
Opskrift på crème brûlée
Creme brulee er en skøn dessertklassiker fra det franske køkken.
Den er silkeblød, let og mild – og lækker!
Og så kan du eksempelvis pynte den med frisk frugt efter eget valg.
Creme brulee skal laves i god tid inden servering, da de skal stå og køle helt ned i køleskabet, efter de har været i ovnen.
Det tager som minimum tre timer for dem at blive helt kolde, så du kan også vælge at lave dem dagen i forvejen. Så kan de stå på køl natten over.
Creme brulee opskrift

Crème brûlée
Ingredienser
Vaniljecreme
- 1 stk. Vaniljestang
- 1 deciliter Sukker godt og vel
- 7 stk. Pasteuserede æggeblommer eller 2 1/2 deciliter
- 650 gram Piskefløde
karamellisering
- 1 deciliter Sukker godt og vel
Sådan gør du
Vaniljecreme
- Vaniljestangen flækkes på langs.
- Vaniljekornene skrabes ud på skærebrættet med en urtekniv.
- Kornene skilles ad ved at lidt af sukkeret presses ned i kornene´med knivens flade side mod skærebrættet. Kniven "køres" lidt rundt oveni kornene, så de skilles ad. Vaniljesukkeret røres nu grundigt sammen med sukker og æggeblommer i en skål. Piskefløden hældes i en gryde og sættes på komfuret. Den udskrabede vaniljestang kommes også med i gryden.
- Piskefløde med vaniljestang opvarmes til 90 °C.
- Herefter tages gryden af komfuret.
- Fire små ramekinskåle lægges på frost, så de bliver godt nedkølet. Mine skåle er Ø 9 centimeter.
- Den stadigt varme piskefløde tilsættes lidt efter lidt til æggesnapsen under piskning. Det får blommerne til at legere en anelse.
- Den lune creme hældes nu tilbage i gryden.
- Gryden sættes på komfuret ved medium blus.
- Lad cremen varme op til akkurat 80 °C, imens der hele tiden piskes.
- Gryden tages herefter af blusset og sættes til afkøling i 30 minutter. Kan kan blot lade den stå på eksempelvis en bordskåner på køkkenbordet.
- De nu iskolde ramekinskåle tages ud af fryseren og stilles ligeledes på køkkenbordet, imens gryden/cremen køler af. Der vil dannes lidt skum på toppen af cremen, som fjernes, når de 30 minutter er gået.
- Ovnen tændes på 110 grader almindelig over-/undervarme.
- Det øverste lag af skummet fjernes med en spiseske fra den nedkølede creme. Cremen røres roligt igennem, så vaniljekornene fordeles godt i cremen. Cremen fordeles efterfølgende i de kolde ramekinskåle.
- Ramekinskålene sættes på en bageplade med god afstand imellem sig. Bagepladen sættes i den forvarmede ovn.
- Skålene med cremen bages i cirka tre kvarter eller indtil den har sat sig. Du tjekker cremen ved at give den et ganske let tryk på overfladen - de skal give lidt efter.
- Bagepladen tages herefter ud af ovnen, og skålene sættes på køl, indtil de er helt afkølede.
Karamelisering
- Sukkeret fordeles oveni hver skål, når de er helt kolde. Sukkerlaget skal dække overfladen af cremen men være ganske tyndt.
- Hver skål karamelliseres med en creme brulee brænder/gasbrænder og sættes herefter til afkøling, så sukkeret er stivnet, inden de serveres.
- Velbekomme.