Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Hjemmelavet Rugbrød (surdej)

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

10. oktober 2017
Brødet vi danskere er verdenskendt for og vi elsker. Rugbrød findes i andre lande, men vores danske version er mindre sød og mørk end f.eks. det svenske- og tyske brød.

Opskrift på hjemmelavet rugbrød (surdej)

Brødet vi danskere er verdenskendt for og vi elsker.

Brødet er lavet med hjemmelavet surdej og masser af kerner.

Rugbrød findes i andre lande, men vores danske version er mindre sød og mørk end f.eks. det svenske- og tyske brød.

Hjemmelavet Rugbrød (surdej)


Antal: 2 brød

Hjemmelavet Rugbrød (surdej)

Brødet vi danskere er verdenskendt for og vi elsker. Rugbrød findes i andre lande, men vores danske version er mindre sød og mørk end f.eks. det svenske- og tyske brød.
Forfatter: Per Asmussen
Ret: Bagning
Køkken: Dansk
Forb. tid: 1 day 22 timer 40 minutter
Tilb. tid: 1 time 15 minutter

Ingredienser

Dag 1

  • 300 gram Surdej
  • 9 deciliter Vand Lunkent
  • 1 spsk. Salt Groft
  • 200 gram Hvedemel
  • 375 gram Rugmel Groft
  • 375 gram Rugkerner Knækkede

Dag 2

  • 1 dåse Hvidtøl
  • 1 spsk. Honning
  • 400 gram Rugkerner Knækkede
  • 200 gram Hørfrø
  • 100 gram Solsikkekerner
  • 100 gram Sesamfrø

Sådan gør du

1. dag:

  • Opløs surdejen med vandet og derefter salt - gerne i røremaskine.
  • Tilføj hvedemel, rugmel og rugkerner og rør det godt sammen.
  • Dæk det til med et viskestykke ved stuetemperatur til dagen efter.

2. dag:

  • Tilføj hvidtøllen og lad det trænge godt ned i dejen. Derefter tilføjes honning, rugkerner, hørfrø, solsikkefrø og sesamfrø.
  • Rør det godt sammen og tag 300 gram til side og put det i køleskabet til næste gang du bager. Det kan holde sig ca. 4 uger og skal ikke fodres.
  • Fordel resten af dejen i 2 lige store brødforme (med bagepapir så de ikke brænder på) og stil det til hævning i et par timer ved stuetemperatur. Sørg for igen at have et viskestykke over.
  • Derefter glat overfladen og put det i en kold ovn du tænder på 200 grader varmluft og giver det 1 time og 15 min.
  • Brødet tages ud og lægges på en rist til afkølning. Når det er kølet af, fugtes 2 viskestykker som brødet pakkes ind i. Vi plejer at lade det stå natten over hvorefter de pakkes i poser og det ene brød ryger i fryseren.