
Opskrift på grøntsagsfond
Nem og simpelt opskrift på en fond, til dig der f.eks. gerne vil have et kødfri alternativ til kødfond.
Fonden fungerer som et fantastisk middel til mindre madspild, da du sagtens kan bruge grøntsager og rodfrugter der synger på sidste vers hertil. Derfor har jeg f.eks. valgt at komme rødkål og stokkene/bladene fra et blomkål i min fond.
Fonden er en god base til supper, saucer og gryderetter.

Grøntsagsfond
Ingredienser
- 3 stk. Løg
- 2 stk. Persillerod
- 2 stk. Gulerødder
- 2 stk. Pastinak
- 1/3 stk. Knoldselleri
- 3 stk. Bladselleri Stængler
- Blomkål Kun stokkene og bladene
- 150 gram Champignon
- 2 stk. Forårsløg
- 100 gram Rødkål
- 10 stk. Soltørrede tomater Kan undlades
- Olie Smagsneutral. Til stegningen
- 4 liter Vand
- 1 spsk. Peberkorn
- 5 stk. Laurbærblad Friske eller tørre
- Krydderurter Friske. F.eks. timian eller persille.
Sådan gør du
- Hak alle grønsagerne i mindre stykker.
- Kom dem op i en stor gryde/sauterpande med olien på.
- Sautér/varm dem op i cirka 10 minutter, så de får en smule farve.
- Tilsæt vand, peberkorn, laurbærblade og krydderurterne.
- Lad det få et opkog og lad det herefter simre i cirka 1 time.
- Fjern alle ingredienserne fra fonden, det gøres nemmest ved først at hælde væsken igennem en grovmasket si og herefter en finmasket si.
- Jeg plejer at koge den lidt mere ind herefter, gerne 15-30 minutter mere.
- Fonden er nu klar til brug.
- Den er frysevenlig, så det er en god ide at lade den køle ned og hælde den i enten mindre bøtter/poser eller sågar isterningeposer/bakker.