ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Tips til den perfekte grillaften

PER ASMUSSEN | 10. april 2020

Et godt måltid under åben himmel

Aahh. Solen skinner fra en skyfri himmel, brisen er let og lun, og duften af de varme grillkul spreder sig udover haven. Vi mærker allesammen så småt spændingen og glæden ved det, der er i vente: Grillfesten.

Der er intet som en skøn aften under åben himmel med god mad og mennesker, vi holder af, og det er nok én af de ting, vi ser allermest frem til, så snart sommeren er over os. Derfor er der også en del forventninger, der helst skal indfries – ikke mindst når det kommer til maden. Grillmad smager dejligt, men det er også kendt for at bestå af mange forskellige elementer af kød, grønt og dressinger – så hvordan kan du bedst forberede dig selv, så du kan nyde aftenen så meget så muligt og undgå for meget stress? Og hvad må der absolut ikke mangle på bordet?

 

Imponér gæsterne – helt uden stress

Bøffer, pølser, spareribs, en god marinade, kryddersmør, forskellige slags dressinger, flutes, en frisk salat eller to… Ja, der er rigeligt at se til, når den står på grill, og der er flere forskellige elementer – både kolde og varme – som du skal have til at gå op i en højere enhed.

Heldigvis er der flere ting, du kan have gjort klar i god tid i forvejen, og det er en mulighed, det bare er med at gribe. På den måde kan du slappe mere af og hygge dig med dine gæster, din tid indenfor i køkkenet holdes på et minimum, og gæsterne behøver ikke sidde og vente – i hvert fald ikke særligt længe ad gangen.

Hakkebøffer

Hakkebøffer på grillen er en klassiker. De er nemme at have med at gøre, fordi du ikke behøver bekymre dig om, hvorvidt dine gæster nu foretrækker deres kød rare, medium rare eller well done. Hakkebøffer skal altid være gennemstegt – færdig punktum.

Du kan i øvrigt forme og krydre hakkebøfferne allerede aftenen forinden. Så er de klar til at komme direkte på grillen. Husk blot at tage dem ud af køleskabet en halv time inden, så de ikke får et “varmechok” og afgiver unødigt meget væske på grillen.

 

Opskrifter på hakkebøffer

Grillet hakkebøf

Grillet hakkebøf


Lammehakkebøffer

Lammehakkebøffer


 

Steaks og hele udskæringer

Fordelen ved at grille hele steaks eller større udskæringer er mange. En ting er, at du nu har muligheden for selv at afgøre, hvorvidt kødet skal gennemsteges eller være til den rosa side.

En anden ting er wow-faktoren: Er det den helt store udskæring du har fundet frem, er der næsten ikke noget, der kan få gæsterne til at dreje hovedet en ekstra gang, som eksempelvis en kæmpe tomahawk kan gøre det.

Du kan desuden spare dig selv for en masse tid og besvær ved at have tilberedt kødet i din sous vide på forhånd. På den måde passer kødet ligeså stille sig selv, imens du foretager dig andre ting. Dernæst skal kødet kun lige “kysse” grillen i nogle sekunder, før det kan serveres.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du vælger den rigtige sous vide-temperatur og -tid til dit kød.

Så bliver det næppe meget enklere! 

Opskrifter på steaks og større udskæringer

Grillet striploin

Grillet striploin steak


Tværreb

Tværreb


Rumpsteak

Rumpsteak


Langtidsstegt lammekølle på grill

Langtidsstegt Lammekølle på grill


Brisket

Brisket


Brisket sous vide

Brisket sous vide


Marinerede nakkekoteletter på grill

Marinerede nakkekoteletter på grill


Sous vide tomahawk steak

Sous vide tomahawk steak


Mørbradbøffer på grill

Mørbradbøffer på grill


Grillet flanksteak

Grillet Flanksteak


Flanksteak sous vide

Flank steak sous vide


Skinke flanksteak

Skinke flanksteak


Grillede lammeschnitzler

Grillede lammeschnitzler


Ball tip sous vide

ball tip sous vide


 

Ribs

Spareribs eller shortribs er en rigtig amerikansk ting, og spørger du en amerikaner, er der selvfølgelig ingen grillfest, hvis du ikke har styr på de barbecuemarinerede ribs.

Skal der ribs på grillen, kan du gå i gang allerede 36 timer inden den store aften, hvis du først giver dem en tur i din sous vide. Så mangler de kun at få et lag af en god, krydret marinade efterfulgt af en hurtig tur på grillen. 

Opskrifter på ribs

Duroc spareribs

Duroc spareribs


Barbecue short ribs

Barbecue short ribs


Sous vide beef short ribs

Sous vide beef short ribs


Asiatiske spareribs

Asiatiske spareribs


Spareribs 36 timer i sous vide

SPARERIBS SOUS VIDE, 36 timers tilberedning


Spareribs

Spareribs


Cola spareribs

marinerede spareribs


 

Pulled pork / chicken

Det startede altsammen med pulled pork. I dag bruger vi også tilberedningsmetoden til svin og kylling – ja, selv oksekød – og de er allesammen utroligt lækre.

Det fede, trevlede kød er i virkeligheden godt på alle tidspunkter af året, men der er noget særligt ved det, når det er blevet tilberedt på grillen.

Kødet kan være superlækkert blot med en frisk kartoffelsalat til, men det er også helt ideelt at komme i en burger med coleslaw og syltede rødløg. Så er det da rigtig sommer!

Også her kan du spare dig selv for en del ved at bruge din sous vide. 

Opskrifter på pulled pork / chicken

Sweet & Smoky Pulled Pork

Sweet & Smoky Pulled Pork


Pulled chicken

Pulled Chicken


 

Helstegt kylling

En hel kylling, der har fået lov at snurre længe over grillen, er bare saftigt og lækkert. Og så kan alle lide kylling!

Kyllingen kan “sættes i gang” allerede inden gæsterne kommer og times til at være klar, lige når det passer dig.

 

Opskrifter på grillet kylling

Helstegt kylling på grill

Grillet kylling


Kylling på rotisseri

Kylling på grill


 

Grillet fisk m.v.

Friskfanget fisk på grill er næsten så sommerligt, som det overhovedet kan blive. Du kan sagtens vælge at grille fileter, men der er uden tvivl noget helt særligt og ekstralækkert ved en hel grillet fisk. Det giver særligt god mening at grille hele fisk, hvis I bliver mange.

Det er op til dig, om du vil lægge fisken direkte på den varme grill, eller om du helst tilbereder den indpakket i stanniol, eksempelvis med citronskiver og friske krydderurter. Pakker du fisken ind, får du naturligvis ikke det lækre sprøde skind, der ellers komplementere det saftige kød rigtig dejligt.

Udover fisk kan du også komme eksempelvis hummere eller jomfruhummere på grillen. Eller hvad med blæksprutte?

 

Opskrifter på grillet fisk m.v.

Helstegt knurhane

Helstegt knurhane


Grillet dorade

Grillet dorade


Grillet hummer

Hummer på grill


Grillet blæksprutte

Grillet blæksprutte


 

Grillspyd

De fleste synes, at grillspyd er rigtig lækre. De kan varieres i det uendelige alt afhængigt af sæsonens råvarer eller hvad I nu har lyst til. Ved at servere grillspyd, er det virkelig nemt for dig at tilgodese forskellige menneskers præferencer og spisevaner – eksempelvis hvis der er en vegetar i selskabet.

 

Opskrifter på grillspyd

Kyllingespyd på grill

Kyllingespyd på grill


 

Grillpølser

Om pølsen er en “starter” eller en “afslutter”, ja, det er den evige diskussion. Det er forskelligt fra familie til familie, hvad man vokser op med, men i bund og grund handler det om præferencer: Nogle mener, at pølsen er det lækreste, mens andre ser mest frem til bøfferne og det øvrige kød. Om man så er typen, der foretrækker at gemme det bedste til sidst, eller om det er synd og skam at spolere appetitten inden “det bedste” kommer på bordet, det er blot endnu en faktor at tages højde for.

Fordelen ved at gemme pølsen til sidst kan være, at grillen på dette tidspunkt er knap så varm. Det betyder, at pølserne er mindre tilbøjelige til at sprække.


 

Kartoffelsalat

Kartoffelsalat er nærmest et must på ethvert grillbord. Og hvem kan i øvrigt ikke lide kartoffelsalat? Kartoffelsalaten er frisk og cremet og giver et perfekt modspil til det salte kød.

Ofte er den faktisk endnu bedre dagen derpå, og derfor kan du med fordel lave den allerede dagen inden festen. Så er der én ting mindre at forberede på selve dagen.

 

Opskrifter på kartoffelsalat

Kold kartoffelsalat med persille og purløg

Kold kartoffelsalat med persille og purløg


Kold kartoffelsalat med krydderurter

Kold kartoffelsalat med krydderurter


Kartoffelsalat med chips

Kartoffelsalat med chips


Kold kartoffelsalat

Kold kartoffelsalat


Bearnaise kartoffelsalat

Bearnaise kartoffelsalat


Grønkartoffelsalat med pesto

Grøn kartoffelsalat med pesto


Mormors kartoffelsalat

Mormors kartoffelsalat


 

Dips, dressinger og marinader

Der skal selvfølgelig også én eller anden form for dressing eller sauce til. Her kan det være en god idé helt at droppe de varme saucer og i stedet holde sig til kolde saucer, dips og dressinger. På den måde kan du lave dem allerede dagen inden eller om morgenen, og du skal ikke bekymre dig om, hvorvidt saucen er blevet kold, inden kødet er grillet færdigt.

Vil du imidlertid gerne servere noget andet end den klassiske creme fraiche- eller thousand island-dressing, kan du i stedet lave en lækker kold bearnaisecreme.

En god marinade er desuden et must til spareribs. Mange marinader er heldigvis også særdeles velegnede som en dejlig krydret dressing til steaks eller grillede grøntsager. Vil du gerne slå to fluer med ét smæk, kan du derfor med fordel bruge samme marinade til både ribs og som en ekstra dip / kold sauce på bordet.

 

Opskrifter på dips, dressinger og marinader

Hjemmelavet ketchup

Ketchup


Hjemmelavet Heinz ketchup

Hjemmelavet Heinz ketchup


Kold bearnaisecreme

Kold bearnaise creme


Hvidløgsmayo

Hvidløgsmayo


Butternut squash dip

Butternutsquash dip


East Texas Barbecue Sauce

East Texas Barbecue Sauce


Thousand island dressing med tomatpuré og tabasco

Hjemmelavet Thousand Island Dressing


Romesco sauce

Romesco sauce


Thousand island dressing med ketchup og worcestershiresauce

Thousand Island dressing


Dry rub krydderiblanding

Dry Rub krydderiblanding


Barbecue sauce uden sukker

Barbecue sauce uden sukker


 

Brød og flutes

Husk lige at spise brød til! Og husk også altid at lade brød og flutes ligge over indirekte varme på grillen. Der skal nemlig ikke mange øjeblikkes uopmærksomhed til, før brødene er brændt.

Vil du helst undgå at skulle holde øje med brødene på grillen, og er det måske ovenikøbet lidt trængt med pladsen – kan du i stedet overveje at tilberede brødet i ovnen. Så skal du ikke tænke over, at brødet skal vendes. Derudover giver det dig muligheden for at kaste dig ud i andre slags brød end de klassiske hvidløgsflutes – eksempelvis et lækkert pull-apart brød. 

Opskrifter på brød og flutes

Flutes

Flutes - nemt og hurtigt


Flutes på durummel

Flutes


Pull-apart hvidløgsbrød med ost

Pullapart hvidløgsbrød med ost


Pull-apart brød med mozarella

Pull apart brød


Pesto flutes

Pesto flutes


 

Grillet grønt

Grøntsager på grillen klinger måske lidt hult hos nogle, særligt hvis man endnu ikke har prøvet det.

Grøntsager, der har været en tur på grillen, får en utroligt delikat smag af grill, og teksturen er lækkert blød.

Du kan skære grøntsagerne i skiver i god tid, inden gæsterne kommer, og opbevare dem på køl.

Skal der majskolber på grillen, kan du lægge dem i blød en time inden, gæsterne kommer – så skal de kun have 10 – 15 minutter på grillen.

 

Opskrifter på grillet grønt

Grillet hjertesalat

Grillet hjertesalat


Grillet asparges

Grillet asparges


Grillet porrer med salsa romesco

Brændte porrer med salsa romesco


Grillet spidskål med citron og salt

Grillet spidskål med citron og salt


Panzanella

Panzanella


Tandooribagt blomkål

Tandooribagt blomkål


Grillet spidskål med bærsovs

Grillet spidskål


Grillet rød spidskål

Grillet rød spidskål


Grillet squash

Grillet squash


Majs på grill

Grillet majskolbe


Majs à la oaxaca

Majs à la oaxaca


Grillede auberginer

Grillede auberginer


Grillet kinakål

Grillet kinakål


 

Desserter til grillfesten

Det er altid skønt at runde et godt måltid af med lidt sødt, og hvorfor ikke udnytte restvarmen fra grillen?

Du kan for eksempel komme frisk frugt på grillen. Varmen får frugtsukkeret til at karamellisere, hvilket giver en fantastisk rund og dyb smag.

Du skal tage at prøve med skiver af frisk ananas – eller hvad med grillet banan? Lad bananerne blive i deres skræl og grill dem, indtil de er blevet helt bløde indeni. Servér dem med en lækker vaniljeis til, gerne hjemmelavet.

Du kan også gøre det rigtig nemt for dig selv ved at sætte de klassiske s’mores på menuen. En pærelet men lækker dessert, der også går godt sammen med et køligt glas hvidvin.

 

Opskrifter på desserter til grillfesten

S’mores

S'mores


Semifreddi – blød is

Semifreddo - blød is


 

Øvrigt tilbehør til grillbordet

Opskrifter på øvrigt tilbehør til grillbordet

Coleslaw

Coleslaw


Coleslaw med spidskål og selleri

Coleslaw med spidskål og selleri


Hjemmelavet hvidløgssmør med persille

Hjemmelavet hvidløgssmør med persille


Pisket smør

Pisket smør


Padron-peber med ristede mandler, grillet peber og romesco

Padron peber med salsa romesco


Grillet hvidløgsflutes med squash

Grillet hvidløgsbrød med squash


Grillet halloumi

Grillet halloumi


 

Generelle tips til en vellykket grillaften

Der vil selvfølgelig være ting, du først kan lave, imens festen er i gang – såsom at passe maden på grillen. Hvis du gerne vil sikre dig, at dine gæster ikke kommer til at rende alt for meget i vejen imellem retterne, kan du placere et snackbord eller en minibar i den modsatte ende af haven. Det vil højst sandsynligt blive her, gæsterne samle sig, når de ikke sidder ved bordet, og så kan du være grillmaster i ro og mag.

Har du inviteret rigtig mange gæster? Du kan eventuelt bede alle tage ét valgfrit tilbehør med. På den måde bliver der flere forskellige retter at smage på, og du kan nøjes med at stå for kød, dressing, drikkevarer og eventuelt en blandet salat.

Skriv en kommentar