x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Surdejsbrød – min bedste opskrift

ANETTE SøSTRøM ASMUSSEN | 29. maj 2020
Sprødt og saftigt surdejsbrød

I jagten på den rette skorpe og et saftigt brød, har jeg efterhånden prøvet kræfter med en del forskellige opskrifter og har nu efterhånden ramt en blanding der virker for mig.

Som med de fleste surdejsopskrifter, så tager det tid. Ikke at du skal bruge lang tid på selve processen, men der er masser af ventetid i mellem processerne.

Opskriften kræver lidt udstyr for at lykkedes. Jeg har brugt følgende grej:

  • Hævekurv
  • Dejspartel
  • Condibøtte
  • Hørklæde

Jeg har brugt denne “begynder-surdejsopskrift” til dette brød.


Surdejsbrød - min bedste opskrift

Sprødt og saftigt surdejsbrød
No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 7 timer
Tilb. tid: 30 minutter
Antal: 1 brød
Forfatter: Anette Søstrøm Asmussen

Ingredienser

  • 100 gram Surdej Aktiv
  • 500 gram Manitobamel
  • 380 gram Vand Cirka 25 grader
  • 12 gram Havsalt Fx. Maldon
  • 1 spsk. Olivenolie Til pensling af condibøtte
  • Rismel til at drysse brødet med i formen

Sådan gør du

Dag 1 (aften)

  • Tag din surdej ud af køleskabet og opfrisk den.
     

Dag 2

  • Klokken: 08.00: Bland vand og mel sammen, i en røremaskine med dejkrog. Ælt dejen sammen til alt melet er æltet godt ind og dejen er smidig. Det tager cirka 5-10 minutter.
    Lad dejen hvile i 60 minutter.
     
    Klokken: 09.10: Ælt surdejen ind i dejen ved lav hastighed og tilsæt flagesalt, lad dejen ælte i 10 minutter.
    Smør en condibøtte med olie og og hæld dejen derned i. Lad den hvile i bøtten under låg.
    Klokken: 10.30: Med en fugtig hånd trækkes og foldes dejens fire hjørner et af gangen. Sæt låg på igen og lad dejen hvile igen.
    Klokken: 11.30: Gentag stræk og fold.
    Klokken: 12.30: Gentag stræk og fold.
    Klokken: 13.30: Drys bordpladen i rismel og vend condibøtten på hoved og lad dejen glide ud af bøtten selv. Dette kan godt tage lidt tid. Når dejen er gledet ud, laves der endnu et stræk og fold inden dejens vendes med foldning ned mod bordet. Hvor efter at dejen forsigtig stammes op, ved at forsigtigt at trække/dreje dejen over bordet ved hjælp af den ene hånd og en dejspartel. 
    Lad dejen hvile på bordet i 30 minutter, inden dejen igen strammes op og forsigtigt placeres i en hævekurv, beklædt med hørklæde og drysset med rismel.
    Dæk brødet med en badehætte og sæt på køl natten over.
     

Dag 3 (morgen)

  • Tænd ovnen på 250 grader varmluft med bagestål og lad ovnen varme op i minimum 30 minutter. Bagestålet hjælper med at gøre temperaturen endnu højere.
    Vend forsigtig dejen over på et stykke bagepapir og lav et snit i brødet på toppen.
    Sæt brødet i ovnen og bag det først i 20 minutter.
    Skru herefter ned til 220 grader varmluft og bag videre i 20 minutter. 
    Lad brødet køle af på en bagerist i en lille times tid inden det skæres.
    Surdejsbrød - min bedste opskrift
    Surdejsbrød - min bedste opskrift

Noter

Bagestålet kan købes her hos Bagestaalet.dk

Om forfatteren


Anette er vild med at bage, især brød og kager. Klassiske danske retter og desserter fylder desuden meget i hendes hverdag.