Go Back
+ servings
Helstegt oksemørbrad
Servings: 4 personer

Helstegt oksemørbrad

Om du vælger at stege eller grille den hel eller i skiver, er oksemørbraden et sikkert valg, der næsten ikke kan slå fejl – så længe du har styr på tilberedningen!
I denne opskrift finder du en udførlig gennemgang af, hvordan du trin for trin går til mørbraden og sikrer, at den bliver yderst veltilberedt. God fornøjelse!
Author: Per Asmussen
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Keyword: Aftensmad, Dansk mad, Familiemad, Gæstemad, Nytår, Oksemørbrad, ovnmad
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
[the_ad id="142757"]

Ingredienser

Oksemørbrad

  • 1 stk. Oksemørbrad omkring 1,2 kg
  • Salt og Peber
  • Smør til stegning
  • Olie til stegning
[the_ad id="127284"]

Sådan gør du

Oksemørbrad

  • Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovn. Graderne afhænger dog af din ovn. 
  • Start med at afpudse oksemørbraden for fedt og sener. Hvis du køber kødet hos en slagter, så kan du få ham til at gøre det.
  • Oksemørbrad er ret ujævnt i størrelsen, så du kan enten stege kun det midterste stykke (chateaubriand) for at få det ensartet eller snøre det op med kødsnor. Hvis du køber kødet hos en slagter, så kan du få ham til at gøre det.
  • Krydr kødet med salt og peber. Ønsker du at give kødet lidt ekstra smag, kan du vælge at krydre kødet med frisk timian, rosmarin eller hvidløg.
  • Brun kødet af på en grillpande, almindelig pande eller i en stegegryde i smør og olie i 5-6 minutter. Giv den et par minutter på hver side.
  • Sæt derefter mørbraden i ovnen med et stegetermometer i midten af kødet. Steg den til en centrumtemperatur på 56-60 grader. Det tager 20-25 minutter, igen afhængigt af din ovn.  
  • Tag stegen ud. Den behøver ikke at hvile, men hvis den gør, skal den ikke pakkes ind, da den dermed vil stege videre.
  • Skær ud og servér! Kom gerne friskkværnet peber og flagesalt på toppen. Velbekomme.

Noter

Temperaturer og tilberedning oksemørbrad:
  • Rød/rosa: 55-60 grader
  • Svagt rosa: 60-65
  • Gennemstegt: over 65. Her vil kødet typisk blive tørt. 
HUSK: Jo højere temperaturen er i din ovn, desto mere vil centrumstemperaturen stige i kødet i minutterne, efter det er taget ud af ovnen. 
TIP: Det er ikke nødvendigt at lade oksemørbrad hvile, da kødet ikke bliver mere mørt, saftigt eller smagsfuldt, hvis det får lov at ligge. Hvis du vil lade det hvile inden det skal serveres, skal det ikke pakkes ind, da det så vil stege videre. 
Helstegt oksemørbrad