Det er i øjeblikket sæson for danske blommer, der grundet vores skiftende vejrforhold anses for værende nogle af verdens bedste.
Blommen er en lille stenfrugt med glat skræl og sødt frugtkød. Den bærer det latinske navn ”Prunus domestica”, og de findes i mange forskellige farver; røde, gule, blå, lilla og grønne. De vokser på et lille træ, hvor de hængende frugter er blommerne. Højsæsonen for danske blommer er fra august til starten af oktober.
Har du selv et eller flere blommetræer i haven, så ved du også, at høstudbyttet i gode somre er stort. Det vil som oftest være umuligt at spise sig igennem de store mængder rå blommer, og da frugten har kort holdbarhed, er det oplagt at finde på andre veje til at nyde de lækre blommer lidt længere. Det er der heldigvis også rig mulighed for, da blommen egner sig fortræffeligt til både syltning, henkogning, nedfrysning og sågar saftproduktion.
Hvad kan man lave ud af blommerne?
Vil du fryse dine blommer, skal du halvere dem og fjerne stenene. Kom dem i fryseposer og frys dem. Holdbarheden er i hvert fald 1 år på frost. De optøede blommer egner sig til alle former for kogning og syltning, men kan ikke spises rå, da de vil være meget bløde efter et ophold i fryseren.
Blommer er også rigtig gode i marmelade og syltetøj, hvor det færdige produkt er lækkert på brød og boller, til pandekager eller ovenpå yoghurt/havregrød. Se opskriften her.
Vil du lave noget lidt mere raffineret end marmelade, så er syltede blommer sagen. Her overhældes rå, udstenede blommer med en alkohol/sukkerlage, som giver smag til blommerne. Disse lækre blommer er en lækker dessert med is eller råcreme til. Se opskriften her. En anden vej at gå er f.eks. at lave en crumble med blommer. Det har vi en opskrift på her.
Er du også træt af supermarkedets kedelige saftevand? Så prøv at lave din egen blommesaft, der smager tusind gange bedre, end noget du kan købe. Opskriften får du her. Resterne fra saftproduktionen kan desuden anvendes i en blommetrifli, som er en skøn frugtdessert med frugtgrød, flødeskum og makroner. Se opskriften her.
I mange år har vi danskere også spist blommesauce, hvor man får en sød og syrlig sovs der passer godt til bl.a. vaniljeis. Vi har en opskrift på sovsen her.
Et sidste forslag til brugen af de hjemmedyrkede blommer er at bruge dem til svesker. De modne blommer skylles, halveres og udstenes. De lægges herefter på bageplader med bagepapir og bages i ovnen i 10-12 timer ved 50 grader. Lad dem afkøle og opbevar dem i køleskabet.