ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Fremtidens vin skal være økologisk og bæredygtig

SPONSORERET INDHOLD | 2. oktober 2022

Efterspørgslen på økologisk og bæredygtig vin har været stærkt stigende gennem de se-
neste år. Heldigvis har én af Danmarks førende vinleverandører, Oskar Davidsen & Co., fulgt med tiden og er i dag leveringsdygtig i både økologiske og bæredygtige vine fra hele verden.

Oskar Davidsen & Co. har altid haft fokus på at levere gode vinoplevelser af høj kvalitet, og som er til at betale. Herudover har de gennem de seneste år haft et tiltagende fokus på transporten af vinen. Hvad enten det er import, eksport eller levering af vinen til kunderne, skal det ske så bæredygtigt og skånsomt for miljøet som overhovedet muligt, uden at der bliver gået på kompromis med kvaliteten.

BÆREDYGTIG IMPORT AF VIN

Siden 1888 har Oskar Davidsen & Co. leveret vin til den danske hotel- og restaurationsbranche. Det medfører en hel del import af vine fra hele verden både på flaske, men i stigende grad også som ren litervare, også kaldet “bulk”. Denne alternative transportform, som foregår enten i en tankvogn, som vi kender det med mælk, eller i flexibags, som populært sagt er en overdimensioneret bag-in-box-pose på 24.000 liter, er en kæmpe gamechanger i forhold til at kunne levere økologiske og bæredygtige vine tilkunderne uden den forhøjede merpris, som branchen normalt ellers oplever, så snart snakken falder på økologi og bæredygtighed. Metoden er hverken sexet eller særlig romantisk, men ved at transportere vinen på denne måde sikres kvaliteten af vinen,samtidig med at CO2-aftrykket formindskes væsentligt. Dette gør flexibaggen tilden ideelle løsning både økonomisk og i forhold til Oskar Davidsen & Co.’s mål om
at reducere CO2-belastningen mest muligt.

Den populære sydafrikanske serie ”Farmer’s Block” er et glimrende eksempel på, hvordan man har formået at reducere CO2-belastningen af miljøet sammenlignet med, hvis importen var sket på flaske. Det er ikke altid muligt at transportere vinen ved brug af bulkmetoden, hvorfor Oskar Davidsen & Co. sætter en stor ære i at vælge leverandører verden over, som selv tager del i ansvaret om at reducere deres CO2-belastning og have fokus på bæredygtighed.

JAGTEN PÅ BÆREDYGTIGHED

Én af Oskar Davidsen & Co.’s mange samarbejdspartnere er det prestigefyldte chilenske vinhus Viña Tarapacá. Vinhuset er det første i Chile til at bygge sit eget vandkraftværk, hvor de omdanner vandet fra bjergene til energi. Vandkræftværket leverer 60 procent af den energi, som benyttes til vinfremstillingen. Samtidig er værket placeret i en lukket dal, hvor vinhuset fremmer det interne økosystem. Det gøres blandt andet ved at plante træer, buske og blomster som et led i deres biodiversitetsprogram, der har fokus på at genoprette og bevare biodiversiteten i området omkring vinmarkerne. Vinhuset har ligeledes installeret solpaneler og benytter effektive vandingsteknikker for at optimere de ressourcer, der benyttes i det daglige arbejde. Den energi, som ikke bliver brugt af Viña Tarapacá, sendes videre til det nationale forsyningsselskab, og vinhuset bidrager derfor også med grøn energi til lokalbefolkningen.

DYRKNING AF NATUREN

Franske Alain Brumont sætter en dyd i at dyrke sine druer i pagt med naturen og respekterer og lytter til det omkringliggende miljø. Derfor bruger han heller ikke pesticider, og om vinteren holder hans fåreflok til i vinmarkerne, mens de om sommeren græsser i nærheden, hvilket er den eneste og bedste kilde til gødning, som Brumont benytter sig af. Vinmarkerne er placeret mere end 100 kilometer fra nærmeste forureningskilde netop for at begrænse forurening af både marker og vand.

Den franske vingigant René Muré, der har produceret vin siden 1648, har siden 1999 drevet sin vingård økologisk, og siden 2013 drives vingården udelukkende med biodynamiske metoder. Grundet det biodynamiske arbejde har vinhuset modtaget flere certificeringer af f.eks. Demeter og Biodyvin, som er et garantistempel for en vindyrkning med respekt for planterne og biodiversiteten.