x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Grøn sauerkraut med fennikel og æble

CHRISTINE | 22. januar 2021

Den klassiske sauerkraut med hvidkål og kommen, kender de fleste, men faktisk kan kraut varieres på mange måder. Her får du en opskrift, hvor basen er hvidkål, men fennikel og æble er tilføjet for at give sødme og skarphed.

Du kan skifte hvidkål ud med spidskål, hvis du foretrækker det, og tilføj også gerne en gulerod eller to, hvis du har nogle liggende bagerst i køleskabet.

Hvidkål til sauerkraut


Grøn sauerkraut med fennikel og æble

No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Antal: 1 stort glas
Forfatter: Christine

Ingredienser

 • 1.5 kilogram Hvidkål
 • 2 stk. Hele kålblade
 • 1 stk. fennikel
 • 1 stk. Løg
 • 2 stk. Æbler
 • 1 spsk. Salt
 • 2 tsk. Fennikelfrø

Sådan gør du

Kom godt i gang med fermenteringen

 • Før du går i gang med at lave sauerkraut, skal du skolde det glas, kålen skal i. For selvom bakterier er vigtige for fermenteringen, er det ikke helt lige meget, hvilke bakterier du inviterer inden for i køkkenet. Skold derfor glasset grundigt – også gummiringen – og tør efter med et rent viskestykke.
   

Så skal der laves sauerkraut

 • Kål, fennikel og løg skæres i tynde skiver, mens æbler (og eventuelt gulerødder) rives groft. Brug en foodprocesser, hvis det skal gå stærkt.
  Lad det hele mødes i en skål og tilsæt salt og fennikelfrø.
  Masser blandingen, så grøntsagerne bliver bløde og afgiver væske. Tilsæt mere salt, hvis der ikke frigives nok væske.
  Efter 10 minutter med massage lægges blandingen i glasset sammen med væsken.
  Læg de hele kålblade øverst og luk låget.
  Sæt sauerkrauten ved stuetemperatur, og ikke i direkte sollys, de næste 2-4 uger.
  Krauten er klar til servering, når den dufter krydret, friskt og syrligt. Kasser de hele kålblade, når glasset åbnes, og opbevar sauerkrauten på køl. Her kan det holde sig frisk i flere måneder.
   

Pas på under gæringen

 • Der opstår et tryk i glasset, når du laver sauerkraut, og det tryk skal lukkes ud. Ellers kan det ske, at glasset eksploderer. Derfor skal du én gang dagligt i den første uge åbne glasset, så luften slippes ud.
  Sæt også glasset i en dyb tallerken, så længe kålen fermenterer. Der kan nemlig løbe væske ud af glasset, og i de tilfælde er det praktisk at placere sauerkrauten på et underlag, som kan opsamle saften.
  Det kan også blive aktuelt at pakke glasset ind i en lukket pose de første uger. Fermenteringsprocessen kan nemlig dufte… Specielt. Pakker du glasset ind, forhindrer du, at duften spreder sig i hele huset.
   

Serveringsforslag

 • Den klassiske måde at servere sauerkraut på er som tilbehør til flæsk, pølser, medister eller eisbein, men hvorfor ikke prøve noget nyt? Sauerkraut kan spises på så mange måder, at det næsten kun er fantasien – og dine smagsløg – som sætter grænserne.
  Prøv den fermenterede kål i burger eller som topping på en hotdog. Syrligheden klæder de tunge smage, så bidderne balanceres, og man får lyst til endnu en portion. Spis det også som tilbehør til omelet og spejlæg eller lad det være sundt fyld i madpandekager, wraps og salater.

Om forfatteren


Christine tager dig med fra jord til bord, og viser, hvordan hun serverer de ting, hun dyrker i sin 600 kvm. store køkkenhave.

Følg mig på Hverdagshaven.dk.