Hvad består chokolade af, og hvordan laves det?

Kakaobønne

Den centrale ingrediens i chokolade er kakaobønner, som stammer fra kakaotræet.

Kakaobønne

Når kakaobønnerne ristet fremkaldes den velkendte chokoladearoma, og når de afskalles kan de males til en tyktflydende kakaomasse.

Herefter kan processen gå flere veje afhængigt af, hvad man præcis ønsker at tilberede. Massen kan enten presses til kakaosmør og kakaopulver.

Kakaosmør bruges blandt andet til spisechokolade. Ønsker man at fremstille spisechokolade af kakaomassen tilsættes nemlig sukker, smagsstoffer, lecitin og ekstra kakaosmør.

 

Hvad er forskellen på chokoladetyperne?

Chokolade

De fleste er formentlig bekendte med, at der findes flere forskellige typer af chokolade. De mest almindelige typer er mørk chokolade, mælkechokolade og hvid chokolade. Forskellen ligger i forholdet mellem de forskellige ingredienser i de forskellige typer chokolade.

Hvor mørk chokolade indeholder af 50 % eller mere kakao og sukker for den resterende part, indeholder mælkechokolade, som navnet antyder, mælk i form af tørmælk. I supermarkedet finder man ofte mørk chokolade, der er markeret med eksempelvis et 60- eller 70 % logo.

Denne procentsats angiver mængden af kakao i chokoladen. Jo mere kakao, chokoladen indeholder, jo mere bitter, vil den smage. Mælkechokolade indeholder op til 25% tørmælk. Det kan faktisk diskuteres, om hvid chokolade i det hele taget bør kaldes chokolade. Det skyldes, at hvis chokolade ikke indeholder kakaomasse, men kun kakaosmør. Alligevel minder ingredienserne meget om dem, der findes i mælkechokolade.

Af og til kan man finde produkter, som kaldes vekao. Dette er især tilfældes med koge- og overtrækschokolade. Vekao er et erstatningsprodukt for chokolade. Produktet har smag af chokolade, men fordi det indeholder meget store mængder af vegetabilsk fedt, må det ikke kaldes chokolade.

Selvom produktet smager af chokolade, har det et meget lavt faktisk kakao- og chokolade indhold. Konsistensen gør det velegnet at bruge til eksempelvis overtræk og lignende. Vekao findes også i pulverform, hvor det typisk anvendes til eksempelvis bland-selv kakaodrikke. Disse typer af vekao indeholder typisk mellem 10 og 12 % kakao.

Flødebollekage
Opskrift
Henriette Kristiansen
Varm kakao med Baileys, chokolade og flødeskum
Opskrift
Henriette Kristiansen
Den-du-ved-nok muffins
Opskrift
Henriette Kristiansen
Nyfortolket rugbrødslagkage
Opskrift
Henriette Kristiansen
Hjemmelavet pålægschokolade
Opskrift
Christine
Brookie (brownie og cookies)
Opskrift
MickiCheng
Hindbærtærte med mazarin og nutella
Opskrift
kitchenbysahar
Varm kakao med rom og Kahlua
Opskrift
Henriette Kristiansen
Pære Belle Helene
Opskrift
Per Asmussen
Vegansk chokolademousse
Opskrift
Forlaget Turbine
Chokoladesovs
Opskrift
Per Asmussen
Brioche med nutella
Opskrift
Forlaget Turbine
Hjemmelavede snebolde
Opskrift
MickiCheng
Lækker, cremet og nem dessert - perfekt til aftenkaffen!
Opskrift
Sebastian Jespersen
Rugbrødsboller med chokolade
Opskrift
Anette Søstrøm Asmussen
Hjemmelavet kinderæg (chokoladeæg)
Opskrift
Anette Søstrøm Asmussen
Temperering af chokolade
Opskrift
Anette Søstrøm Asmussen