ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Hvorfor du har brug for en ølhane til udskænkning af fadøl

SPONSORERET INDHOLD | 9. januar 2023

Ølhaner er en vigtig del af ethvert fadølsanlæg. De er med til at sikre, at øllet skænkes præcist og hurtigt til gavn for både restauratøren og gæsten. Helt basalt er det nødvendigt at have en ølhane installeret i fadølsanlægget for at kunne skænke den gyldne drik i glas og krus. Ølhaner kommer i forskellige udgaver, som hver især sørger for, at øllet kan skænkes hurtigt og effektivt.

En ofte brugt ølhane er keg-hanen, som bruger trykket fra ølfadet til at fylde kruset. Denne type ølhane bruges ofte da det ikke kræver særlige forudsætninger for at kunne betjene den. En anden type ølhane bruger kuldioxid (CO2) til at sætte øl under tryk i en beholder. Disse ølhaner findes normalt i større fadølsanlæg, hvor de er fastgjort på et lille tårn, som har direkte forbindelse til ølfadet. Ved hjælp af tårnet er det let at skænke øllet, og samtidig undgå luft med masser af skum til følge.

Der findes også mere avancerede og elektronisk styrede ølhaner, som anvender en særlig teknologi til at skænke øllet på rekordtid og i den rigtige mængde. Denne type af ølhaner bruges ofte i større ølsystemer, f.eks. i barer og på restauranter. Ølhanerne holder samtidig øje med ølniveauerne, og de kan registrere ændringer i øllets temperatur og/eller -tryk.

Et populært eksempel på en sådan ølhane er en kompensatorhane, som er en type ølhane, der benytter sig af en særlig ventil til at regulere strømmen af øl fra anlægget. Kompensator-ølhanen bruger en kompensatorventil, som sørger for større nøjagtighed og kontrol med ølskænkningen. På den måde bliver det muligt at skænke øl i varierende hastigheder, i overensstemmelse med behovet.

Kompensatorhanen er bl.a. populært i etablissementer, der serverer mange forskellige typer af øl af lige så mange forskellige mærker. Den hjælper med at mindske ølspild ved at sikre korrekt og nøjagtig skænkning. Kompensator-ølhaner har også den fordel, at de er gode til at mikse forskellige øltyper, så du på den måske kan lave nye, unikke opskrifter på dit øl. 

Fadølsanlæg

Hvorfor øldrikkere foretrækker fadøl

Øldrikkere foretrækker fadøl af flere forskellige årsager. For det første er øl fra fad generelt friskere end øl på flaske, da øl udsættes både for mindre lys, varme og ilt, når det kommer fra fad. Og så er det heller ikke helt uden betydning, at fadøl ofte har en mere fyldig smag og aroma end øl på flaske. 

Dertil kommer fadøllets cremede konsistens, som som typisk giver øldrikkeren en blødere og mere behagelig oplevelse. Indholdet af kuldioxid er nemlig højere i en fadøl, end i en flaskeøl. En del af øldrikkeoplevelsen er nemlig også visuel, og det højere CO2-indhold giver simpelthen øllet fra et fadølsanlæg et langt friskere og mere perlende udseende sammenholdt med den karakteristiske syrlige smag, som ofte går tabt i en flaskeøl.

Er det vigtigt at vælge en god ølhane?

Det korte svar er: Ja!

Når du vælger den rigtige ølhane, sikrer du øllets kvalitet og drikkeoplevelsen. Ejer du et etablissement, højner du tillige kundetilfredsheden og holder omkostningerne nede.

En god ølhane hjælper med at regulere mængden af øllet ved tapning og minimerer ølspild. En ølhane af ringere kvalitet kan give overproduktion af skum, overløb og svingninger i temperatur. Derfor er det vigtigt, at den ølhane, du vælger, er designet til at sikre øllets kvalitet, holde dine omkostninger nede og, samtidigt sikre tilfredsheden hos dine kunder eller gæster.

En ølhane med justerbar flowkontrol og temperaturregulering sørger for netop dette. Ølkvaliteten forbliver den samme, også over længere tid. Desuden er disse ølhaner også lettere at rengøre. For dig betyder det, at du holder dyre reparationer nede og slipper for at skulle foretage en masse udskiftninger på længere sigt. 

Det kan godt betale sig at foretage en undersøgelse af markedet, før du køber en ølhane, så du sikrer dig, at du træffer din beslutning på et informeret grundlag. Se her, hvordan du foretager en klog investering, som vil gavne dig og evt. din virksomhed i det lange løb. 

Fadøl – selv til fester!

Fadølsanlæg findes ikke kun på etablerede barer og restauranter. De er også uhyre populære til privatfester. Fadølsanlægget forsyner nemlig dine gæster med frisktappet, køligt øl, modsat flaskeøl, som ofte får lov at stå i et overopvarmet køleskab eller ligge i en balje vand af tvivlsom temperatur.Det undgår du bl.a. med et fadølsanlæg. Du får glade og imponerede gæster, som har adgang til drikkevarer af høj kvalitet hele aftenen igennem. 

Desuden kan du servere en række forskellige øl på hane uden at skulle bøvle med dåser eller flasker, som skal samles sammen og pantes dagen derpå. Det giver mindre oprydning, og så sparer det dig også penge, da literprisen for fadøl ofte er mindre end for flaskeøl, særligt når det kommer til det mere spændende og eksotiske øltyper og -mærker.

Fadølsanlæg er desuden nemme at betjene, så du ikke skal bekymre dig om at skulle bruge din aften på at gå og fylde op i køleskabet eller vandbaljen, men kan nyde din fest sammen med dine gæster. Ofte bliver fadølsanlægget også det perfekte samlingssted, hvor dine gæster kan mødes og snakke under høflig selvbetjening.

Uanset om du driver bar, restaurant eller blot har brug for det sidste touch til privatfesten, er fadølsanlæg altså et oplagt valg. Husk blot at undersøge markedet for det rigtige anlæg og den rigtige hane til dit behov, inden du lejer eller investerer.