ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Alt du skal vide om citroner

PER ASMUSSEN | 25. november 2019

Citronen: En god ven i køkkenet

Citronen kender de fleste: Den gule frugt med et meget syrligt frugtkød. Citron er nok en af de mest kendte og anvendte ingredienser i diverse madretter og desserter. Og stadigt flere begynder at få øjnene op for, hvorfor den er så vigtig i madlavningen: Den afbalancerer retterne ved at bidrage med syren til saucen eller gryderetten, og derudover findes der et utal af lækre dessertopskrifter, hvor citronen er helt perfekt: Det kan være citrontærten, marmeladen / lemoncurden, citronfromagen, citronmånenlemonaden eller ice tea. Du kan nok se, hvor vigtigt et remedie, citronen er i vores køkkener – og i det huslige generelt, men det vender vi tilbage til.

 

Citronens oprindelse

Citronen stammer oprindeligt fra asiatiske lande såsom Kina og Indien. Man opdagede citronen tilbage i 1500-tallet, og i 1520’erne fik det danske hof tilsendt citroner. Det var først i 1700-tallet, at citroner blev en del af de danske borgeres køkkener.

I dag dyrkes der også citroner i Californien og omkring Middelhavet. Her findes nemlig det rette klima, som citronerne kræver for at blive rigtigt modne. 

 

Dyrkning af citroner i Danmark

Hvis du sænker dine forventninger til det færdige resultat, så kan du roligt kaste dig ud i at dyrke dine egne citrontræer på vores breddegrader. Der er ingen frugtgaranti, men det ér muligt, hvis de bliver dyrket korrekt.

Da det danske klima ikke er helt så “citron-taknemmeligt” som i eksempelvis Californien, er citroner, der er dyrket i udlandet, dog alt andet lige mere velsmagende end de, vi kan dyrke herhjemme.

 

Sådan dyrker du et citrontræ ud fra en citronkerne

Du kan godt forsøge at starte dit citroneventyr ved at tage nogle citronkerner fra en “færdigkøbt” citron fra supermarkedet og så kernerne i en urtepotte. Det bedste tidspunkt, du kan gøre dette, vil være i foråret: Her er der mange lyse timer og bedre chancer for gode temperaturer.

  1. Du skal starte med at købe en økologisk citron, da sprøjtemidler intet godt vil gøre for citronkernernes evne til at spire. Kernerne skal renses godt for frugtkød, og så er det en god idé at fjerne den yderste skal af kernen. Og så skal kernerne holdes fugtige, lige indtil du er klar til at putte dem over i jorden.
  2. En potte skal fyldes op med fugtig jord og prikker huller i jorden til kernerne med eksempelvis en blyant.
  3. Hver citronkerne lægges i hvert sit hul, og der drysses et lille lag af jord ovenpå.
  4. Potten skal dækkes til med en klar plastikpose, så luftfugtigheden omkring potten og kernerne bevares.
  5. Potten skal nu stå et lyst og varmt sted, hvor den ikke bliver udsat for direkte sollys. 15 – 21  grader celsius vil være den mest optimale rumtemperatur.
  6. Hold luftfugtigheden inde i posen høj ved løbende at bruge en vandforstøver på jorden og dæk så igen potten til med plastikposen. Jorden må dog ikke være direkte våd.
  7. Fjern plastikposen, når du spirerne kommer til syne over jorden! Herefter skal din citronplante have masser af lys, helst sollys og alternativt lys fra et vækstlys, hvis du har sådan et.
  8. Plant gerne citrontræerne i citrusjord, når de er klar til at blive pottet om.

En citrusplante må hverken udtørre eller overvandes:  Den kræver lidt vand ganske jævnligt for at kunne bære frugt – som man siger.

Igen skal du bemærke, at det ikke er sikkert, at dit træ nogensinde vil bære frugt, men det er da sjovt og hyggeligt at have gjort forsøget. Om ikke andet, så har du i hvert fald dyrket et træ.

Du kan også købe et citrontræ på en planteskole, hvis du ikke har mod på at starte helt fra bunden af og dyrke dit træ på helt egen hånd. På planteskolen kan du også modtage råd og vejledning til den mest optimale pasning af dit citrontræ.

 

Andre anvendelsesmuligheder 

Citron er ét af de mest vidunderlige midler, der findes. Den er nemlig ikke kun god i madlavningen eller køkkenregi. Også i husholdningen og hverdagen er citronen et værktøj, som mange husmoderråd tager udgangspunkt i.

Du kan eksempelvis have godt af at starte hver morgen med en kop vand – gerne varmt – tilsat saften fra en halv citron. Citronen er kendt for at have en udrensende effekt, da den indeholder stoffer, der kan være medvirkende til at fjerne de toksiner, der ophober sig i kroppen.

En kop vand med citron om morgenen kan for nogle sænke risikoen for halsbrand og nyresten, ligesom det kan have en positiv effekt på for højt eller for lavt blodtryk. 

Et andet gammelt husmoderråd til en bedre søvn, er at lægge frugtkødet fra to citroner ud på en tallerken og placere den ved siden af sengen. Frugtkødet skal udskiftes hver anden til tredje dag.

Og så kan citron faktisk også anvendes til udvortes brug: Hvis du har teenagere i huset, som døjer med meget fedtet hud, kan de forsøge sig med at blande to spiseskeer citron med to spiseskeer hasselnøddeolie og én deciliter havregryn. Havregrynene vil suge overflødigt fedt til sig, mens citronen har en helende og rensende effekt på huden. Citronen virker også desinficerende, hvorfor den kan hjælpe med at fjerne urenheder.

 

Opskrifter med citron

Med alle de gode – og mere eller mindre kontroversielle – anvendelsesmuligheder af citronen, er dens dejlige smag og dét, som den kan i madlavningen, dog ikke at forglemme!

Herunder har vi samlet alle vores bedste opskrifter, hvor citronen indgår: Lige fra det søde til det salte køkken og over i dejligt forfriskende drikkevarer.

 

Søde sager / desserter med citron

Fransk Citrontærte med brændt marengs

Fransk Citrontærte med brændt marengs


Nem citrontærte

Nem citrontærte


Tarte au citron

Tarte au citron


Citron tiramisu

Citron tiramisu


Vaniljemuffins med lemoncurd

Vanilje muffins


Citronmuffins

Citronmuffins med brændt marengs


Citronflødeboller

Citronflødeboller


Citronmåne med marcipan

Citronmåne med marcipan


Citronlagkage

Citronlagkage


Citronlagkage med hvid chokolade

Citronlagkage med hvid chokolade


Moussekage

Moussekage med citron og hvid chokolade


Citrondrøm

Citrondrøm


Citronmåne

Citronmåne


Citronfromage

Klassisk citronfromage


Citronfromage med brændt marengs

Citronfromage


Vegansk citronfromage

Vegansk citronfromage


Mørdejscitronmousse

Citronmousse på mørdej


Citronmousse

Citronmousse


Lemon meringue pie

Lemon meringue pie


Citronmoussekugler

Citronmousse


Hjemmelavet lemoncurd

Hjemmelavet lemon curd


Lemoncurd

Lemoncurd


Lemoncurd uden sukker

Lemon curd uden sukker


Scones med lemoncurd

Scones med lemoncurd


Vegansk citrontærte

Vegansk citrontærte med cashewfyld


Citronspecier

Citronspecier


Citron cheesecake

Citron cheesecake


Citronis

Citronis


Kandiseret citron

Kandiseret citron


Pannacotta med citronsirup

Panna cotta


 

Hovedretter med citron

Artiskok med pisket citronsmør

Artiskok med pisket citronsmør


Speltotto

Speltotto med ærter, citron og hasselnødder


Grillet spidskål

Grillet spidskål med citron og salt


Ovnstegt kylling

Ovnstegt kylling med citron og hvidløg


Citronpasta

Citronpasta med kylling og salvie


Pasta med tun

Pasta med tun, jomfruhummerhaler og citronbechamelsauce


Saltede citroner

Saltede citroner


Mayonnaise

Mayonnaise


Drikkevarer med citron

Lemonade

Lemonade


Frisk lemonade

Frisk lemonade


Hibiscus lemonade

Hjemmelavet hibiscus lemonade


Citronlemonade

Citron lemonade


Hyldeblomstsaft

Hyldeblomstsaft


Hyldeblomstsaft

Hjemmelavet hyldeblomstsaft


Hyldeblomstsaft uden citronsyre

Hjemmelavet hyldeblomstsaft uden citronsyre


Earl Grey Ice Tea

Earl Grey Ice Tea

Skriv en kommentar