Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Æbler

gastrofunlogoRedaktion
   
20. maj 2019

De fleste ved, hvad et æble er. De fleste ved også, hvordan et æble smager. Alligevel er der et ocean af ting, folk slet ikke ved om den populære frugt. Hvis du er i humør til at blive klogere på én af danskernes yndlingsfrugter, så er du havnet det rigtige sted.

Æblet er en frugt, men er klassificeret under kategorien ”kendt som falsk frugt”.

“Falsk frugt?”, spørger du måske. Såkaldte falske frugter er frugter, hvor dele af kødet ikke stammer fra frugtknuden, men derimod fra tilstødende væv. De falske frugter tæller også eksempelvis pærer, jordbær og ananas.

Æbler

De perfekte vækstbetingelser findes i Danmark

Æblet stammer oprindeligt fra et træ i det bjergrige Centralasien. I dag dyrkes det i det meste af verden, hvor klimaet enten er tempereret eller subtropisk. Æbletræet har brug for en vinterperiode, hvor det kan hvile, hvorfor det ikke dyrkes i tropisk klima.

Selvom nogle af os danskere ville elske varmt sommervejr året rundt, så har Danmark faktisk det perfekte klima – i hvert fald når det kommer til æbledyrkning. Æbletræer vokser nemlig bedst under fuld sol i et koldt klima.

Æbletræer er relativt nemme at dyrke. For at opnå et optimalt udbytte, skal træerne plantes om efteråret eller foråret og vandes jævnligt, indtil det vokser stødt.

Æbletræer gør sig bedst, hvis man poder dem med mindst to forskellige sorter, således at de kan blomstre samtidig og dermed bestøve hinanden undervejs. Derudover skal træerne beskæres regelmæssigt, hvis man vil undgå, at de vokser for kraftigt og svækkes.

De fleste æbler høstes mellem juni og oktober, men det afhænger af sorten. De svage bør plukkes så hurtigt som muligt, da næringen derved går til de frugter, der stadig er i gang med at vokse.

Sæsonen for danske æbler

Overordnet set forekommer æbler i en lang række forskellige sorter med varierende smag og udseende. Nogle er bedst egnede som madæbler, mens andre er fremragende spiseæbler.

Den danske æblesæson kan deles op i tre kapitler: Sommer, efterår og vinter.

Sommeræbler

Sommeræbler plukkes i august, september og lidt af oktober.

  • Discovery: Godt spiseæble og madæble. Middelstort æble, rødt i farven, sød smag, velegnet til deserter og salat.
  • Guldborg: Lille æble, grønt i farven, syrligt, velegnet til salater.
  • Rød Gråsten: Middelstort æble, rødt i farven, sprød og saftig, god i desserter og bagværk.
  • Sunrise – Lille æble, gyldent med rød kind, sødt og god til desserter.

Efterårsæbler

Efterårsæblerne når deres højeste i oktober, november og december.

•    Gala Must – Middelstort æble, rødt og gult, saftigt og sødt
•    Elstar – Mellemstort æble, rødt og gult, syrlig og sød, både god som spiseæble og til madlavning
•    Rød Aroma – Middelstort æble, aromatisk smag, velegnet til desserter og salat
•    Rød Ingrid Marie – Mellemstort æble, mørkerødt i farven, frisk syrlig-sød smag, god i madlavning og bagværk
•    Cox Orange – Mellemstort æble, rødt og grønt, halvtør og sødlig, velegnet til madlavning, bagværk, salat og desserter
•    Rubens – Mellemstort æble, lyserød i farven, saftig og sød
•    Holsteiner Cox – Mellemstort æble, rødt og gult, saftig og lidt syrlig
•    Belle de Boskoop – Mellemstort æble, rødt og grønt, syrlig og aromatisk smag, god i bagværk og salat.
•    Pigeon – Lille æble, lysende rød i farven, syrlig og sød i smagen, god i salat, desserter eller til lynstegning

Vinteræbler

Vinteræbler plukkes i januar, februar, marts og april.

•    Rød Jonagold – Mellemstort æble, rødgult, syrlig-sød og krydret smag, god til madlavning

Æbler til madlavning

De fleste æbler der dyrkes fungerer glimrende som spiseæbler, og kræver derfor ikke nogen større forberedelse, foruden en hurtig tur under hanen.

Mange æbler gør sig dog også rigtig godt i madlavning, og kan fungere i en lang række forskellige sammenhænge.

Hvis du ønsker at lave bagværk eller noget andet sødt, fungerer æbler rigtig godt i retter som fx æblekage, gammeldags æblekage, muffins, applepie og æblegrød.

Madæbler kan dog også sagtens bruges ved kødgryderne fx til retter som boller i karry, juleand, kylling i karry og ovnkylling.

Dette er dog bare et udpluk af den endeløse liste af retter som æblet kan bruges i.

Opskrifter med æble

Desserter/kager med æble:

Gammeldags æblekage

Gammeldags æblekage

Læs opskriften her.


Nyfortolket gammeldags æblekage

Nyfortolket gammeldags æblekage

Læs opskriften her.


Bedstefars skæg

Bedstefars skæg

Læs opskriften her.


Bradepandekage med æbler

Bradepandekage med æbler

Læs opskriften her.


Æbletærte

Æbletærte

Læs opskriften her.


Tarte tatin

Tarte tatin

Læs opskriften her.


Bagte, fyldte æbler over bål

Fyldte æbler (bålmad)

Læs opskriften her.


Pocheret æble

pocheret æble


Galette

Galette

Læs opskriften her.


Glutenfri æbletærte

Glutenfri æbletærte

Læs opskriften her.


Æble tarte tatin

Æble tarte tatin

Se opskriften her.


Mini æbletærte

Mini æbletærte

Læs opskriften her.


Æblesouffle

Æblesouffle

Læs opskriften her.


Apple pie

Æbletærte

Læs opskriften her.


Mazarinkage

Mazarinkage

Læs opskriften her.


Æblekage

Æblekage

Læs opskriften her.


Klassisk æblekage

Æblekage

Læs opskriften her.


Æblepandekager

Æblepandekager

Læs opskriften her.


Æblekage med æblekanelskum

Æblekage med æblekanelskum

Læs opskriften her.


Hovedretter med æble:

Boller i paprika

Boller i paprika

Læs opskriften her.


Kylling i karry

Kylling i karry

Læs opskriften her.


Kammuslinger, æble og svampe

Stegte kammuslinger med sprødt æble og kantareller

Læs opskriften her.


Boller i karry

Boller i karry

Læs opskriften her.


Kåltærte med bacon og æbler

Kåltærte med æbler og bacon

Læs opskriften her.


‘Boller i selleri

Boller i selleri

Læs opskriften her.


Karrysild

Karrysild

Læs opskriften her.


Æblesmør

Æblesmør

Læs opskriften her.


Boller i karry med spicy rice

Boller i karry

Læs opskriften her.


Græskarsuppe

Græskarsuppe

Læs opskriften her.


Molekylær æbleflæsk

Æbleflæsk

Læs opskriften her.


Fyldt gås

Gås

Læs opskriften her.


Selleribøffer med hasselback æbler

Selleribøffer

Læs opskriften her.


Dansk coq au vin

Dansk coq au vin

Læs opskriften her.


Æbleflæsk med bacon

Æbleflæsk

Læs opskriften her.

Tilbehør med æble:

Syltede æbler

Syltede æbler

Læs opskriften her.


Friterede æblechips

Æblechips

Læs opskriften her.


Salat med fennikel og æble

Salat med fennikel og æble

Læs opskriften her.

Sødt til kaffen med æbler:

Gammeldags æbleskiver

Æbleskiver

Læs opskriften her.


Æbleskiver med æbler

Æbleskiver

Læs opskriften her.


Æble-squash marmelade

Æble squash marmelade

Læs opskriften her.

Brunch/morgenmad med æble:

Boller med æbler og dadler

Boller med æbler og dadler

Læs opskriften her.


Boller med æblesurdej

Surdejsboller uden gær

Læs opskriften her.


Havregrød med æbler

Havregrød

Læs opskriften her.


Glutenfri grød

Glutenfri grød

Læs opskriften her.


Havregrød

Havregrød

Læs opskriften her.


Æblegrød

Æblegrød

Læs opskriften her.


Pandekager med æble

Pandekager med æble

Læs opskriften her.


Æblesaft

Æblesaft

Læs opskriften her.