x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Dehydrator

SPONSORERET INDHOLD | 16. december 2019

Den har været elsket og kendt hos blandt andre raw food-entusiaster i årevis. Nu vinder den også større og større indpas hjemme hos os andre.

Da dehydratoren er et multifunktionelt redskab, får stadigt flere danskere øjnene op for det, som en dehydrator kan bidrage med i køkkenet. Maskinen er ikke alene sjov at eksperimentere med, men dertil hjælper den blandt andet også med at reducere madspild og bevare flere af madens næringsstoffer.

Hvordan det, spørger du? Det skal vi såmænd fortælle dig.

 

Hvad er en dehydrator?

Grundet de høje temperaturer, er mange af de helt gængse tilberedningsmetoder ret hårde imod råvarerene. Adskillige af de gode næringsstoffer kan gå tabt under eksempelvis kogning og bagning. En dehydrator kan indstilles til at tilberede råvarerne ved så lave temperaturer, at vitaminerne og mineralerne ikke nedbrydes.

Hvor en ovn som regel varmer temmelig ujævnt, selv ved varmluft, bliver varmen i en dehydrator “blæst” rundt i hele apparatet og fordelt fuldstændig jævnt.

Derfor har nærmest enhver toprestaurant dehydratorer stående i deres køkkener – bl.a. toprestauranten Alchemist i København har en stående i deres testkøkken.

 

Dehydratorens opbygning

En dehydrator er et mindre, kasse- / skuffeformet apparat, der kan trække væsken ud af råvarer. At konservere fødevarer ved at fjerne væsken fra dem, er en metode, der har været brugt siden tidernes morgen.

Indvendigt er dehydratoren udstyret med et varmeelement og en ventilator samt et antal bakker, hvorpå råvarerne placeres. Udvendigt sidder en timer og en termostat. Maskinen kan typisk indstilles til en temperatur på helt ned til cirka 30 grader og op til cirka 80 grader celsius.

 

Råvarernes holdbarhed forlænges

Maskinen bruger varmen og luftens ventilation til at reducere vandindholdet i den givne råvarer. Vandindholdet i råvarer er ofte meget højt, typisk 80 – 95 procent for diverse frugt og grønt samt 50 – 75 procent for kød. Des højere vandindhold, des bedre levevilkår for bakterier.

Når vandindholdet reduceres, forringes de skadelige bakteriers levevilkår, hvorfor fødevaren kan opbevares i endnu længere tid.

Takket være den langsomme tilberedning, er det i øvrigt slet ikke nødvendigt at bruge fedtstof – end ikke når der laves chips.

 

Hvordan bruger man en dehydrator?

Med en dehydrator kan du spare penge på snackbudgettet, ligesom du kan forlænge fødevarernes holdbarhed. Smagen af råvarerne bliver ofte også intensiveret efter dehydrering.

En dehydrator kan bruges til at tørre både frugt, grønt og kød, og du kan ligefrem lave brød og knækbrød i den. Da dehydratoren er så utroligt alsidig, er det tvivlsomt, at den kommer til at stå og samle støv.

Færdigkøbte snacks kan være dyre, særligt hvis de skal være af en vis kvalitet, eller hvis det skal være de lidt mere “anderledes” og interessante af slagsen – som eksempelvis æble- og rodfrugtchips. Derudover er chips ofte en ret “fed” affære at kaste sig ud i – det behøver den dog ikke være, hvis chipsene er tilberedt i en dehydrator. Olie eller andet fedtstof er nemlig ikke nødvendigt.

Det bliver i øvrigt først rigtig sjovt at bruge en dehydrator, når den benyttes til at eksperimentere med forskellige konsistenser, smage og kontekster. Herunder giver vi dig gode råd til at få mest muligt ud af din dehydrator i det daglige:

 

Chips

Chips er noget, de fleste af os har en svaghed for. De er sprøde og delikate, og den ene tager gerne den anden. Med en dehydrator er fremstillingen af hjemmelavede chips fuldstændig idiotsikker. Du kan eksempelvis lave bananchipstortillachips, chips af lakseskindaf æbler eller af grønkål. Husk i øvrigt at gemme kartoffelskrællerne – de kan også blive til virkelig lækre, grove chips!

 

Bacon

Slut med slatten bacon samt baconfedt på vægge, emhætte og komfur! Ja, også bacon kan nemlig laves i dehydratoren. Og så bliver den ovenikøbet ultrasprød. Vi kalder det gerne den ultimative og perfekte bacon!

 

Frugtsnacks

Lækre, chewy frugtsnacks er et genialt alternativ (eller supplement) til fredagsslikket. De skal blot have lidt kortere tid, end du ville give chipsene, så de får en dejlig “sej” konsistens. Du kan også blande små stykker af dehydreret frugt, eksempelvis ananas, æble eller appelsin, i müslien eller granolaen for et skønt, sødt tvist.

 

Granola / müsli

Ja, dette kan naturligvis også laves i dehydratoren. Det sikrer dig, at der ikke er noget, der brænder på, og at resultatet blot bliver supersprødt og lækkert!

 

Nødder

Saltede mandlerbrændte mandler eller noget helt tredje. Behøver vi sige mere?

 

Krydderier

Krydderurter får en meget kraftigere og mere intens smag, når de er tørret. Eksempelvis får de hele chilifrugter en utroligt dyb og krydret aroma, når de dehydreres.

 

Knækbrød

Knækbrød er en supergod snack, men skal de være rigtig lækre og grove, er de typisk ikke helt billige – i hvert fald ikke de færdigkøbte. Lav dem selv! Og lad gerne din dehydrator klare arbejdet. Har du i øvrigt nogensinde prøvet at lave knækbrød med insektmel?

 

Beef jerky

Beef jerky er ikke det mest udbredte herhjemme, men det er stadig en skøn snack for en vaskeægte kødelsker. Og den kan du selvfølgelig også lave i dehydratoren.

 

Hundesnacks

Den havde du nok ikke set komme, men den er god nok. Brug din dehydrator til at tørre resterne fra kyllingefileten eller lav en blanding af æg, jordnøddesmør, hvedemel og havregryn, der ligeledes kan tørres til små godbidder til din bedste ven.

 

Hvilken dehydrator skal man vælge?

Dehydratorer kommer i forskellige størrelser og med forskellige egenskaber. Antallet af bakker kan ligeledes varierer, men da dehydrering ofte er en ganske langsom proces, der tager nogle timer, er det i hvert fald rart at have 4 – 5 bakker at gøre godt med. På denne måde kan du dehydrere flere ting ad gangen og dermed effektivisere tiden.

Derudover skal lågen eller maskinen gerne være gennemsigtig, så du nemt kan følge med i processen.

Dehydrator

Dehydratorerne fra Excalibur udmærker sig på markedet af dehydratorer ved at have taget patent på den såkaldte Hyperwave-teknologi og horisontale Parallex-tørring.

Hyperwave-teknologien gør dehydreringen hurtigere, bedre og mere sikker: Først stiger temperaturen i maskinen, hvilket får væsken til at fordampe, hvorefter temperaturen falder, hvilket får den inderste væske i råvareren til at bevæge sig ud mod den tørre overflade. Temperaturen i råvaren holdes på denne måde tilstrækkeligt lav til at holde enzymerne aktive, og samtidig er temperaturen høj nok til at gøre processen så kort og effektiv som overhovedet muligt.

Hvor nogle dehydratorer godt kan efterlade råvaren med et lettere fugtigt indre, sikrer Parallex-tørringen i Excaliburs dehydrator, at råvareren er tør fra inderste til yderste fibre.


Excalibur Digital dehydrator – model 4548TCDFB

Dehydrator

Dimensioner: 43,2 x 48,3 x 21,6 (B x D x H)

Vægt: 6½ kilo

Antal bakker: 5

Tidsindstilling: Op til 26 timer

Termostat: 35 – 73,9 grader celsius

Samlet tørreflade: 1,3 kvadratmeter

Ventilator: 17,8 centimeter

Garanti: 7 år (1 år hvis erhvervsbrug)

Medfølger: Opskriftbog

Øvrigt: Patenteret Hyperware teknologi og horisontal Parallex tørring. Digital temperaturstyring og digital tidsindstilling.


Excalibur Digital dehydratorens digitale styring af tid og temperatur gør indstillingen af maskinen supereffektiv og præcis.

Du kan læse meget mere om 4548-modellen lige her.


Se en præsentation af dehydratoren her:

Skriv en kommentar