Opskrift på hjemmelavet rugbrød (surdej)
Brødet vi danskere er verdenskendt for og vi elsker.
Brødet er lavet med hjemmelavet surdej og masser af kerner.
Rugbrød findes i andre lande, men vores danske version er mindre sød og mørk end f.eks. det svenske- og tyske brød.
Hjemmelavet Rugbrød (surdej)
Ingredienser
Dag 1
- 300 gram Surdej
- 9 deciliter Vand Lunkent
- 1 spsk. Salt Groft
- 200 gram Hvedemel
- 375 gram Rugmel Groft
- 375 gram Rugkerner Knækkede
Dag 2
- 1 dåse Hvidtøl
- 1 spsk. Honning
- 400 gram Rugkerner Knækkede
- 200 gram Hørfrø
- 100 gram Solsikkekerner
- 100 gram Sesamfrø
Sådan gør du
1. dag:
- Opløs surdejen med vandet og derefter salt - gerne i røremaskine.
- Tilføj hvedemel, rugmel og rugkerner og rør det godt sammen.
- Dæk det til med et viskestykke ved stuetemperatur til dagen efter.
2. dag:
- Tilføj hvidtøllen og lad det trænge godt ned i dejen. Derefter tilføjes honning, rugkerner, hørfrø, solsikkefrø og sesamfrø.
- Rør det godt sammen og tag 300 gram til side og put det i køleskabet til næste gang du bager. Det kan holde sig ca. 4 uger og skal ikke fodres.
- Fordel resten af dejen i 2 lige store brødforme (med bagepapir så de ikke brænder på) og stil det til hævning i et par timer ved stuetemperatur. Sørg for igen at have et viskestykke over.
- Derefter glat overfladen og put det i en kold ovn du tænder på 200 grader varmluft og giver det 1 time og 15 min.
- Brødet tages ud og lægges på en rist til afkølning. Når det er kølet af, fugtes 2 viskestykker som brødet pakkes ind i. Vi plejer at lade det stå natten over hvorefter de pakkes i poser og det ene brød ryger i fryseren.