Småkager har ofte en association med sig. De minder en om barndomshjemmet og duften, der strømmede igennem hele huset.
På engelsk er en cookie ganske enkelt en småkage, men på dansk regner vi en cookie for en såkaldt ”Chocolate Chip Cookie”. Disse cookies kan være bløde indeni og hårde udenpå, men nogle foretrækker dem hårde hele vejen igennem. Alle har sin individuelle favorit af den uimodståelige snack.
Hvad er cookies og hvor kommer de fra?
Chocolate chip cookies stammer angiveligt fra Massachusetts i USA. Den originale udgave af småkagerne er opfundet af Ruth Graves Wakefield og Sue Brides i 1938.
Disse cookies bestod af mel, sukker, brun farin, smør, æg, vanilje, bagepulver, en smule salt og naturligvis chokoladestykker.
Opskriften har holdt sig nogenlunde den samme indtil nu, da den giver de bløde og luftige cookies. Hvis man ønsker en lidt mere hård kerne, skal man ikke bruge brun farin i dejen.
Og alt efter hvilken type chokolade, der bruges, kan man opnå helt forskellige smage.
Chocolate chip cookies har altid været populære i USA, og hvis man er derovre, man købe en færdig dej. Så slipper man for at blande det selv. Dog får man selvfølgelig altid et mere friskt resultat, når man laver dem selv.
Hvornår spiser man cookies?
Man kan stort set altid spise cookies. Siden det er et kageprodukt, spises de ofte som del af en dessert eller til en kop kaffe. Og det er nemt at dele cookies, så er de gode at spise i godt selskab.
Børn og voksne med søde tænder sætter gerne tænderne i en cookie, fordi de er søde samtidig med at de smager af vanilje og chokolade.
Men de er oftest spist sammen med et glas mælk. Grunden til at mælk og cookies smager så godt sammen, er angiveligvis fordi fedtpartiklerne i mælken forstærker smagen i sukkeret. Og chokolade og mælk har altid passet godt sammen.
Hvilke varianter findes der?
Cookies er fantastiske, fordi man kan putte hvad som helst i, man kan lide. Den helt originale opskrift er blevet opretholdt ret godt, men mange forsøger sig med at putte alverdens ingredienser i. Ud over chokolade, er nødder og tørret frugt gode muligheder, men ting som peanutbutter og bacon er også set før. De stammer jo trods alt fra USA.
Den helt originale udgave af en cookie er en lys småkage med chokoladestykker i. Hvis man ikke kan nøjes med en type chokolade, kan man få en ”Triple Chocolate”, der indeholder både lys, mørk og mælkechokolade.
En ret kendt udgave er en chokolade eller kakao cookie. Selvom der allerede er chokoladestykker i, har man valgt at putte kakao i selve dejen, der så bliver mørk og ikke helt så sød. I denne variant er det populært at putte hvid chokolade i, så den bringer lidt sødme ind.
Rå cookiedej er også ret populært, men pas på med at spise rå æg.
Så om du er til det søde og bløde, eller det hårde og knasende, er der sikkert en cookie for dig.
Opskrifter på chocolate chip cookies
Lækre, smørbløde cookies
Chokolade cookies
Chocolate chip cookies
Chokolade cookies med 3 slags chokolader
Cookies med tranebær
Chocolate chip cookies
Kæmpe cookies
Chokolade cookies
Chokolade cookies
Cookies med peanutbutter og chokolade
Glutenfri cookies med peanutbutter
Cookies med mandel- og kokosmel
Få stillet din chokoladetrang her
Alt om chokolade