Paneret og friturestegt

Sprødstegte kugler af risotto er en ny og spændende måde at servere den klassiske italienske risret på.
Friterede risottokugler kan både serveres som tilbehør til kødretter, som en snack eller som en del af en buffet.

Ingredienser
- 250 gram Arborioris italienske risottoris
- 1 stk. Løg finthakket
- 1 clove Hvidløg finthakkede
- 2 deciliter Hvidvin tør
- 1.5 liter Hønsefond
- 100 gram Parmesan friskrevet
- Smør
- Olivenolie
- Hvidvinseddike
- Krydderier salt og peber
- Æg
- Panko
- Olie til fritering
Sådan gør du
- Opvarm en tykbundet gryde og sautér løg og hvidløg i en blanding af smør og olie. Steg, til løgene er klare og bløde, men ikke brune. Tilsæt ris og lad dem stege med, til de begynder at suge fedtstoffet til sig. Tilsæt herefter hvidvin og lad det koge væk. Tilsæt den kogende hønsefond lidt efter lidt - lad væsken koge næsten væk, inden du tilsætter mere. Rør næsten uafbrudt i risottoen undervejs. Efter cirka 20 minutter bør risene være møre. De skal ikke være bløde som en risengrød, men må gerne bevare en lille smule bid. Risottoen må endelig heller ikke være for tør, snarere lidt flydende. Tag gryden af varmen og rør parmesan og ekstra smør i. Smag til med salt, peber og hvidvinseddike. Lad risottomassen køle let af. Kom den afkølede risotto i en dessertkugleform af silikone - sørg for, at massen er presset godt sammen i formen.
Stil formene i fryseren i 2-3 timer. Tag risottokuglerne ud af fryseren kort tid før, de skal tilberedes.
Rul kuglerne først i sammenpisket æg og derefter i pankorasp.
Opvarm en frituregryde/gryde eller en høj pande med olie. Når olien har nået en temperatur på 180 grader, er den klar til brug. Det er vigtigt ikke at komme for mange kugler i olien på en gang, da temperaturen falder kraftigt, når de kommer i. Frituresteg risottokuglerne i den varme olie i cirka 4 minutter. Risottoen er tilberedt, så det handler om, at de får stegeskorpe og bliver flot gyldne. Lad risottokuglerne afdryppe på fedtsugende papir og server dem som tilbehør eller snack.
Noter
Har du ikke en silikoneform at støbe kuglerne i, kan du sagtens anvende en isterningform- eller chokoladeform, ligeledes af silikone.
Du kan også blot forme riskuglerne med hænderne. Lav dem cirka så store som en valnød og læg dem herefter på en bakke eller lignende med bagepapir.
Friterede risottokugler er også en genial måde at bruge en rest risotto på. Har du den færdige risotto på lager, er det ingen sag at fremstille de lækre, sprøde risottokugler.
Alternativt kan du også forme din risotto i andre forme. Her har vi formet den i en chokoladebarform og derefter tilberedt dem på samme måde som risottokuglerne:


Om forfatteren
Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.
Vi brugte denne popcake form til vores risottokugler: