ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Hakkebøf

PER ASMUSSEN | 21. november 2017
Er du også vild med en god, velsmagende hakkebøf? Med dette trick får du den perfekte hakkebøf hver gang.

Hvorfor er hakkebøf så populær? Det er et godt spørgsmål og der er mange forskellige svar på det. Måske fordi det er en nem ret at lave, eller fordi det smager fantastisk. Uanset hvad, så er der ingen tvivl om, at hakkebøf er en af de mest populære retter i Danmark.

Hvornår blev hakkebøffen opfundet?

Det er ikke helt klart, men vi ved, at den første opskrift på hakkebøf blev trykt i 1877. Opskriften stammer fra en kokkebog, der hedder “Mad og Mode”, og den blev skrevet af kokken Christian Wilken.

I “Mad og Mode” beskrives hakkebøffen som “hakket oksekød, der er kogt i vand sammen med løg, peber og salt”.

Dengang var hakkebøf en ret for de fattige, men i dag er det en af de mest populære retter i Danmark.

Hvad spiser man sammen med hakkebøf?

Der er mange forskellige måder, du kan lave hakkebøf på, og derfor er der også mange forskellige ting, du kan spise sammen med den.

Det traditionelle at spise sammen med en hakkebøf er bløde (stegte) løg, kartofler, en brun opbagt sovs og salat.

Men det er helt op til dig, hvad du vil spise sammen med din hakkebøf.

Du kan f.eks. også lave en hakkebøf med ris, couscous eller på brød som en pariserbøf.

Uanset hvad du vælger at spise sammen med din hakkebøf, så er det en ret, der er let at lave og smager fantastisk. Så hvis du ikke har prøvet hakkebøf før, så er det på tide at give den et forsøg. Du vil ikke fortryde det.

Hvordan tilberedes en hakkebøf?

Er du også vild med en god, velsmagende hakkebøf? Med dette trick får du den perfekte hakkebøf hver gang.

Der er mange muligheder, men vi bruger én simpel metode:

Det hakkede oksekød tages ud 30 minutter, før det skal tilberedes. Det gør, at den nemmere bliver stegt, da en kold bøf på en varm pande vil resultere i, at alt væsken kommer ud, og bøffen dermed koges – hvilket ikke er at foretrække!

Vi bruger altid en fedtprocent mellem 8-12 % for at sikre os, at kødet ikke er for magert eller fedt. Det betyder også, at vi kan undgå at tilføre smør eller olie til stegningen, der altid foregår på en pande hos os.

Afhængig af hvor mange man er, så bruger vi følgende metoder:

  • 500 gram hakket oksekød er nok til 3 personer. For at bøfferne passer i størrelserne deles kødet i 4 stykker a’ hver 125 gram som der laves hakkebøffer af.
  • 400 gram hakket oksekød er nok til 2 personer. For at bøfferne passer i størrelserne deles kødet i 3 stykker a’ hver 133 gram som der laves hakkebøffer af.

Det sikrer, at de har en ensartet størrelse som passer til denne tilberedningsmetode.


Hakkebøf

Er du også vild med en god, velsmagende hakkebøf? Med dette trick får du den perfekte hakkebøf hver gang.
5 fra 2 stemmer
Udskriv Pin
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Forb. tid: 40 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Antal: 2 Portioner
Forfatter: Per Asmussen

Ingredienser

  • 500 gram Hakket Oksekød Brug en fedtprocent mellem 8-12. Det er bedre at bruge en højere fedtprocent end en for lav
  • Flagesalt
  • Friskkværnet peber

Sådan gør du

  • Bøfferne formes i lige store stykker og man skal sikre at siderne også er ens.
  • En tør pande varmes godt op og sættes på den en af de højeste temperaturer på komfuret. I vores tilfælde er den på 12 ud af 14 (induktion) og tidligere kørte vi 8 ud af 9 (også induktion).
  • Fedtet fra kødet er nok til at sikre at det ikke brænder på og det stadig får fedt smagen og den flotte stegeoverflade. Tørsteg dem i 5 minutter og vend dem. Skru samtidig ned for varmen til cirka halv styrke og giv dem 5 minutter mere.
  • Når kødet er færdigstegt drysses havsalt og peber hen over kødet og lad det hvile i 2 minutter under et rent viskestykke. 
  • Derefter er dine hakkebøffer klar til servering.

Noter

Server dem sammen med kogte kartofler, brun sovs, bløde løg og haricot verts (grønne bønner).

Om forfatteren


Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.