Go Back
+ servings

Rugbrød i 3 liters bageform

No ratings yet
Udskriv Pin
Keyword: Bage, Bagning, Brød, Frokost, rugbrød
Antal: 2 rugbrød
Forfatter: Anette Søstrøm Asmussen

Ingredienser

Surdej (450 gram)

  • 4.5 deciliter Kærnemælk
  • 6 deciliter Rugmel
  • 0.75 tsk. Groft salt

Rugbrød: Dag 1

  • 450 gram Surdej
  • 13.5 deciliter Vand lunkent
  • 1.5 spsk. Groft salt
  • 300 gram Hvedemel
  • 560 gram Rugmel
  • 560 gram Rugkerner

Rugbrød: Dag 2

  • 5 deciliter Hvidtøl som alternativ brug 1 dåse/33 cl og fyld op med vand for resten
  • 600 gram Rugkerner
  • 300 gram Hørfrø
  • 150 gram Sesamfrø
  • 150 gram solsikkefrø

Sådan gør du

Surdej

    1. Hæld kærnemælk, rugmel og salt i en skål eller bøtte og bland det sammen.
    2. Dæk skålen til med husholdningsfilm.
    3. Lad skålen stå på køkkenbordet i 3 døgn. Stil den et sted, hvor den ikke bliver udsat for direkte sollys. Herefter er din surdej klar!
     

Rugbrød: Dag 1

    1. Start med at opløse surdejen i det lunkne vand. Tilsæt herefter saltet. Jeg bruger altid en røremaskine.
    2. Tilsæt hvedemel, rugmel og rugkerner til skålen og lad det hele røre sammen.
    3. Dæk skålen til med et klæde og lad det stå på køkkenbordet til næste dag.
     

Rugbrød: Dag 2

    1. Tilføj øllet til dejen og lad det trænge godt ind dejen.
    2. Tilføj herefter honning, rugkernerne og alle typer frø.
    3. Lad det røre godt sammen.
    4. Tag 450 gram af dejen fra og læg det på køl til næste gang du skal lave rugbrød. På den måde holder du gang i din skønne "surdejsbaby" :-) Surdejen skal ikke fodres, og den kan holder sig i cirka fire uger i køleskabet.
    5. Kom bagepapir i rugbrødsformene og fordel den resterende dej i formene.
    6. Dæk hver form til med et viskestykke.
    7. Lad dejen stå og hæve i formene i et par timer på køkkenbordet.
    8. Glat overfladen på dejen ud og sæt dem i en kold ovn.
    9. Tænd ovnen på 200 grader varmluft og lad dem bage  i 75 minutter.
    10. Tag de færdigbagte rugbrød ud af ovnen og vend dem straks ud af formene.
    11. Læg brødene på en rist og lad dem køle af.
    12. Fugt to viskestykker med vand og pak de afkølede rugbrød ind i hvert sit viskestykke. Lad dem ligge natten over. Næste dag kan du pakke rugbrødene i poser og smide det ene brød på frost, som jeg selv plejer at gøre.