Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Røget filet

Kim Schulz28. november 2019

Opskrift på røget filet

Jeg sætter virkelig pris på et rigtig godt stykke kødpålæg, og røget filet har altid været én af favoritterne. Det er bare en sand klassiker.

Og man kan sagtens lave det selv – det bør man faktisk, hvis du spørger mig. Det tager nogle dage, men det er ventetiden værd.

For at lave din egen røget filet, skal du bruge en svinefilet. Svinefilet er det afpudsede stykke kød af en kamsteg, så hvis det er en kamsteg du står med, ja, så skal den bare afpudses rigtig godt.

Røget filet kræver også, at du laver en god saltlage i det rigtige blandingsforhold. Det guider jeg dig til i denne opskrift, hvor jeg gennemgår hele processen med dig.

Saltning af kød er jo en gammel, gammel konserveringsmetode, som vi naturligvis ikke længere har behov for i vore moderne tider – men det giver en fantastisk smag og tekstur til kød!

Og så skal fileten naturligvis røges. Det kan vi næsten ikke komme udenom. Til dette behøver du en røgeovn – eller du kan gøre som jeg og benytte en koldrøgsgenerator til at sætte i bunden af din kuglegrill / grill med låg.

Jeg bruger desuden altid Smoke n Dry poserne fra min egen webshop til at vakuumpakke kødet i, for så ved jeg, at kvaliteten er i orden!

 

Røget filet opskrift


Antal: 1 røget filet

Røget filet

Forfatter: Kim Schulz
Forb. tid: 2 days 50 minutter
Tilb. tid: 4 days

Ingredienser

 • 1 Svinekam eller svinefilet - altså en afpudset svinekam
 • Lage af salt
 • Laurbærblad 2 - 3 stk.

Sådan gør du

Forberedelse af svinefileten

  1. Start med at afpudse svinekammen, hvis det ikke allerede er en svinefilet, du har købt. Er det en svinefilet, så springer du bare dette skridt over. Det kan dog være, at svinefileten skal "soigneres" lidt for fedt og små sener, så overfladen er helt ren. Er det en svinekam du står med, så skal den helt afpudses for svær, fedt og sener. Den skal være helt ren og pæn.
  2. Bland din saltlage efter mine anvisninger.
  3. Tilsæt laurbærbladene til saltlagen. Du kan også bruge andre krydderier såsom paprika, løvstikke eller enebær.
  4. Find en frysepose og læg kødet heri. Du kan også bruge en beholder af plast, så længe den har et låg.
  5. Hæld nu din saltlage over kødet.
  6. Bind en knude på posen eller sæt låg på beholderen.
  7. Sæt det på køl. Her skal det stå og trække i to døgn, og du skal huske at vende det én eller to gange om dagen, så lagen fordeles.
  8. Pak kødet ud, når de to døgn er gået.
  9. Skyl kødet af for den overskydende lage.
  10. Tag herefter en Smoke n Dry pose og læg kødet heri.
  11. Vakuumpak posen med kødet. Du kan også vælge at trække et kødnet udover vakuumposen bagefter.
  12. Sæt en rist på en hylde i køleskabet, og læg kødet på risten. Her skal det stå i yderligere to døgn. Det skal det, for at kødet når at binde sig godt fast til posens sider inden røgningen.
   

Koldrøgning med en koldrøgsgenerator

 • Det er en god idé at koldrøge om natten, da udendørstemperaturen her er lavest. Temperaturen må nemlig ikke overskride 20 grader celsius.
  1. Hæld røgsmuldet i generatoren.
  2. Sæt den nu i bunden af grillen, der naturligvis er tom for kul.
  3. Sæt nu ild til røgsmulet, enten i den ene ende eller i begge ender og placér risten ovenpå grillen.
  4. Vent til flammerne er gået ud og der begynder at være røgdannelse.
  5. Læg kødet, der stadig ligger i vakuumposen og med eventuelt kødnet udover, ovenpå risten. Her er det ikke så vigtigt, om kødet ligger lige over koldrøgsgeneratoren. Du kan også vælge at være effektiv og røge mere kød af gangen.
  6. Sæt låget på din grill og lad nu kødet røge, indtil røgen er gået ud. Det tager omtrent 10 timer.
  7. Læg herefter kødet tilbage i køleskabet, hvor det skal ligge og trække til aftenen efter - det vil sige cirka 36 timer. Herefter gentager du hele processen fra trin 1 og ned. Kødet skal gerne gennemgå imellem 3 og 5 gange røgning i alt, så røgsmagen bliver rigtig intens og lækker.

Noter