ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Billig mad behøver ikke at være ensbetydende med dårlig mad

REDAKTION | 13. december 2018

Er madbudgettet stramt, og rækker fantasien ikke til ret meget andet end pasta med ketchup og sørgelige rugbrødsmadder, når det er sidst på måneden?

Turnerer du på nas hos familie og venner, eller spiser du ungerne af med havregrød hver anden dag, så kan det godt blive temmelig surt.

Det behøver faktisk ikke at være sådan. Det er nemlig muligt at lave god og lødig mad på et meget stramt budget.

Vi giver her vores bud på, hvordan det kan lade sig gøre at få de små penge til at slå til, så der kan komme bedre mad på bordet.

Hvis tiden er et problem

Smider du “Jeg-har-ikke-tid-til-at-lave-ordentligt-mad”-kortet, når du skal argumentere for, at du ikke magter at lave store portioner af mad, som så kommer i fryseren i mindre portioner, så holder det argument altså ikke.

Det tager selvfølgelig længere tid at tilberede og lave den store portion mad, men derudover så tager det jo ikke længere tid at optø og opvarme en ret, som du selv har lavet, end det tager at gøre det samme med en færdigret.

Forskellen er bare, at det er både langt sundere, mere velsmagende – og meget billigere. Færdigretter er uforholdsmæssigt meget dyrere end hjemmelavede.

Planlæg dine indkøb

Benyt dig af supermarkedernes gode tilbud. Tjek deres tilbudsaviser – enten dem af papir eller dem, der er online – her kan der være virkelig meget at spare.

Ofte kan du finde større mængder af for eksempel kød, som er sat ret meget ned. Køb det, og del det op i mindre portioner, så det passer til de retter, du skal lave af det.

Kylling kan strække langt

En kylling er et rigtigt godt eksempel på mad, der kan strækkes langt. Find en god stor en, så der både er fedt og godt med kød på den.

Hvis du koger kyllingen, så kan du bruge vandet efterfølgende til en dejlig grønsagssuppe.

Selve kyllingen kan du selvfølgelig spise. Bliver den ikke spist op, kan resterne bruges enten i en gryderet, på en pizza, i en tærte eller i pitabrød. Eller hak resten af kødet op og brug det til fars – kyllingedeller er lækre.

På den måde kan der være god og lækker mad til en hel familie i tre-fire dage på en enkelt kylling. Og det er alle sammen gode, nærende og velsmagende retter.

Sous vide kan være besparende

Med sous vide er der også mange muligheder for at lave god og lækker mad, som ikke er så dyrt.

Med en sous vide stav (som er kommet godt ned i pris efterhånden) kan du både nemt og hurtigt tilberede din mad på denne smarte måde, som får maden til at blive mørt og lækkert ved, at det langtidstilberedes.

Tilbered gerne mere, end du kan spise på en gang, og smid resten i fryseren. Så er det lige til at tage ud og tilberede i en fart.

Du kan også bage selv

At bage selv er en af de ting, der virkeligt batter på økonomien. Købebrød er forholdsvis dyrt. Brød er godt, og derfor kunne du vinde meget ved at bage dine brød selv. Alle elsker nybagt brød – og især hvis det er hjemmelavet.

Måske mener du ikke, at du har de fornødne bager-evner, men ALLE kan bage. Og øvelse gør mester.

Her får du nogle gode bagetips, så er der ikke flere undskyldninger:

Bag rugbrødet selv

Rugbrød er nok den brødtype, der umiddelbart virker mest skræmmende at give sig i lag med. Det er noget med noget surdej og noget med, at det varer flere dage, og er det ikke vanvittigt kompliceret?

Det behøver det slet ikke være. Faktisk kan man bage rugbrød helt uden surbrød.

Når nu du er i gang med at bage, så bag en ordentlig portion, så du får så meget brød, at du kan fryse det ned. Det er så meget billigere at bage sit eget brød, og så er det fedt at kunne sige: “Jeg bager alt brød selv”.

Bag også dit franskbrød selv

Et af trickene ved at få bagt et godt franskbrød ligger i æltningen. Et andet ligger i hævningen. Ælt dejen grundigt igennem, og lad det hæve i to omgange. En gang i skålen, så ælte igennem igen, og så skal brødene formes og endelig have lov til at hæve igen.

Prøv det, og bliv overrasket over, hvor let og hvor lækkert det er. Og især over, hvor mange penge du kan spare på selv at bage alt dit brød selv.

I det hele taget kræver det nogen omlægning af din måde at lave mad på, når målet er dels at få noget bedre mad og dels at få noget billigere mad.

Det kan faktisk lade sig gøre, og der kan ovenikøbet gå en sport i at se, hvor lidt du egentlig kan klare dig for. Også helt hen på slutningen af måneden. Det bliver så godt.