x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Alt du skal vide om jordskokker

PER ASMUSSEN | 14. august 2020

Jordskokkens knudrede udseende bringer ikke umiddelbart tankerne hen på solsikker. De to er ikke desto mindre nært beslægtet, og ser vi på jordskokkens høje gule blomster, giver det hele meget mere mening.

Nu er det ikke meningen, at der skal gå botanik i den. Herunder skal vi nemlig se nærmere på jordskokkens mange fantastiske anvendelsesmuligheder i madlavningen.

Hvis du eksempelvis leder efter et godt og lækkert alternativ til de hvide kartofler, så skal du overveje at give jordskokkerne et skud. Jordskokker er dejligt alsidige og kan spises både rå og tilberedt. Læs med her og lad dig inspirere. 

 

Danske jordskokker

Jordskok er en urteagtig plante, der kan blive helt op til 2 meter i højden. Planten dyrkes for de skønne, næringsrige rodknolde, vi kalder jordskokker.

Vil du have fingrene i friske, danske jordskokker, er det fra september til april, du skal holde øje i supermarkedet. 

 

En nordamerikansk rodfrugt med et “israelsk” navn

Det engelske navn for jordskok er Jerusalem artichoke. Dette må siges at være noget misvisende, da jordskokken hverken er en artiskok eller fra Jerusalem.

Jordskokken stammer oprindeligt fra Nordamerika, hvor indianerne dyrkede den. Det var en fransk opdagelsesrejsende, der i det 17. århundrede bragte den med sig tilbage til Europa. Vi skal imidlertid helt frem til 1980’erne, før jordskokker blev rigtig populære i de danske køkkener.

 

Vil du kunne lide smagen af jordskokker?

Alt du skal vide om jordskokker

For nogle år siden satte Aarhus Universitet sig for at undersøge, om smagsoplevelser er noget, der ligefrem kan analyseres og beskrives på et videnskabeligt grundlag. Et gammelt ordsprog siger jo ellers, at “om smag og behag kan man ikke diskutere”.

Det overordnede formål med undersøgelsen var at udvide danskernes kendskab til de mange forskellige rodfrugter. Én af de ting, man fandt ud af, var, at de forskellige rodfrugters smage og teksturer bliver så godt som udlignet, når de tilberedes.

Det betyder kort fortalt, at hvis du er vild med eksempelvis ovnbagte rødbeder og gulerødder, så vil du sandsynligvis også elske bagte jordskokker. Det er jo vigtigt med variation i kosten, og derfor kan du roligt blande rodfrugterne på kryds og på tværs.

Jordskokker har en nøddeagtig aroma og smager af en blanding mellem kartofler og vandkastanjer.

 

Jordskokker i madlavningen

Du kan i rigtig mange sammenhænge supplere eller helt erstatte kartofler med jordskokker. Det kan være en fordel, hvis man eksempelvis skal passe ekstra på sit blodsukker. Jordskokker er nemlig rige på inulin, der stabiliserer blodsukkeret. Inulin er desuden med til at opretholde en god og sund bakterieflora. Jordskokker er også fyldt med C- og K-vitamin.

I de kølige måneder er det ekstralækkert med varme simreretter, og hertil hører gerne en god og cremet kartoffelmos. Prøv i stedet at udskifte kartoffelmosen med jordskokkemos. Det er virkelig undervurderet! Man tilføjer gerne lidt kartoffel til mosen, da stivelsen gør konsistensen mere cremet og lækker, og det samme gælder faktisk, når man laver jordskokkesuppe eller -puré.

Et andet sted, hvor jordskokker kan erstatte kartofler, er i de traditionelle chips. Jordskokkechips er utroligt sprøde og lækre, og de kan eksempelvis drysses ovenpå boller i karry.

Jordskokker er langt mere alsidige end kartofler, idet de også kan spises rå. I rå tilstand er de lækkert sprøde med en skøn nøddeagtig smag. Så snart de tilberedes, bliver smagen mere sød med en anelse bitterhed over sig.

Du skal i øvrigt ikke lade dig afskrække af jordskokkernes knudrede udseende. Du behøver nemlig ikke skrælle dem. Giv dem blot en omgang med en stiv børste, så de bliver helt rene.

Du kan også prøve at give jordskokkerne en tur på mandolinjernet. Snit dem ganske fint og vend dem med æbler og hakkede hasselnødder. Syren fra æblerne og fedmen fra nødderne passer helt perfekt sammen med den naturlige sødme fra jordskokkerne. Dertil kan du så vælge at tilføje noget bittert i form af persille eller sennep – eller du kan servere en god øl ved siden af. Du kan også prøve at friturestege eller confitere jordskokkerne!

Som vi allerede har været inde på, kan du med fordel tilføje jordskokker til den ovnbagte rodfrugtblanding. Du kan også bage dem i ovnen på helt egen hånd og servere dem som tilbehør til eksempelvis vildt. 

Jordskokker skal opbevares tørt og køligt – enten i køleskabet eller i en kold kælder. I en plasticpose i køleskabet kan de holde sig i op til flere måneder.

Du kan også fryse dem. De skal blot skæres i mindre stykker og blancheres i 2-3 minutter, inden de smides på frost.

 

Opskrifter med jordskokker

Jordskokkesuppe med ristede svampe

Jordskokkesuppe med ristede svampe


Jordskokkesuppe med chorizo

Jordskokkesuppe med chorizo


Glat jordskokkepuré

Glat jordskokkepuré


Jordskokkechips

Superlækre Jordskokkechips....Sådan gør du


Jordskokkechips i friture

Jordskokkechips i friture


Syltede jordskokker

syltede jordskokker


Confiterede jordskokker

confiterede jordskokker


Confit de canard med jordskokker på 3 måder

Confit de canard med jordskokker på 3 måder


Bagte jordskokker med æble- og hasselnøddedressing

Friteret jordskokker med hasselnød


Cremet jordskokke suppe med rugbrødsknas

Jordskokkesuppe


Jordskokkemos

jordskokkemos


 

Skriv en kommentar