Go Back
+ servings
Servings: 2 brød

Hjemmelavet Rugbrød (surdej)

Brødet vi danskere er verdenskendt for og vi elsker. Rugbrød findes i andre lande, men vores danske version er mindre sød og mørk end f.eks. det svenske- og tyske brød.
Author: Per Asmussen
Ret: Bagning
Køkken: Dansk
Keyword: Bage, Brød, Frokost, rugbrød
Forb. tid: 1 dag 22 timer 40 minutter
Tilb. tid: 1 time 15 minutter
[the_ad id="142757"]

Ingredienser

Dag 1

  • 300 gram surdej
  • 900 gram vand Lunkent
  • 15 gram salt Groft
  • 200 gram hvedemel
  • 375 gram rugmel Groft
  • 375 gram rugkerner Knækkede

Dag 2

  • 1 dåse hvidtøl 33cl
  • 20 gram honning
  • 400 gram rugkerner Knækkede
  • 200 gram hørfrø
  • 100 gram solsikkekerner
  • 100 gram sesamfrø
[the_ad id="127284"]

Sådan gør du

1. dag:

  • Opløs surdejen med vandet og derefter salt - gerne i røremaskine.
  • Tilføj hvedemel, rugmel og rugkerner og rør det godt sammen.
  • Dæk det til med et viskestykke ved stuetemperatur til dagen efter.

2. dag:

  • Tilføj hvidtøllen og lad det trænge godt ned i dejen. Derefter tilføjes honning, rugkerner, hørfrø, solsikkefrø og sesamfrø.
  • Rør det godt sammen og tag 300 gram til side og put det i køleskabet til næste gang du bager. Det kan holde sig ca. 4 uger og skal ikke fodres.
  • Fordel resten af dejen i 2 lige store brødforme (med bagepapir så de ikke brænder på) og stil det til hævning i et par timer ved stuetemperatur. Sørg for igen at have et viskestykke over.
  • Derefter glat overfladen og put det i en kold ovn du tænder på 200 grader varmluft og giver det 1 time og 15 min.
  • Brødet tages ud og lægges på en rist til afkølning. Når det er kølet af, fugtes 2 viskestykker som brødet pakkes ind i. Vi plejer at lade det stå natten over hvorefter de pakkes i poser og det ene brød ryger i fryseren.