
Opskrift på hjemmelavet rugbrød (surdej)
Brødet vi danskere er verdenskendt for og vi elsker.
Brødet er lavet med hjemmelavet surdej og masser af kerner.
Rugbrød findes i andre lande, men vores danske version er mindre sød og mørk end f.eks. det svenske- og tyske brød.

Hjemmelavet Rugbrød (surdej)
Ingredienser
Dag 1
- 300 gram surdej
- 900 gram vand Lunkent
- 15 gram salt Groft
- 200 gram hvedemel
- 375 gram rugmel Groft
- 375 gram rugkerner Knækkede
Dag 2
- 1 dåse hvidtøl 33cl
- 20 gram honning
- 400 gram rugkerner Knækkede
- 200 gram hørfrø
- 100 gram solsikkekerner
- 100 gram sesamfrø
Sådan gør du
1. dag:
- Opløs surdejen med vandet og derefter salt - gerne i røremaskine.
- Tilføj hvedemel, rugmel og rugkerner og rør det godt sammen.
- Dæk det til med et viskestykke ved stuetemperatur til dagen efter.
2. dag:
- Tilføj hvidtøllen og lad det trænge godt ned i dejen. Derefter tilføjes honning, rugkerner, hørfrø, solsikkefrø og sesamfrø.
- Rør det godt sammen og tag 300 gram til side og put det i køleskabet til næste gang du bager. Det kan holde sig ca. 4 uger og skal ikke fodres.
- Fordel resten af dejen i 2 lige store brødforme (med bagepapir så de ikke brænder på) og stil det til hævning i et par timer ved stuetemperatur. Sørg for igen at have et viskestykke over.
- Derefter glat overfladen og put det i en kold ovn du tænder på 200 grader varmluft og giver det 1 time og 15 min.
- Brødet tages ud og lægges på en rist til afkølning. Når det er kølet af, fugtes 2 viskestykker som brødet pakkes ind i. Vi plejer at lade det stå natten over hvorefter de pakkes i poser og det ene brød ryger i fryseren.