Go Back
+ servings

Cocotte oksesimreret

No ratings yet
Udskriv Pin
Keyword: Aftensmad, Efterår, oksekød, Rodfrugter, simreret, vinter
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Antal: 8 personer
Forfatter: Sponsoreret indhold

Ingredienser

  • 70 gram Bacon gerne tørsaltet
  • 1 spsk. Ghee kan erstattes af smør og olie
  • 3 spsk. Hvedemel
  • 750 gram Oksetykkam Andre udskæringer kan sagtens bruges: f.eks. bov, bryst, skank
  • 3 stk. Løg 4 hvis de er små
  • 1 deciliter Alkohol f.eks. cognac eller whisky
  • 2 stk. Bladselleristængler
  • 2 deciliter Portvin kan erstattes af rødvin
  • 4 deciliter Rødvin
  • 1 can Passata kan erstattes af flåede- eller hakkede tomater
  • 4 deciliter fond
  • Salt og peber
  • Suppevisk Timiankviste, laurbærblade og toppen af en knoldselleri bundet sammen med strik
  • 300 gram Kartofler skåret i mindre stykker
  • 200 gram Knoldselleri skåret i mindre stykker
  • 150 gram Gulerødder skåret i mindre stykker
  • 1.5 deciliter Fløde

Sådan gør du

  • Start med at tænde for dit komfur. Gerne højt (alt fra 12-14 på mit komfur der går til 14). 
    Hak dit bacon og kom det i din cocotte/stegeso.
    Mens det bruner, skærer du kødet i mindre tern. Det kan være alt fra 2x2 til 3x5 cm.
    Tilsæt et par spiseskefulde hvedemel og fordel det på kødet. Melet suger bl.a. lidt fedstof og hjælper bruningsprocessen af kødet samtidig med at det er med til at jævne retten.
    Når baconen er blevet næsten sprødt hældes kødet i din cocotte/stegeso.
    Giv kødet er par minutter, så det også får stegeskorpe på hver side. Du kan med fordel komme lidt af kødet i ad gangen og så tage det op når det har fået stegeskorpe, for derefter at gentage processen med resten af kødet. For meget kød ad gangen, kan sænke temperaturen så meget at det bliver kogt i stedet for stegt.
    Tilsæt nu de hakkede løg og steg dem i 1 minut.
    Tilføj cognac og sæt ild til det med det samme. Står du under en emhætte, så sørg for at den er slukket inden. Lad det brænde ud, det tager alt fra 30-60 sekunder.
    Tilføj bladselleristænglerne og lad det stege i et par minutter.
    Tilsæt portvin, rødvin, passata, fond og din suppevisk. Hvis det ikke dækker alt kødet, så tilføj blot mere fond/rødvin eller evt. vand.
    Sæt låg på og lad det simre i minimum én time, men gerne halvanden time. 
    Når der er en time til serveringen, tilsættes knoldselleri, gulerødder og kartofler. Hvis de ikke er dækket helt til, så tilføj lidt væske til din cocotte.
    Sæt låget på igen og lad det simre i 45 minutter.
    Tilsæt fløde og lad det stå og småkoge i 15 minutter uden låg på.
    Fjern suppevisken og smag retten til med salt, peber, citronsaft og gastrik (sukker og eddike). Hvis den er for tynd, så lav en smørbolle, meljævning eller maizenajævning til at tykne retten lidt med.
    Retten er klar til at blive spist nu. Server gerne med en masse krydderurter eller gremolata på toppen, et godt stykke brød til samt noget syltet, f.eks. perleløg eller jordskokker.
    Cocotto oksesimreret