Food Festival 2019

Foodfestival (foto: Raisfoto)
Underrubrik
- meget andet end gratis smagsprøver!
Indholdsfortegnelse

Food Festival 2019

I weekenden d. 6. - 8. september 2019 løb Nordens største madfestival af stablen i Smilets By.

GastroFun var naturligvis med, og dette er vores uforbeholdne og ufuldstændige beretning fra en yderst lærerig og sanselig weekend ved Tangkrogen i Aarhus, hvor vi blandt andet kunne erfare, at vi danskere er vilde med mad i snart alle former og nuancer - samt at man ikke bør søge læ under et solsejl, når der er skybrud.

 

Sultne på viden - og mad!

Food Festival skal besøges på tom mave og med et åbent sind. Er du madentusiast i én eller anden grad, så er denne festival under alle omstændigheder et absolut must see.

Hvert år gæster flere ledende kokke og producenter fra både nær og fjern, og ind- og udland, den aarhusianske madfestival, der bygges op omkring et utal af workshops, foredrag og ikke mindst smagsprøver.

Her deler madbranchen ud af både nye og mangeårige erfaringer og ubeskrivelige madglæde, mens de forsøger at udfordre og kredse om vores smagsløg på nye og spændende måder. Vi får smagt på alt lige saftig Wagyu, med en helt imponerende fedtmarmorering, til sprøde tangchips og veganske burgere.

Food Festival (foto: raisfoto)

Foto credit for dette og topbilledet: Raisfoto

 

Mange gastronomiske oplevelser - og et enkelt skybrud

Vi begiver os afsted mod Tangkrogen fredag eftermiddag. Ovenpå en uge med et mildest talt ustadigt vejr er vi noget spændte på, hvad vejrguderne mon har af planer for os og årets øvrige, spændte festivalgængere.

Skybruddet rammer i det øjeblik, vi ankommer, og vi løber i læ under de store solsejl i Gourmethjørnet til venstre for indgangen. Sejlene kan imidlertid ikke bære den store mængde vand, hvorfor de skvulper over, og med ét står den ene af os badet i et meget lidt eksotisk vandfald.

Så er vi ligesom i gang! Og sultne på mad og lærdom går vi på opdagelse i festivalens mange områder og stande.

 

Ud på opdagelse

Food Festival 2019

Området Madeksperimentariet har flere stande med spændende og innovative virksomheder og iværksættere, der er her for at give os forbrugere et indblik i fremtidens fødevareindustri og den seneste forskning inden for fødevarer.

Her er vi blandt andet forbi Aarhus Universitet, hvor vi smager en meget lækker og saftig kotelet af dansk gris, der er fodret med tang.

Derudover bliver vi placeret ved ét af standens runde borde, hvor vi som testpersoner skal smage på chokolade, mens vi lytter til musik. Hvorvidt det er musikken, der skal forestille at påvirke smagsoplevelsen, eller om det er den anden vej rundt, går desværre vores næser forbi i farten.

Hos Planteriget er der for alvor mulighed for at gå på opdagelse i nye og innovative anvendelsesmuligheder af naturens grønne og farverige udbud.

Her er det muligt at prøve kræfter med at fermentere kål, og vi kaster os ud i at smage på forskellige former for juice.

Det er i særdeleshed en enkelt æblejuice, der fortsat står ganske klar i vores erindring: Her er æblesmagen så kraftig, at oplevelsen bedst kan beskrives som at drikke flydende æble - det er nærmest overvældende!

Food Festival er leveringsdygtig på lidt af hvert til den søde tand, og i området, Korn Og Søde Sager, får vi i den grad stillet vores sukkertrang i både is, snacks og chokolade.

Som så mange andre danskere er vi vilde med chokolade, og gerne den mørkere af slagsen. Derfor er det interessant at blive præsenteret for det brede chokoladeudvalg: Mørk chokolade er pludselig ikke blot mørk chokolade, og vi smager på alt lige fra den bitre mørke til den milde mørke, og derudover både mælke- og ruby chokolade.

I Danmarks Spisekamre overværer vi parteringen af en dyrekølle, hvorefter vi får lov at smage den lynstegt med et strint af en skøn, kraftfuld sovs. Er du forresten interesseret i at få en guide til at udskære din egen dyrekølle af råvildt, så skal du læse med her.

I samme område hører vi Det Grønne Museum fra Djursland fortælle om deres kamp for at bibeholde de originale grøntsagssorter, heriblandt kål, og i en anden stand bliver vi beriget med gode tips til eksempelvis at anvende æblejuice og revne æbler til at fremskynde gæringsprocessen i en surdej.

Selv eksperimenterer vi i øjeblikket med vores egen surdej, så vi suger til os af eksperternes gode råd.

Hos Djurslands Fælleskøkken får vi - noget forbeholdne - lov at sætte tænderne i nogle snacks/brød, der er lavet på hamp, og vi kan bedst beskrive smagen som værende... anderledes!

Vi begiver os videre og støder på Nordiske Dråber, der er hjemsted for diverse destillerier, bryghuse og vinproducenter med videre.

Området er bygget op omkring en flot wigwam, hvor det er muligt at købe poletter: Poletterne giver adgang til at smage på standenes imponerende udvalg inden for alt, hvad hjertet end måtte begære i alkoholgenren, og vi spotter blandt andet selveste Stauning Whiskey. Derudover er der et bredt udvalg inden for både gin, mjød, vin og adskillige specialøl. 

Fortsat sultne på oplevelser og input bevæger vi os ganske passende direkte ind i Havet. Her er fisk udstillet i børnehøjde, og fordi mange af os ingen anelse har om, hvordan fiskene i grunden ser ud, inden de havner på dåse eller i køledisken, er dette en genial samtalestarter og mulighed for også at inddrage de mindste.

Det er muligt at købe "humdogs", der er en form for nytænkt hotdog med hummer, og vi mæsker os i skønne pil-selv rejer og pil-selv jomfruhummere samt en helt formidabel bisque!

Området har desuden et helt spejderområde i den modsatte ende, hvor man får et fantastisk indblik i, hvordan spejderne laver mad over bål ude i naturen.

Food Festival imødekommer snart alle tænkelige præferencer, og hos Sundhed og bæredygtighed er det muligt at boltre sig i blandt andet proteinvafler og veganske havredrikke samt kødalternativer med bønner, linser og hvedeprotein.

Vi smager blandt andet en burger, der er lavet på en rå plantefars, og her synes vi faktisk, at teksturen i "bøffen" er ganske fornuftig og kødagtig.

Hos Edgy Veggie præsenteres vi for "kebabkød", der er lavet på hvedeprotein, og her må vi indrømme, er der endnu lidt vej er, før vi er helt overbeviste - deres chili sin carne er dog slet ikke er så tosset endda.

Da grøntsagsdeller med linsemel i øvrigt er noget, vi selv har eksperimenteret med, er vi ivrige efter at smage på linsedellerne hos Linser For Livet. De smager fremragende, og vi må da også erkende, at de trods alt slår vores egne linsedeller med længder.

Folkene hos Linser For Livet kan imidlertid give os nogle geniale tips med på vejen til at bruge linsemel i vafler - disse vil vi snart dele med jer.

Vi har efterhånden smagt adskillige kødalternativer, og vi må medgive, at producenterne bestemt bevæger sig en retning af noget, der begynder at ligne fornuftige erstatninger for kød. Der er dog et stykke vej endnu, før vi fuldt ud overbeviste: Blandt andet mangler smagen ofte både dybde og en reel umamismag, ligesom der typisk oversaltes for at kompensere for den manglende dybde.

World Of Food er en kulinarisk rejse til alverdens spændende køkkener, madkulturer og street food-universer!

Hos det italienske og økologiske bageri, Il Fornaio, får vi muligheden for selv at stikke fingrene i dejen og kreere en vaskeægte italiensk og vegetarisk surdejspizza med ricottacreme, creme fraiche og tynde skiver stegte kartofler.

Food Festival 2019

De fortæller os om de mange både smags- og sundhedsmæssige fordele ved at bage med surdej: Surdej giver mere dybde til brødsmagen, ligesom mælkesyrebakterierne gør det nemmere for kroppen at optage madens næringsstoffer.

Food Festival 2019

Vi lærer om de forskellige meltyper og hvilke, der egner sig særligt godt til pizzabagning, og så stifter vi for første gang bekendtskab med de to italienske "trosretninger" inden for pizzabagning: Den romerske og den napoitalienske.

​​Food Festival 2019

Vi slår også vejen forbi Trøffelentusiasten for at smage på ægte trøffel. Her sendes vores smagsløg straks på himmelkurs af en næsten syndig trøffelpesto og små snacks med goudaost, parmaskinke og friskrevet trøffel udover, og trøffeleventyret rundes af med sprøde trøffelchips og en praline med hvid chokolade og - selvfølgelig - trøffel.

​​Food Festival 2019

Bubbies Hawaii byder på spændende varianter af mochi-is, der er små runde "pakker" af is med en sødet risdej udenom. Vi har hidtil kun smagt dem i Toronto, men konceptet stammer faktisk fra Japan. Det er dog stadig ganske nyt herhjemme og bestemt værd at prøve!

Endelig når vi frem til paradiset for kødelskerne: Fra Dyr Til Bord. De meget lange køer til smagsprøverne vidner om, at vi danskere fortsat har en usædvanlig forkærlighed for kød, hvilket naturligvis kun kan glæde den inkarnerede kødentusiast iblandt os.

Food festival 2019

Hos Dyrbar vurderer vi, at ventetiden til smagsprøverne er et sted mellem 15-20 minutter, og sådan fortsætter det hele weekenden over. Da vi endelig sætter tænderne i deres stegte nyretapper og yderst interessante - og for os hidtil ukendte - tomahawk fra gris, er vi dog aldeles begejstrede.

​​Food Festival 2019

Stifteren bag Dyrbar, Rune Stokholm Kruse, serverer os desuden en yderst interessant og speciel udskæring, som de kalder "slipset", og her kan vi kun sige: WAUW. Selv den yngste af os guffer kødet i sig, og hun er ellers noget forbeholden overfor kød, der ikke serveres enten i en tarm eller i form af fars.

Hos Steak Out er vi så heldige at få lov til at smage en afsindigt lækker bøf, der er skåret af noget så fantastisk som Wagyu A5 Mbs.9. Det kan fortsat smages i mundvandet, selv her to dage senere!

​​Food Festival 2019

Lørdag har vi tilmeldt os Kokkescenens workshop, "Røde’s Sommertorsk med masser af smag!", med Claus Røde Christensen, og vi har set frem til denne unikke mulighed for at lave mad med én af landets største kokkeprofiler.

​​Food Festival 2019

Vi placerer os ved en station på forreste række, og alle går sammen to og to. Claus Christensen træder op på scenen, og vi bliver nu sat til at filetere en hel torsk.

​​Food Festival 2019

Der er mildest talt fart på. Vi må også erkende, at vi sakker en anelse bagud, men end ikke hamrende sløve knive - og ej heller det lidet pædagogiske format - kan sætte en stopper for de mange grin og morskaben.

Der bliver adskillige gange undervejs kaldt "Vi kan ikke se noget!" fra deltagerrækkerne, men humøret er fortsat højt og stemningen fremragende!

​​Food Festival 2019

Efterfølgende nyder vi vores stegte sommertorsk med dampede muslinger og et glas Riesling, og vi er enige om, at det kunne have været interessant at opleve flere af Kokkescenens workshops: Heriblandt workshoppen med Michelinkokken, Paul Cunningham, der ville trylle med lækre toast, samt Francis Cardenaus workshop, "Grøntsagsglæde". Sidstnævnte er i øvrigt manden og kødentusiasten bag MASH, som nu har kastet sin store kærlighed på grøntsager.

Food Festival emmer absolut af oplevelser og aktiviteter for hele familien, og Arla Food Fest er festivalens ultimativt børnevenlige område. Her er der blandt andet opsat forhindringsbaner, der dog er for våde til at afprøve efter den store regnskylle, samt mælkebarer og workshops.

​​Food Festival 2019

Den yngste af os hygger sig gevaldigt med at klappe køer og komme ind i folden til kalvene, og dette er en oplagt mulighed for at fortælle hende om mælkens rejse fra stald til køleskab.

Smagsprøverne på den "poppede ost" går i øvrigt rent hjem!

 

DM i hotdog

Vi kommer selvfølgelig ikke udenom det årlige DM i hotdog, hvor der virkelig rykkes ved opfattelsen af, hvad en hotdog er og kan være.

Vi ser flere mere eller mindre traditionelle varianter, men mindst ligeså mange kontroversielle og nytænkende bud på Danmarks bedste hotdog og i hvilken retning, den danske street food-klassiker er på vej hen.

Mange af deltagerne vælger at servere deres hotdog i briochebrød, og én enkelt - aarhusiansk - restaurant, Hærværk, byder på en kødfri variant, der kåres som den mest innovative hotdog.

Dyvig Badehotel ender med at sælge flest hotdogs til tilskuerne og vinder dermed prisen som årets Hotdog Konge.

Særligt interessant er det dog, at den vejlegensiske Michelinrestaurant, Memu, ikke alene præsenterer en hotdog uden hverken sennep eller ketchup, men ligeledes løber med hele sejren! Stort tillykke til Memu.

Det var en sand fornøjelse at opleve stjernekokke fra hele landet gå ind til opgaven med krop og sjæl, og på trods af at det alt andet lige var en konkurrence, så var begivenheden uden tvivl et fornøjeligt afbræk fra hverdagen for de travle kokke: Stemningen var uhøjtidelig og humoristisk, og et par af deltagerne var ovenikøbet udklædt i sjove kostumer.

 

Hjemme igen

Vi forlader årets Food Festival med en skøn - og dejligt fyldt - fornemmelse i maven. Weekenden har været én lang bekræftelse i den madglæde, der utvivlsomt hersker blandt danskerne, og vi skal ellers lige love for, at samtlige af vores sanser er godt mættede ovenpå denne begivenhedsrige weekend, der både har budt på masser af frisk luft, bagende sol - og en anelse regn.

Vi ses til næste år!

Kategori

 

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Tags

Sociale medier