x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Hav styr på dine drinks og cocktails

PER ASMUSSEN | 5. oktober 2020

Der er sjældent en fest eller bytur uden alkohol i ét eller andet omfang. Det kan både være den hurtige vodka-juice til polterabenden og en delikat espresso martini på en fancy bar i indre by.

Uanset hvilken begivenhed du står overfor at arrangere, så vil du sikkert gerne kunne servere drikkevarer, der smager, som om du havde en bartender ansat!

Men hvordan mikser du lige cocktails som en professionel?

Herunder finder du masser af inspiration til festens alkoholiske drikke, uanset om det blot er den stille og sofistikerede komsammen eller den helt store, farverige aften.

 

Hvad er forskellen på drinks og cocktails?

Det kan hurtigt blive et samtaleemne oppe ved baren, hvad den egentlige forskel er på en drink og en cocktail. Ved første øjekast kan de indimellem ligne hinanden, men det er faktisk indholdet i glasset, der afgør, om det er en drink eller en cocktail.

Begge indeholder spiritus (medmindre de er virgin), og denne kan både være rom, gin, vodka og noget helt fjerde. Det er ikke typen af spiritus, der afgør forskellen, men derimod antallet af ingredienser.

En drink kaldes også en “sjus” i folkemunde. Denne består af en enkelt type spiritus tilføjet én eller anden form for mixer, dvs. sodavand eller juice/saft. Det kunne eksempelvis være en “gin & tonic”, en “vodka tranebær” eller en “rom & cola”. En tommelfingerregel er, at hvis den kun indeholder to ingredienser, så er det “bare” en drink/sjus.

Cocktails, derimod, er en smule mere “sofistikerede”. Disse indeholder flere forskellige ingredienser. Dette kan være forskellige former for likører, sirupper og andre smagsgivere (f.eks. krydderurter), der ofte blandes eller shakes sammen, inden den hældes på et glas og eksempelvis toppes op med danskvand eller sodavand. En cocktail serveres desuden gerne med pynt/garniture, så det er i høj grad også udseendet, som det er smagen, der bliver fokuseret på.

 

Vælg det rigtige glas

Hvis det skal være helt korrekt, så er det ikke ligegyldigt, hvilken type glas, du serverer din cocktail i. Udformningen af glasset har stor betydning for smagsoplevelsen, akkurat som det også gør sig gældende for rød- og hvidvin.

Med ganske almindelige drinks/sjusser er der ikke så mange regler for hvilke glas, man anvender. Du kan sagtens slippe afsted med at servere en drink i et ganske almindeligt vandglas, men det er ikke usædvanligt, at man bruger enten highball glas eller lowball glas/whiskyglas til formålet.

Læs om forskellen på de forskellige glas her


Cocktailglas: Kaldes også for “martiniglas”. Det er det helt klassiske V-formede glas på en tynd stilk. Selvom navnet kunne antyde det, så er det ikke alle cocktails, der hældes på et cocktailsglas. Et cocktailglas bruges typisk til cocktails uden is. Tanken er, at den store overflade på glasset gør, at ens næse kommer så tæt på drikkevaren, at man opfanger alle de spændende aromaer og smagsnuancer. Brug f.eks. glasset til Martini, Cosmopolitan, Manhattan og Gimlet.

Highball glas: Highball glas er høje, cylinderformede glas, der typisk benyttes til cocktails med en stor andel af mixer ift. spiritus. Brug f.eks. glasset til Dark ‘N’ Stormy, Bloody Mary, Mojito og Gin & Tonic. Du kan også passende servere en Tom Collins i et highball glas, om end der findes deciderede “Tom Collins-glas”, der er lidt højere og smallere.

Lowball glas: Dette er et forholdsvist lavt glas med en tyk bund. Glasset kendes også som whiskyglas. Brug f.eks. glasset til ren spiritus (whisky m.v.) og simple drinks, der hverken skal shakes eller pyntes, eksempelvis White Russian. Glasset anvendes også til cocktails som Old Fashioned og Negroni.

Hurricane glas: Da Hurricane-cocktailen blev skabt i 1940’erne, blev den serveret i glas formet som en stormlampe. På engelsk hedder de hurricane lamps, hvilket har givet navn til hurricane glasset. Hurricane glas bruges typisk til eksotiske drinks som Piña Colada og – naturligvis – Hurricane, men de kan også passende bruge det til La Bomba, Mai Tai eller 

Margarita glas: Hvis man parrer et cocktailglas med et hurricane glas, så er det ikke usandsynligt, at babyen ligner et margarita glas! Det er nok den bedste måde, vi kan beskrive dette glas på. Glasset er meget unikt udformet, og det ses ikke så ofte i privaten. Det er dog ikke ualmindeligt, at man får serveret en klassisk margarita eller daiquiri i et margaritaglas, når man er i byen.

Fløjteglas: Fløjteglas kendes måske bedre som champagneglas. Champagnecocktails har brug for mindre overflade, da det bedre holder på boblerne, så cocktailen ikke bliver flad.

Rødvinsglas: Rødvinsglas kan indimellem også gøre det som festlige cocktailglas, eksempelvis til Aperol Spritz og sangria, eller når velkomstdrinken gerne må vække lidt opsigt.


 

Hvilken slags alkohol skal der bruges?

Gin er ikke bare gin, ligesom rom bestemt heller ikke bare er rom. Selvom man ikke er “kender”, så er det for rigtig mange tydeligt at smage forskel på, om drinken eller cocktailen er lavet med kvalitetsspiritus eller den billigste nede fra supermarkedet. Dette gælder især i drinks eller cocktails, hvor der ikke er en sukkermasse eller likør til at overdøve alkoholen. I en Gin & Tonic er det f.eks. vigtigt, at ginen træder tydeligt frem, og her kan det derfor i allerhøjeste grad svare sig at købe en gin, der i sin rene form har en smag, man faktisk kan holde ud.

 

Generelle tips

  • Brug kvalitetsspiritus: Hvis du virkelig vil servere kvalitetsdrinks/-cocktails, så er du også nødt til at investere i en premium spiritus. Vi siger ikke, at du absolut skal bruge en 25 år gammel lagret whisky til en irish coffee, men du behøver heller ikke skrabe bunden fuldstændigt.

  • Afkøl glassene på forhånd: Du kan enten afkøle glassene i køleskabet eller fylde dem med is og vand. På denne måde er du sikker på, at drinken/cocktailen er dejligt afkølet til allersidste slurk!

  • Brug et ordentligt målebære: Særligt i cocktails med mange forskellige ingredienser, er det meget vigtigt, at alt er korrekt afmålt. En ubalance i bare én af ingredienserne kan “ødelægge” hele drinken.

  • Vent med isen: Skal cocktailen shakes (rystes), skal du altid komme isterningerne i shakeren som det allersidste. På denne måde undgår du at fortynde de øvrige ingredienser mere end nødvendigt.

  • Shake, shake, shake! Ja, gå bare bananas! Ryst så grundigt, at der kommer dug på ydersiden af shakeren. Så er du sikker på, at cocktailen bliver iskold og forfriskende.

  • Brug så små glas som muligt: For store glas resulterer i en drink/cocktail, der bliver varm hurtigere end nødvendigt.

 

Drinks og cocktails med gin

Gin & tonic

Gin og tonic


Gin Sour 43

Gin sour 43


The Perfect GT

The Perfect GT


Negroni

Negroni


Rabarber GT

Rabarber GT


Negroni Sbagliato

Negroni Sbagliato


Clover Club

Clover Club


Cucumber delight

Cucumber delight


Black Negroni

Black negroni


Bramble

Bramble


Green Park cocktail

Green Park


Tom Collins

Tom Collins


Sloe Gin Fizz

Sloe Gin Fizz


Pink liqourice

Pink liqourice


The Flash – cocktail med gin og sambucca

The Flash cocktail


Gin & tonic sfære

Gin og tonic sfære


Dry Martini

Dry Martini


Gin Fizz

Gin fizz


Tom Collins

Tom Collins


Gin Hass

Gin Hass


Mango toots 

Mango Toots


Gin Basil Smash

Gin Basil Smash


 

Drinks og cocktails med vodka

Black Russian

Black Russian


Espresso Martini

Espresso Martini


Filur drink

Filur drink


Vesper

Vesper


Brombær cheesecake cocktail

Brombær cheesecake cocktail


Coffee Martini

Coffee martini


Isbjørn drink

Isbjørn


Passion for Liqourice

Passion for Liqourice


Pink Panther drink

Pink Panter


Mudslide

Mudslide


Oliveto cocktail

Oliveto cocktail


Passion Martini

Passion Martini


Bloody Mary 2.0

Bloody Mary


Cosmopolitan

Cosmopolitan


Moscow Mule

Moscow Mule


Cosmopolitan

Cosmopolitan


Princess of Wales cocktail

Princess of Wales


Moscow Mule

Moscow mule


Rabarber drink med vodka

Rabarber drink med vodka


Screwdriver

Screwdriver


White Russian

White Russian


Bloody mary

Bloody Mary


 

Drinks og cocktails med whisky/bourbon

Old Fashioned cocktail

Old Fashioned cocktail


Irish Coffee

Irish Coffee


Manhattan

Manhattan


Mint julep

Mint julep


Jack Daniels & Cola

Jack Daniels Cola


Amaretto sour

Amaretto sour


Irsk Kaffe

Irsk Kaffe


Rødgrød med fløde drink

Rødgrød med fløde drink


Southern Style White Russian

Southern Style White Russian


Pisco sour

Pisco sour


 

 

Drinks og cocktails med lys rom

Mojito

Mojito


Strawberry daiguiri

Strawberry Daiquiri


Rum Fashioned

Rum Fashioned


Loa loa

Loa loa


Mai Tai

Mai Tai


Pina Colada

Pina Colada


 

Drinks og cocktails med mørk rom

Dark n’ Stormy

Dark n' stormy


Cuba Libre

Cuba libre


Drinks og cocktails med tequila

Margarita

Margarita


Tequila Sunrise

Tequila sunrise


Margarita

Margarita


La Bomba

La Bomba


Rasberry Margarita

Rasberry Margarita


 

Drinks og cocktails med vin

Den perfekte velkomstdrink

Den perfekte velkomstdrink


Sangria

Sangria


Passion Sangria

Passion Sangria


 

Drinks og cocktails med mousserende vin

Aperol spritz

Aperol spritz


Spritz

Spritz


Aperol Spritz

Aperol spritz


Aperol Spritz

Aperol Spritz


 

Drinks og cocktails med snaps

Vores nordiske kaffe

Vores nordiske kaffe


Flyversjus

Flyversjus


Honningsyp

Honningsyp som flasket cocktail


Drinks og cocktails med cognac

Sidecar

Sidecar

 

Drinks og cocktails til jul

Chestnut Old Fashioned

Chestnut Old Fashioned


Gløgg

Gløgg


Hvid gløgg

Hvid gløgg


 

Diverse drinks og cocktails

Long Island Iced Tea

Long Island Iced Tea


Mocktails (drinks uden alkohol)

Der er masser af muligheder for at få lækre drinks helt uden alkohol. Se vores udvalg af virgin drinks her:

 

Driving Miss Spritz (alkoholfri drink)

Driving Miss Spritz


 

Tilbehør til drinks og cocktails

Mange opskrifter kræver forskellige smagsgivere som eksempelvis sukkersirup m.v. Se vores opskrifter her:

 

Sukkersirup

Sukkersirup


Hjemmelavet tonic

Tonic


 

Skriv en kommentar