
Helt klassiske opskrift på dejlige rundstykker, som dog kræver lidt arbejde og specielle ingredienser for at nå i mål med.
Det gør bestemt ikke opskriften mindre interessant, da du får en perfekt rundstykke og som får tænderne til at løbe i vand.
Opskriften har vi fra den bageruddannet Kim Rosengreen fra Bag&Co, der har vist os hvordan man laver rundstykker ligesom da han blev udlært for en del år siden.
Her bruges der bageenzym og hvedesur (tør surdej) og her får du en manual til hvordan du selv laver dit eget raskeskab, så du (ligesom bageren) får kortere hævetid og mere ensartet hævning.
Det sigtede rugmel kan udelades, det kræver dog at der bruges cirka 25 gram mindre vand og 900 gram hvedemel i stedet for.

Rundstykker
Ingredienser
- 775 gram Hvedemel
- 125 gram Rugmel sigtet
- 50 gram Bageenzymer Baguette enzym
- 15 gram Hvedesur
- 40 gram Gær
- 600 gram Vand cirka, 20 grader
Topping
- Birkes blå
Sådan gør du
- Kom alle ingredienserne i en røremaskine og ælt det ved den laveste hastighed i 7 minutter.
- Herefter skrues røremaskinen op på mellem hastighed og kører i 3-4 minutter. Det kan sagtens være længere tid, dejen skal gerne være blank i overfladen og bestå en simpel glutentest: Kom vand på hænderne og træk dejen op. Hvis du kan udbrede den uden at den går i stykker med det samme, så er den klar til at hæve. Hvis ikke, så giv den 1-2 minutter mere og prøv igen.
- Kom låg/viskestykke på toppen af skålen og lad den hæve i 20-25 minutter.
- Slå dejen ned og hæld den ud på et meldrysset bord. Her kan du bruge rugmelet hvis du ønsker.
- Vej dejen af i 80 gram stykket og nu skal de virkes op. Det handler om at stramme dem op og det gøres ved at man vender/skubber siderne af dejen ind under midten. Det gør at overfladen strammes op.
- Hæld birkes en skål.
- Fugt en ren karklud og placer den på bordet. Den skal man bruge til at dyppe oversiden af rundstykkerne i, inden de dyppes i birkes.
- Sæt dem på en bageplade med huller eller en bageplade beklædt med bagepapir.
- Når alle rundstykkerne er virket (strammet op) og placeret på bageplader, skal de hæve i raskeskab. Det har de fleste mennesker ikke, så det handler om at de ikke skal tørre ud i overfladen. Man kan bruge en ovn hvor man kommer 2-3 dl kogende vand i en skål i bunden inden man sætter bagepladerne ind.
- Lad dem hæve i 20-30 minutter. De hæver cirka 1/3-1/2 op i størrelse og når man trykker på dem, så skal de være så spændstige at de holder formen.
- Forvarm ovnen til 250 grader varmluft.
- Sæt rundstykkerne i ovnen og hæld en 1/2 dl vand ind i bunden af ovnen.
- Bag dem i cirka 20-25 minutter. De må gerne tage farve og de skal lyde hule når man banker i bunden af dem.
- Tag dem ud af ovnen og placer dem på en bagerist. Nu vil du kunne høre at de knitrer/"synger", det er fordi at de trækker sig en smule sammen og krakelerer i kanten.Velbekomme.
Om forfatteren
Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.