Go Back
+ servings
Servings: 4 personer

Kogt Hamburgerryg

Kogt hamburgerryg er en sand klassiker, der hører til på mange traditionsrige borde - lige fra julefrokosten, menukortet til et typisk buffetbord. Men som det ofte er med klassikere, så er der delte meninger om, hvordan denne ret bør tilberedes - og ikke mindst hvad der skal serveres til som tilbehør. 
Author: Mona
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Keyword: Aftensmad, Dansk mad, Gris, Hamburgerryg, Mormormad
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
[the_ad id="142757"]

Ingredienser

Grønlangkål

  • 250 gram Hvidkål
  • 500 gram Grønkål
  • 100 gram Smør
  • 1 deciliter Fløde
  • 5 stk. Kartofler
  • Krydderier (Smag til med sennep, salt, peber og kogevand fra f.eks. hamburgerryg)

Hvide kartofler

  • 500 gram Kartofler
  • Salt

Brunede kartofler

  • 500 gram Kartofler Små (brug ikke glaskartofler)
  • Salt
  • deciliter Sukker
  • 1 tsk. Vand
  • 15 gram Smør

Hamburgerryg

  • 1 kilogram Hamburgerryg
[the_ad id="127284"]

Sådan gør du

Sønderjysk grønlangkål

  • Hak grønkålet og hvidkålet i små stykker og steg/kog det i smørret i et par minutter i en tykbundet gryde.
  • Tilsæt derefter fløden og 2 dl. af kogevand fra f.eks. hamburgerryg. Lad det simre i 10 minutter og tilsæt de moste (og kogte) kartofler og lad det stå i et par minutter på et mellemvarmt blus.
  • Smag retten til herefter med salt, peber og sennep og den er klar.

Hvide Kartofler

  • Skræl kartoflerne og kog dem i vand med salt i ca. 20 minutter. Hvis du stikker i kartoflerne med en skarp kniv, så skal de falde af når du løfter kniven.

Brunede Kartofler

  • Kog de små kartofler i saltet vand i 7 minutter og sluk for blusset. Lad dem stå og trække et par minutter i vandet derefter.
  • Pil skrællet og tør dem godt af og lad dem køle lidt ned.
  • Find en stor, tykbundet pande og hæld sukkeret på. Tænd for panden på middel varme og sukkeret skal være smeltet før du må røre i det - det kræver lidt tålmodighed. 
  • Tilsæt vandet og lad det bruse. Tilsæt derefter smørret og igen lad det bruse.
  • Tilsæt nu kartoflerne og husk at sukkermassen skal boble omkring kartoflerne.
  • Efter et par minutter skal de vendes og igen et par minutter senere.
  • Kartoflerne skal have taget farve hele vejen rundt før de er som de skal være.

Hamburgerryg

  • Kom kødet i en gryde med kogende vand. Det skal kun lige dække det.
  • Når vandet igen koger, skal skummet i vandet skummes af og der skal lægges et låg på.
  • Kog hamburgerryggen ved lav varme cirka 45 minutter (bruger du et stegetermometer skal centrumtemperaturen være 60 grader).
  • Tag gryden væk fra pladen og lad hamburgerryggen stå i kogevandet i cirka 20 minutter.  Kogevandet kan bruges til hhv. grønlangkålen og sovsen.
  • Tag hamburgerryggen op og fjern nettet.
  • Skær hamburgerryggen i tynde skiver, men lad vær med at skære det hele. Hvis der er rester tilbage af stegen, kan det vakuumpakkes og fryses ned straks. Det kan genvarmes i sous vide/vandbad til en anden dags aftensmåltid.

Noter

Du kan med fordel have kogt og pillet kartoflerne til de brunede kartofler dagen inden.