De fleste ved, hvad et æble er. De fleste ved også, hvordan et æble smager. Alligevel er der et ocean af ting, folk slet ikke ved om den populære frugt. Hvis du er i humør til at blive klogere på én af danskernes yndlingsfrugter, så er du havnet det rigtige sted.
Æblet er en frugt, men er klassificeret under kategorien ”kendt som falsk frugt”.
“Falsk frugt?”, spørger du måske. Såkaldte falske frugter er frugter, hvor dele af kødet ikke stammer fra frugtknuden, men derimod fra tilstødende væv. De falske frugter tæller også eksempelvis pærer, jordbær og ananas.
De perfekte vækstbetingelser findes i Danmark
Æblet stammer oprindeligt fra et træ i det bjergrige Centralasien. I dag dyrkes det i det meste af verden, hvor klimaet enten er tempereret eller subtropisk. Æbletræet har brug for en vinterperiode, hvor det kan hvile, hvorfor det ikke dyrkes i tropisk klima.
Selvom nogle af os danskere ville elske varmt sommervejr året rundt, så har Danmark faktisk det perfekte klima – i hvert fald når det kommer til æbledyrkning. Æbletræer vokser nemlig bedst under fuld sol i et koldt klima.
Æbletræer er relativt nemme at dyrke. For at opnå et optimalt udbytte, skal træerne plantes om efteråret eller foråret og vandes jævnligt, indtil det vokser stødt.
Æbletræer gør sig bedst, hvis man poder dem med mindst to forskellige sorter, således at de kan blomstre samtidig og dermed bestøve hinanden undervejs. Derudover skal træerne beskæres regelmæssigt, hvis man vil undgå, at de vokser for kraftigt og svækkes.
De fleste æbler høstes mellem juni og oktober, men det afhænger af sorten. De svage bør plukkes så hurtigt som muligt, da næringen derved går til de frugter, der stadig er i gang med at vokse.
Sæsonen for danske æbler
Overordnet set forekommer æbler i en lang række forskellige sorter med varierende smag og udseende. Nogle er bedst egnede som madæbler, mens andre er fremragende spiseæbler.
Den danske æblesæson kan deles op i tre kapitler: Sommer, efterår og vinter.
Sommeræbler
Sommeræbler plukkes i august, september og lidt af oktober.
- Discovery: Godt spiseæble og madæble. Middelstort æble, rødt i farven, sød smag, velegnet til deserter og salat.
- Guldborg: Lille æble, grønt i farven, syrligt, velegnet til salater.
- Rød Gråsten: Middelstort æble, rødt i farven, sprød og saftig, god i desserter og bagværk.
- Sunrise – Lille æble, gyldent med rød kind, sødt og god til desserter.
Efterårsæbler
Efterårsæblerne når deres højeste i oktober, november og december.
• Gala Must – Middelstort æble, rødt og gult, saftigt og sødt
• Elstar – Mellemstort æble, rødt og gult, syrlig og sød, både god som spiseæble og til madlavning
• Rød Aroma – Middelstort æble, aromatisk smag, velegnet til desserter og salat
• Rød Ingrid Marie – Mellemstort æble, mørkerødt i farven, frisk syrlig-sød smag, god i madlavning og bagværk
• Cox Orange – Mellemstort æble, rødt og grønt, halvtør og sødlig, velegnet til madlavning, bagværk, salat og desserter
• Rubens – Mellemstort æble, lyserød i farven, saftig og sød
• Holsteiner Cox – Mellemstort æble, rødt og gult, saftig og lidt syrlig
• Belle de Boskoop – Mellemstort æble, rødt og grønt, syrlig og aromatisk smag, god i bagværk og salat.
• Pigeon – Lille æble, lysende rød i farven, syrlig og sød i smagen, god i salat, desserter eller til lynstegning
Vinteræbler
Vinteræbler plukkes i januar, februar, marts og april.
• Rød Jonagold – Mellemstort æble, rødgult, syrlig-sød og krydret smag, god til madlavning
Æbler til madlavning
De fleste æbler der dyrkes fungerer glimrende som spiseæbler, og kræver derfor ikke nogen større forberedelse, foruden en hurtig tur under hanen.
Mange æbler gør sig dog også rigtig godt i madlavning, og kan fungere i en lang række forskellige sammenhænge.
Hvis du ønsker at lave bagværk eller noget andet sødt, fungerer æbler rigtig godt i retter som fx æblekage, gammeldags æblekage, muffins, applepie og æblegrød.
Madæbler kan dog også sagtens bruges ved kødgryderne fx til retter som boller i karry, juleand, kylling i karry og ovnkylling.
Dette er dog bare et udpluk af den endeløse liste af retter som æblet kan bruges i.
Opskrifter med æble
Desserter/kager med æble:
Gammeldags æblekage
Nyfortolket gammeldags æblekage
Bedstefars skæg
Bradepandekage med æbler
Æbletærte
Tarte tatin
Bagte, fyldte æbler over bål
Galette
Glutenfri æbletærte
Æble tarte tatin
Mini æbletærte
Æblesouffle
Apple pie
Mazarinkage
Æblekage
Klassisk æblekage
Æblepandekager
Æblekage med æblekanelskum
Hovedretter med æble:
Boller i paprika
Kylling i karry
Kammuslinger, æble og svampe
Boller i karry
Kåltærte med bacon og æbler
‘Boller i selleri
Karrysild
Æblesmør
Boller i karry med spicy rice
Græskarsuppe
Molekylær æbleflæsk
Fyldt gås
Selleribøffer med hasselback æbler
Dansk coq au vin
Æbleflæsk med bacon
Tilbehør med æble:
Syltede æbler
Friterede æblechips
Salat med fennikel og æble
Sødt til kaffen med æbler:
Gammeldags æbleskiver
Æbleskiver med æbler
Æble-squash marmelade
Brunch/morgenmad med æble:
Boller med æbler og dadler
Boller med æblesurdej
Havregrød med æbler
Glutenfri grød
Havregrød
Æblegrød
Pandekager med æble
Æblesaft