Spisekamre er det perfekte eksempel på, hvordan æstetik og funktionalitet kan gå hånd i hånd. Ved at opbevare konserves og storindkøb har man uendelige muligheder af delikatesser, som man kan lave når som helst. Samtidig kan man spare både penge og madspild, da man får et overblik over, hvilke tørvarer man har ved hånden. Men hvordan kan man selv skabe et godt spisekammer fra bunden, hvis man ikke allerede har et indbygget viktualieskab?
Opbevaring med lagerreoler
Man kender de klassiske lagerreoler, der står i værkstedet og på lageret. Men køb af lagerreoler kan også fungere perfekt til spisekammeret. Med brede hylder er der plads til al slags inventar, om man så vil opbevare tørvarer eller olier og saucer. En lagerreol er derfor det perfekte eksempel på, hvordan køkkenløsninger kan være praktiske uden at være smagløse. Da de fås i stål, giver det et tidløst udtryk, som også gør dem perfekte til andre formål, såsom opbevaring på kontor.
Hvis man arbejder ud fra et stramt budget, er de uden tvivl billige løsninger. Reolsystemer er ikke nødvendigvis billigt, men fordi lagerreoler også udbydes til erhverv og industri, produceres de ofte til en fordelagtig pris. Så køb lagerreoler, hvis du vil have den mest overkommelige opbevaringsløsning.
Vær opmærksom på dette
Et spisekammer er ofte mørkt og køligt, så der er gode temperaturforhold for maden. Temperaturen skal nemlig helst være lavere end i resten af hjemmet, helst mellem 5 og 10 grader om vinteren, hvilket både gælder madvarer og eventuelt vin og øl. Samtidig skal der ikke komme sollys ind, da det kan ændre temperaturen. Hvis ikke spisekammeret har den rigtige temperatur, kan man risikere, at fødevarerne hurtigt bliver dårlige, da varmere temperaturer kan fremme bakterievækst. Derfor er det en vigtig opgave at indrette rummet korrekt.
Indretning af spisekammer
Fordi der er naturlig kulde i spisekammeret, er det en god idé at få rådgivning fra en byggesagkyndig eller anden ekspert. For i værste tilfælde kan man trække kulden ind i andre rum i hjemmet, hvilket potentielt kan føre til skimmelsvamp.
Hvis man ikke skal ende med rådne madvarer i spisekammeret, er indretningen derfor alfa og omega. For eksempel skal der være ordentlig ventilation, da det ellers kan føre til en muggen lugt og potentielle problemer med skimmelsvamp. Hele spisekammeret skal derfor isoleres ordentligt, så man netop undgår dette. Det er også vigtigt kun at opbevare konserves og anden mad i kammeret, og aldrig el-apparater som fryser og køleskab. Ellers afgives der varme til resten af rummet.
Dette kan man opbevare i spisekammeret
Når man har alt det praktiske på plads, er det om at få indrettet spisekammeret med al den lækre mad. Om det er dåser med hakkede tomater eller frisk frugt, så er der nærmest ingen grænser. Det eneste, man ikke kan opbevare, er fødevarer såsom kød og fisk, som skal sættes i køleskabet.
Spisekammeret fungerer som en forlængelse af køkkenet, og derfor skal det være nemt at finde rundt i madvarerne. Mange vælger at sætte plastikbøtter med alt fra pasta til ris med mærkat på, så man hurtigt kan få bikset noget mad sammen. Ved at opdele hylderne efter kategori, bliver det meget mere effektivt at lave mad.