Syltede stikkelsbær

Syltede stikkelsbær

10 min
15 min
1  glas
Profile picture for user Christine
Christine
Syltede røde stikkelsbær: Stikkelsbær har den dejligste smag, når de spises fra busken på en varm sommerdag. Det er bare ikke altid, at maven kan følge med de produktive buske, og så er det heldigt, at stikkelsbær er skønne at sylte, komme på glas og gemme til vinter.
Om opskriften
Beskrivelse

Syltede røde stikkelsbær:

Stikkelsbær har den dejligste smag, når de spises fra busken på en varm sommerdag. Det er bare ikke altid, at maven kan følge med de produktive buske, og så er det heldigt, at stikkelsbær er skønne at sylte, komme på glas og gemme til vinter.

Når du åbner sådan et glas med søde, røde stikkelsbær på en kold, frostklingende dag, sender smagen dig straks tilbage til de bugnende buske og sommersolens stråler.

Lyder det ikke skønt? Så find forklædet frem, for nu forlader vi frugthaven til fordel for køkkenet. Her får du en nem og lækker opskrift på syltede, røde stikkelsbær.

Syltede stikkelsbær

 

Her er opskriften på syltede røde stikkelsbær:

Har du nogensinde sat tænderne i en mad med stikkelsbærmarmelade? Så ved du, at der er noget 
ganske særligt over bærrenes smag. De har nemlig en fin fordeling mellem syre og sødme, som balanceres på fornemmeste vis, og præcis det gør stikkelsbær gode at sylte.

Opskriften du læser nu, er lidt speciel, for selvom slutresultatet sagtens kan spises som marmelade på et stykke friskbagt brød, er der andre serveringsforslag, som du ikke må snyde dig selv for også at prøve. Dem kan du læse til allersidst, for først skal stikkelsbærrene syltes.

Ingredienser
1 kg Stikkelsbær (røde)
2 dl Vand
2 spsk Eddike
650 g Brun farin
1 Vaniljestang
Vejledning

Så skal der syltes

På stikkelsbær sidder en lille, tørret blomsterstand i den ene ende af bærret. Du kan godt spise den, men det er nu alligevel lækrest, hvis du fjerner den, før du går i gang med at sylte bærrene.

Find en lille urtekniv i køkkenskuffen og nip forsigtigt blomsterstanden af uden, at bærret går i stykker. I denne opskrift skal bærrene nemlig ikke moses, for de hele stikkelsbær er med til at give struktur og bid.

 

Kom godt i gang

De nippede bær skylles og hældes i en tykbundet gryde sammen med vand og eddike.

Lad hele herligheden koge stille og roligt under låg til stikkelsbærrene næsten brister, før du kommer den brune farin og vaniljestangen ned i gryden.

Bærrene skal nu boble de næste 5 minutter, inden du hælder grydens indhold på rene, skoldede glas.

Syltede stikkelsbær

Noter

Hvor lang tid kan de holde sig?

Syltede sager har generelt en lang holdbarhed, og det gælder også for de røde stikkelsbær. Så længe du hælder bærrene på sterile glas, kan de holde sig flere måneder.

Vil du forlænge holdbarheden, kan du skylle glasset i 1 tsk. Atamon, før du fylder det med syltede bær. Er du vant til at bruge Atamon? Mange bruger konserveringsmidlet for at forhindre, at skimmelsvampe og andre ubehageligheder spreder sig i sylteglasset.

Atamon er imidlertid ikke et naturligt projekt, og vil du undgå e-numre i din hjemmesyltning, kan det derfor ikke anbefales at bruge. I stedet kan du slynge 1 tsk. rom, whisky eller vodka i glasset. Det desinficerer også, og alkoholen vil ikke have indflydelse på bærrene efterfølgende.

 

Sådan kan du bruge de syltede bær

Vil du prøve noget andet end en marmelademad?

De syltede, røde stikkelsbær er skønne til mange andre ting end som supplement på brødet. Syren fra eddiken, sødmen fra farinen og de bløde noter af vanilje komplimenterer bærrets frugtsmag på den bedste måde. Netop det gør denne opskrift til noget særligt, som får den til at adskille sig fra opskrifter på almindelig stikkelsbærmarmelade.

 

Serveringsforslag

Når der er pandekager på menuen, er det ikke nogen dårlig idé at lægge en gavmild skefuld af de syltede bær på den lune dessert, men er du på udkig efter en sød topping til din morgenmad, kan du sagtens bruge dem til det.

Du kan også servere de røde bær til et stykke kage i stedet for frisk frugt, ligesom de rørt med flødeskum eller creme er perfekt fyld i lagkager og roulader.

Velbekomme

Kilde

Følg mig på min hjemmeside her.

Om forfatteren
Profile picture for user Christine
Christine
Bio
Christine tager dig med fra jord til bord, og viser, hvordan hun serverer de ting, hun dyrker i sin 600 kvm. store køkkenhave.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.



Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier