg drømmer om nu – at lave mere TV.

Det falder mig naturligt, og jeg synes, at jeg er god til det. Jeg kan også se, at mine følgere synes, at det er fedt og skægt. Min drøm kunne være, at man i 2023 sagde: “Micki Cheng – det er ham TV-værten.”

Jeg er åben for det meste, men jeg kunne især godt tænke mig at lave noget med underholdning.

Hvad er dit bedste minde fra køkkenet?

Vi kommer fra en familie, hvor mad er omdrejningspunktet. Nogle af de gode minder jeg har, er, at være med når min mormor lavede mad. Jeg lavede egentligt ikke så meget mad, men jeg observerede meget og prøvesmagte.

Hvilken ret kan du bedst lide at lave? 

Jeg laver meget mad, men jeg kan ærlig talt bedre lide at spise det, og jeg kan især godt lide blive inviteret ud eller hjem til nogen, hvor jeg ikke skal lave mad.

Jeg kan godt lide mad, der er nemt, tilgængeligt og hurtigt at lave – men smager fantastisk. Det er nok en eller anden form for comfort food. Alt med smør og fløde er godt, men jeg elsker også vietnamesisk mad. 

Hvilken ret laver du oftest i dit eget køkken?

Det er svært at pege på en enkel ret. Alle retter, der smager godt, og som har mindst opvask.

Jeg er meget impulsiv, så jeg er ikke så god til madplaner eller fastlagte retter, og jeg er slet ikke god til at planlægge. Det hader min bedre halvdel mig lidt for. Jeg kan egentligt godt lide at se, hvad jeg har lyst til på dagen, og så lave noget ud fra det.

For ikke at skændes, er vi derhjemme begyndt at få måltidskasser, hvor tingene er bestemt for os. Det fungerer rigtig godt.

Hvad er din livret?

Gratis mad! Jeg er virkelig ikke kræsen. Jeg bliver ekstatisk over stegt flæsk. Det ligger på min top 5. Det samme gør karbonader og vietnamiske retter – eksempelvis pho.

Jeg kan godt lide gammeldags, dansk mad, men også asiatiske retter. Herhjemme får vi en god blanding.

Hvilken kage er din yndlings – både at lave, men også at spise?

Jordbærtærte!

Hvad er din yndlingsråvare(r)?

Smør og fløde. Jeg bruger det til sovs, kager, i madlavningen og den slags. Jeg bruger det særligt til sovs – mit mantra er, at alt  sovs er godt.

En ting du altid har i køleskabet?

Smør, fløde, æg og mælk.

Jeg har en stor forkærlighed for mejeriprodukter, men for et år siden fandt jeg ud af, at jeg er laktoseintolerant. Jeg spiser det nu alligevel – jeg har laktosepiller – eller også spiser jeg laktosefri. Man kan faktisk få helt fine laktosefrie produkter, but I need my dairy. 

Som stort set alle andre, så begyndte jeg at arbejde med surdej under corona. Så jeg har også min surdej i køleskabet. Den hedder Flemming. 

Hvor er du sidst blevet imponeret over en madoplevelse ude?

Min mand og jeg var på resort Himmerland. Der var en souschef, der havde lavet den mest afstemte menu, jeg i mange, mange år har fået. Det var helt fantastisk. Der var ikke noget mad, vi ikke kunne lide. Jeg synes det er okay at blive udfordret, men jeg tror, at hvis man spørger folk – mig selv inkluderet – så vil vi hellere have noget, vi kan lide, end noget hvor man tænker “okay, det var interessant.”

Vi fik en seksretters menu, de var smukke og visuelt imponerende alle retterne, og de smagte skidegodt. Der var en tjener, der var megagod til at lave drinks og cocktails, der passede til. Det var en fuldkommen, fuldendt totaloplevelse. Det var helt sublimt. Jeg synes det er fedt, at man kan få den oplevelse i Danmark. 

Har du en yndlingsrestaurant?

Hver gang jeg er i København, vil jeg gerne hente mad fra Distict Tonkin. Det er vietnamisk streetfood, og det er helt fantastisk.

Jeg er også glad for Hidden Dimsum, for det kan man ikke få herhjemme i Jylland.

Jeg synes da, at det er fedt at få sådan en stor tastingmenu med 10 retter, men det gider jeg ikke hele tiden. Så min go to er en form for asiatisk street food eller dim sum eller noget i den stil. 

Hvilke(n) køkkenmaskine(r) er din(e) favorit(ter)?

Jeg har lyst til at sige min opvaskemaskine. Den ville jeg godt nok have svært ved at leve uden! Ellers min køkkenmaskine fra Kenwood. Jeg bruger den hovedsagligt til brød, for jeg gider ikke ælte i et kvarter. Det er der da ingen, der gider. 


Fakta

Navn: Micki Cheng

Alder: 31 år

Bopæl: Midtjylland

Micki Cheng lever i dag af sine platforme på sociale medier, hvor han forsøger at udbrede bageglæden og deler opskrifter. Følg ham på hans Instagramprofil @mickicheng.