Go Back
+ servings

Gullash

No ratings yet
Udskriv Pin
Keyword: Aftensmad, oksekød, Oksetykkam, simreret
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Antal: 12 Portioner
Forfatter: Per Asmussen

Ingredienser

  • 1200 gram Oksetykkam Skært oksekød i strimler eller tern. F.eks. fra tykkam, bov eller lignende
  • Ghee Kan erstattes af smør og olie
  • Salt Fra kværn
  • Peber Fra kværn
  • 1 stk. Porre Eller 2 hvis de er små
  • 0.5 stk. Knoldselleri
  • 2 stk. Gulerødder Store
  • 2 stk. Løg
  • 3 clove Hvidløg
  • 4 spsk. Tomatpure
  • 4 spsk. Paprika
  • 2 deciliter Hvidvin
  • 8 deciliter Oksefond
  • 1 spsk. Balsamico
  • 1 spsk. Citronsaft
  • 50 gram Smør
  • 6 spsk. Hvedemel
  • 2 deciliter Fløde
  • 1 stk. Rød peberfrugt

Sådan gør du

    1. Brun kødet af over 3 etaper ved høj varme i stedet for at stege det hele på én gang.
    2. Når kødet er brunet af, lægges det i stegesoen og krydres med salt og peber.
    3. Mens kødet brunes, skæres gulerødder, knoldselleri, porrer, løg og hvidløg i mindre stykker.
    4. Når al kødet er taget af panden, kommes ghee / lige dele smør og olie på panden sammen med tomatpure og paprika.
    5. Lad det få en smule farve og tilsæt selleri, gulerødder, løg, hvidløg og porre.
    6. Steg det ved middel varme i 5 minutter. De behøver ikke at tage farve.
    7. Kom al pandens indhold over i din stegeso. Brug gerne en dejskraber, så du får alt med.
    8. Tilsæt vin og fond. Al kødet skal være dækket til, så det kan sagtens være, at du skal bruge lidt mere.
    9. Kom balsamico eddike og citronsaft i og sæt låget på stegesoen.
    10. Sæt stegesoen i ovnen ved 150 grader almindelig ovn. Retten skal minimum have 1,5 time, men har du god tid, så giv den gerne længere. Jeg gav min 4 timer i ovnen.
    11. Når det tages ud af ovnen, er din gullash klar. Den er dog til den tynde side, så jeg foretrækker at jævne den inden servering. Det kan gøres ved at komme med en meljævning i eller lave en opbagt sovs. Jeg foretrækker det sidste.
    12. Find en stor gryde og smelt smørret ved middelhøj varme (10 ud af 14 på mit komfur).
    13. Kom melet i under piskning og når du har en smør- / melbolle, tilsættes væsken fra stegesoen lidt ad gangen. Jeg bruger typisk et decilitermål og kommer 2 deciliter i ad gangen.
    14. Fortsæt piskningen så du undgår klumper, og tilsæt løbende 2 deciliter væske fra stegesoen. 
    15. Kom fløde i og smag til med salt, peber, citronsaft, eddike og sukker.
    16. Skær peberfrugten i mindre stykker og kom den i sovsen, så den lige får varme i et par minutter. Det giver lidt bid til retten.
    17. Til sidst tilsættes kød, løg og gulerødder fra stegesoen til sovsen, eller du kan hælde sovsen tilbage i stegesoen henover kødet og grøntsagerne. Jeg foretrækker at komme det i gryden, da jeg typisk kasserer porrer og knoldselleri, fordi de bliver lidt for smattede til min smag efter så lang tid i stegesoen.
    18. Server eksempelvis kartoffelmos eller kogte ris til samt noget syltet. Det kunne være syltede rødløg syltede rødbeder eller løgmarmelade. Velbekomme!