Sursøde løg - foto: Jonathan Lovekin

Sursøde løg

10 min
30 min
4  personer
Profile picture for user Lindhardt og Ringhof
Lindhardt og Ringhof
Professionel
✅Sursøde løgblade, der er perfekte til spille op imod et fedt stykke kød.✅Vi har opskriften fra bogen: "SMAG: 100 vegetariske og veganske retter fra stjernekokken Yotam Ottolenghi", skrevet af Yotam Ottolenghi &Belfrage. De skriver følgende om opskriften:
Om opskriften
Beskrivelse

Sursøde løgblade, der er perfekte til spille op imod et fedt stykke kød.

Vi har opskriften fra bogen: "SMAG: 100 vegetariske og veganske retter fra stjernekokken Yotam Ottolenghi", skrevet af Yotam Ottolenghi & Ixta Belfrage. De skriver følgende om opskriften:

"Løgene her – der er søde indeni, brankede i kanten og svømmer i syrligskarp granatæblesirup – har sine rødder hos Testi, en tyrkisk restaurant i Nordlondon, som vi er vilde med. De lavede en lignende ret, hvor løgene blev grillet ved siden af lammekød, vendt i şalgam, en saft fremstillet af syrligsalt lage fra fermenterede lilla gulerødder og majroer, og til sidst sødet med granatæblemelasse. De bittersøde løg serveres til kødet og skærer igennem fedmen som en skarp kniv.
Vores løg er tilberedt med indkogt granatæblesaft i stedet for şalgam og granatæblemelasse. De vil selvsagt gøre sig godt til grillet kød, men vi synes også, de er superlækre i vegetarsammenhænge, for eksempel med gedeost som her, skønt den kan udelades. De vil også være alle tiders med hummus, en auberginesalat og lidt brød."

Ingredienser
500 g Rødløg (på størrelse med golfbolde (ca. 12 styk), halverede på langs)
3⁄4 dl Olivenolie
4 dl Granatæblesaft (uden tilsat sukker)
10 g Purløg (finthakket)
70 g Gedeost (frisk & cremet, delt i stykker på ca. 2 cm -kan udelades)
2⁄3 tsk Chiliflager (urfa-chiliflager - eller andre chiliflager, hvis du ikke kan få fat i dem)
Vejledning

1. Forvarm ovnen til 200° varmluft.

2. Varm en stor slip let-pande grundigt op ved høj varme. Vend løgene med 2 spsk olie og ¼ tsk salt, og læg dem med skærefladen nedad og god afstand imellem på den rygende varme pande. Stil en gryde oven på løgene, så de presses ned mod panden og branker ensartet, skru ned til middelhøj varme, og lad dem stege uforstyrret i ca. 6 minutter, eller til skærefladerne er branket godt. Læg løgene over på en bageplade med bagepapir med den brankede side opad, og bag dem i ca. 20 minutter, eller til de er møre. Det vil tage lidt længere tid, hvis løgene er større end golfbolde. Tag dem ud, og lad dem køle af.

3. Hæld imens granatæblesaften i en mellemstor kasserolle, og bring den i kog ved middelhøj varme. Lad den koge ind i ca. 12 minutter, til der kun er ca. ¾ dl tilbage, og konsistensen er som tynd ahornsirup. Stil den til side, og lad den køle af. Den tykner yderligere imens.

4. Rør purløgene sammen med den resterende ½ dl olie og et godt nip salt, og stil blandingen til side.

5. Hæld granatæblesiruppen i et stort fad med kant, og vip fadet, så den fordeles jævnt. Skil med fingrene løgene ad i enkeltlag, og anret dem som blomsterblade oven på siruppen. Fordel gedeosten ovenpå, hvis du synes, og rund af med purløgsolien og et drys urfachiliflager.
 

Kilde

Foto: Jonathan Lovekin


Bogen kan købes her.

Om forfatteren
Profile picture for user Lindhardt og Ringhof
Lindhardt og Ringhof
Professionel
Bio
Forlaget Lindhardt og Ringhof
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier