Det er mange år siden (15 år måske), jeg fik min første støbejernspande, og det gik heller ikke helt vildt godt med den. Alt brændte fast, det var svært at få den ren og den rustede. Til sidst røg den ud!
For nogle år siden, ville jeg så prøve lykken igen. Der er jo efterhånden mange, der sværger til støbejern. Og nu skulle det være ordentligt, så jeg investerede i en Le Creuset til omkring kr. 1300,- (nu koster de omkring 800,-). Men det hjalp ikke – det var fuldstændig som første gang: alt brændte fast og den var svær at få ren. Nu havde jeg dog lært, at man skulle vaske den med vand og UDEN sæbe, og evt. give den lidt olie – 1 problem løst.
Jeg gik tilbage til teflon.
Ulemperne ved teflon/slip-let er bare:
- Det tåler ikke særlig høj varme, og den specielle belægning ødelægges let
- Teflonpander holder dårligt på varmen og kan ikke absorbere væske. Det betyder, at man kan ende med at koge i stedet for at stege
- Teflon holder højst et par år, inden belægningen er slidt og begynder at flage eller bare ikke virker mere, og man må ikke bruge metalværtøjer derpå
- Teflonpander buler/slår sig ved høj varme
Der er selvfølgelig også gode egenskaber ved teflon, men jeg ville nok vælge en pande med keramisk belægning, da de efterhånden er nemme at få fat i, og er bedre at arbejde med. Fødevarer med stivelse: brasede kartofler, spejlæg og pandekager kan med fordel laves på pander med teflon eller keramisk belægning.
Store bøffer
Der findes mange lækre pander af pladejern, aluminium eller stål. Til fritering, sautering, til risotto eller kødsauce bruger jeg ofte min stålpande fra italienske ILSA. Den er også helt fantastisk.
Men når man nu gerne vil stege en stor lækker, krogmodnet ribeye, så den får en flot, sprød skorpe og bliver saftig indeni, så dur det altså ikke med teflon eller keramisk belægning, så skal der noget støbejern til. Og det kommer man altså ikke udenom, hvis du spørger mig!
Hvilket mærke man sværger til, er vist en smagssag – jeg er helt vild med svenske Skeppshult, som laver mange lækre pander og gryder i støbejern til anstændige priser. Mange sværger til Le Creuset, men jeg er ikke blevet overbevist om, at de er det dobbelte værd!
Støbejern varmer langsomt op, men har nogle fantastiske egenskaber, når det kommer til at stege:
- Det holder varmen – også når du smider en kold bøf på!
- Varmen fordeles jævnt
- Det buler/slår sig ikke
- Det er let at gøre rent
- Det holder hele livet
Min 26 cm Skeppshult ryger på blusset, så snart der skal steges – både bøffer, frikadeller og grøntsager. Den skal på panden i god tid (gerne 15-20 min. før jeg skal bruge den). Det er dog vigtigt, at man ikke fyrer op på fuld kraft. Det er slet ikke nødvendigt, da panden holder en konstant temperatur. Til bøffer skruer jeg op på middelhøj varme, til frikadeller skruer jeg op på middel varme. Det kan selvfølgelig være anderledes for dig, så prøv dig frem, men da jeg lærte at skrue ned forsvandt problem nr. 2!. Jeg venter altid til panden er varm inden jeg tilsætter fedtstof. Til bøffer starter jeg med olie, og når jeg vender bøffen, tilsætter jeg smør og evt. hvidløg og frisk rosmarin.
Rengøring
Når du er færdig med panden så:
- Lad den køle af
- Fjern det værste fedtstof med køkkenrulle
- Hæld kogende vand på panden (der er det rart at have en Quooker!)
- Skrub panden med en børste
- Gentag evt. 3+4
- Tør panden med karkluden
En gang imellem kan det være nødvendigt at give panden lidt olie, inden man sætter den på plads, men da jeg bruger panden næsten dagligt, så er det som regel ikke nødvendigt.
Hvis ikke du allerede har en støbejernspande, så foreslår jeg, at du får anskaffet dig en med det samme!
Nå ja, BRUG ALDRIG SÆBE PÅ DIN STØBEJERNSPANDE!!! (så klarede vi problem nr. 3)
God fornøjelse
Hvor kan man købe støbejernspander på nettet?
- KitchenOne.dk har en komplet oversigt her over deres støbejernspander her (der er bl.a. mærkerne Lodge, Le Creuset og Skeppshult).
- Shopping.coop.dk forhandler også støbejernspander. De har bl.a. en Skeppshult støbejernspande her og Staub støbejernspande her.