Opskrift på ovnstegt fasan med jordskokker, brombær og morkelsauce
Mit første forsøg med fasan og det er bestemt ikke sidste gang at jeg prøver at lave det.
Når den først er røget i stegesoen/ovnen, så passer den sig selv og afgiver desuden en masse god smag til en dejlig og lækker sauce.
Da fasan nemt kan blive tørt, valgte jeg at pakke den ind i lardo og komme en masse væske med i det ildfaste fad.
Ovnstegt fasan med jordskokker, brombær og morkelsauce
Ingredienser
Ovnstegt fasan
- 1 stk. Fasan
- 8 skiver Lardo Kan erstattes af bacon
- 2 stk. Bladselleri 2 stængler
- 2 stk. Løg
- 2 stk. Gulerødder
- 2 spsk. Olie
- 2 deciliter Portvin
- 5 deciliter Vand
Confiterede jordskokker
- 200 gram Jordskokker
- 3 deciliter Andefedt
- Krydderier Salt, peber og frisk timian
Morkelsauce
- 25 gram Morkler Tørrede. Kan sagtens erstattes af friske
- 4 deciliter fond Væsken fra fasanen
- 1 deciliter Fløde
- Krydderier Salt, peber, citronsaft, eddike og sukker
Sådan gør du
Fasan i ovn
- Kødet blev skyllet godt og tørret godt. Herefter blev det opdelt i 2 brystfileter, 2 lår og 1 skrog. Krydret med salt og peber og pakket ind i lardo. Lardo er en krydret, italiensk spæktype. Det kan sagtens erstattes med bacon, da det ikke er det nemmeste at få fat i. Jeg var hos en del slagtere og specialbutikker i Aarhus og omegn før jeg endte i Salling Super og købte det. Det hele blev lagt i et ildfast fad sammen med skroget, bladselleri, løg, gulerødder og smagsneutral olie. Det fik 15 minutter ved 160 grader varmluft, hvorefter fadet blev taget ud af ovnen. Tilsæt portvin og vand og pak fadet grundigt ind i staniol. Tilbered det i 2 timer ved 150 grader almindelig ovn. Efter de to timer tages fadet ud og hæld det meste af væsken og alle grønsagerne til side. Det skal bruges til saucen. Pak det ildfaste fad ind i staniol igen og kødet skal bare stå at hvile imens resten af resten af retten lavet.
Confiterede jordskokker
- Start med at smelte dit andefedt ved lav varme i en gryde, Skrub jordskokkerne godt og grundigt og tør dem godt af. Læg dem i et lille ildfast fad og krydr dem med salt, peber og drys frisk timiankviste henover. Hæld fedtet henover jordskokkerne i fadet og de skal næsten dække dem. Fugt et stykke bagepapir og læg det henover og derefter kom et låg der slutter tæt henover. Bag ved i ovnen (sammen med fasanen) på 150 grader i 50-60 minutter. De skal være møre. Tag dem ud af ovnen og lad dem stå at køle af i fedtet. Det tager cirka 1 time. Skær dem i halve stykker på langs og steg dem på en pande. De skal "bare" have lidt farve/stegeskorpe. Der er nu klar til servering.
Morkelsauce
- Start med at lægge dine morkler i vand. Gerne i et par timer, men minimum én time. Så bliver de lige næsten så bløde og faste som friske morkler. Når saucen skal laves kommes al væden og grønsagerne fra det ildfaste fad med fasanen i en kasserolle. Lad det koge op og skru ned efter et par minutter. Brug en stavblender til at blende væsken og grønsagerne, så du får noget der minder om en konsistens af sovs. Det skal være blendet godt igennem. Tilsæt nu fløden og lad det simre videre i 5-10 minutter. Smag den til med salt, peber, citronsaft, eddike og sukker. Hvis den er for sød grundet grønsagerne, så tilføj lidt boullion, f.eks. en "Fond du Chef - okse" eller en terning (hvad du lige har). Hvis du mener at du har for mange grønsager i, så vent med at komme dem i før lidt ad gangen mens du blender saucen. Morklerne skal i saucen cirka 1 minut før den er klar, så de skal bare lige simre med i et minut.
Servering
- Server et lår og bryst pr. person sammen med jordskokker, morkelsauce, friske brombær og syltede rødløg.