x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Den optimale olie til din mad

SPONSORERET INDHOLD | 8. september 2020

Vi bruger olier til rigtig mange ting i hverdagen. Vi finder det i skønhedsprodukter, make-up, fjernelse af make-up og så endda også i vores køkken. Olier er en essentiel del af moderne madlavning, det kommer vi ikke uden om. Vi bruger det som stege fedt, i vores salater og endda når vi bager m.m. I denne artikel vil jeg gå igennem de primære olier vi bruger i køkkenet og forklare hvad forskellen er og hvorfor vi bruger en specifik olie.

 

Hvilken olie er bedst?

Der findes meget forskning på hvilken olie der skulle være bedst for helbredet, og det kan være svært at skelne. Vi skal undgå store mængder n-6 flerumættet fedt som vi finder i tidselolie, solsikkeolie, vindruekerneolie og majsolie, og i stedet bruge olivenolie, rapsolie og måske også smør som er ved at komme ind i varmen. Grunden til at vi undviger n-6 som fedtstof er fordi et studie viser at, en gruppe som netop fik dette fedtstof, havde en hyppigere forekomst af blodpropper og hjertestop, end gruppen der fik mættet fedt. Olier med højt n-6 indhold sænker kolesterol i blodet (som er godt) men nedsatte ikke risikoen for død af hjertekar sygdomme. Derfor er olivenolie og rapsolie er det bedre valg og smør i næste række.

 

Forskel på den samme olie

En olivenolie er heller ikke bare en olivenolie. Der findes forskellige slags til forskellige priser, som afhænger af hvilke metoder der er brugt til at fremstille olien. Det vil vi gennemgå herunder:

Ekstra jomfru olivenolie

Ekstra jomfru olivenolie – den bedste af det bedste. Olien har ingen fejl eller afvigelser fra produktionen. Det er faktisk en juice, fordi saften presses ud af olivenerne uden nogen anden påvirkning eller proces.

Jomfru olivenolie

Denne olie må have en fejlmargin på maksimalt 20%. Hvis denne fejlmargin overskrider, vil olivenen gå til næste kategori. Fejlene vil som oftest være frost eller at olivenen har ligget på jorden.

Olivenolie

En fejlmargin på 20-25% er tilladt her. Grovere fejl vil medføre en diskvalificering af høsten, men er altså stadigvæk den olie med største fejlmargin.

Sansaolie og raffinerede og ratificerede olier

Sansaolie, eller pomace, er den olie man producerer ud fra resterne af frugt og sten, som vi finder liggende tilbage efter presningen til ekstra jomfruolivenolie.  Her vil man bruge petroleum, altså en katalysator, til at fremprovokerer resterne af smagen frem fra olivenolien.

Raffinerede og ratificerede olier er olier med mange fejl, som derved rettes ved en kemisk proces vi, kalder raffinering eller ratificering. Den største ulempe ved denne fremstilling er, at den kemiske proces medfører at olierne renses for smag, lugt og måske også farve, så den karakteristiske smag ved olivenolie mistes.

Skriv en kommentar


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'my_deregister_scripts' not found or invalid function name in /home/gastrof1/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 287