Sous Vide Dry Aged Oksemørbrad

Sous Vide Dry Aged Oksemørbrad

10 min
3 t, 20 min
8  personer
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
🥩Lækkert krogmodnet oksemørbrad tilberedt sous vide, serveret med hjemmerørt Sauce Bearnaise, runde kartofler, kålchips, syltede rødløg og jordskokkemos. ✅
Om opskriften
Beskrivelse

Hvem er ikke vild med smagen af veltilberedt oksemørbrad og hjemmerørt sauce bearnaise? Her får du opskriften, der kan få det til at ske. 

Nu kan du løfte den populære klassiker til nye højder - i denne opskrift får du en version, hvor oksemørbraden skal sous vide-tilberedes, hvilket giver dig mulighed for at styre tilberedningen og temperaturerne. Har du ikke mod på at kaste dig ud i sous vide, kan du sagtens springe dette trin over og blot bruge pande eller grill til tilberedningen. 

Derudover får du en udførlig gennemgang af, hvordan du trin for trin laver en hjemmerørt sauce bearnaise. Velbekomme!

Ingredienser
1 kg Oksemørbrad
6 fed Hvidløg
2 kg Kartoffel (Gerne sĂĄ store som overhovedet muligt)
200 g Jordskokker
600 g Smør
4 spsk Bearnaise essens
5 Æggeblommer
  Krydderier (Salt, hvid- & cayennepeber, citronsaft)
  Krydderurter (Estragon og evt. kørvel)
Vejledning

Sprøde, små runde kartofler

Start med at skrælle alle kartoflerne. Udhul dem med et melon/kartoffeljern (på 2,5 cm diameter) og læg de små runde kartofler til udvanding. "Affaldet", der ligner hullet ost, skal bruges sammen med jordskokmosen.

Kog kartoflerne i 5 minutter og lad dem tørre bagefter. 

Vend kartoflerne i smeltet smør, olie, salt og peber.

Giv dem 1 time og 15 minutter i ovnen pĂĄ 170 grader varmluft.

De er hermed klar til servering.

 

Jordskokmos

Skræl jordskokkerne og del dem i små stykker. Brug resterne fra kartoflerne og kog det hele i vand (tilsat lidt citronsaft – det sørger for, at de ikke misfarves) indtil de er bløde. Vandet hældes fra.

Pisk herefter de kogte kartofler og jordskokker til en mos sammen med smørret fra bruningen af kødet, fløde og mælk og smag til med salt, hvid peber, gastrik og citronsaft.

 

Oksemørbrad

Til denne ret bruger vi dry aged oksemørbrad. Du kan sagtens bruge en almindelig mørbrad, vi synes bare, at kødet er mere mørt og smagen er mere intens når det er krogmodnet.

Sous Vide Dry Aged Oksemørbrad

Sous Vide Dry Aged Oksemørbrad

Vi tilbereder kødet i sous vide/vandbad i 3 timer ved 54 grader. 

Tag kødet op og tør det af.

Varm en pande op på ret høj varme med olie på og tilsæt kødet, smørret og hvidløg. 

Kødet skal have ca. 15-20 sekunder på hver side.

Husk: gem smørret fra bruningen af kødet, da du skal bruge det i kartoffel-jordskokmosen senere.


Sauce Bearnaise

Det vigtigste ved at lave en Sauce Bearnaise er at have så få temperaturforskelle som overhoved muligt. Så sørg for at tage dine æggeblommer ud af køleskabet i god tid og sørg for, at du har smeltet smørret i god tid, så temperaturen har kunnet falde en del.

Start med at smelte smørret i en lille gryde ved lav varme og hæld det over i en lille kande. Man skal bruge klaret smør til retten, dvs. at det hvide bundfald, der forekommer ved smeltningen af smørret, skal kasseres. Hvis du får noget af det hvide med, gør det dog ikke det store. 

Del dine æg så blommerne er for sig, og hviderne er for sig. Hviderne kan du evt. bruge til en marengs eller til at fylde lidt ekstra i en omelet. 
Når saucen skal samles, er der flere forskellige muligheder i vores verden - direkte i en lille, tykbundet gryde på komfuret, i en skål over et vandbad eller på en køkkenmaskine med varmelegeme (f.eks. Monsieur Cuisine édition plus).

I denne opskrift har vi valgt at gøre det i en lille, tykbundet gryde på komfuret ved meget lav varme.

Generelt er der en huskeregel, når man laver disse ægter saucer: Pisk, pisk og pisk. Bliv ved, og pisk hårdt - hele tiden. Det er hårdt arbejde, men det er det værd :-) 

Essensen og æggeblommerne piskes sammen over lav varme, indtil det skummer og tykner. 

Herefter skal smørret hældes i lidt ad gangen - igen under kraftig piskning. Bliv ved i et par minutter, indtil saucen er færdig. Tilsæt til sidst den hakkede estragon (vi bruger altid en blanding af frisk og tørret), hvid peber, salt og caynnepeber. Smag evt. til med ekstra estragon og citronsaft.

Saucen er klar til servering og skal spises straks. 

Server den gerne i en lille kasserolle der har ligget i vandbadet og derfor hjælper med at holde saucen på den rigtige temperatur lidt længere tid. Man risikerer nemlig nemt at få en sauce, der bliver for varm, hvis den forbliver i gryden, der har været på komfuret.

Noter

Server med syltede rødløg og grønkålschips. 


Annonce:

Vores vinsamarbejdspartner BayVine.dk anbefaler følgende:

Vi anbefaler CHATEAU DU PAPE-DOMAINE SENECHAUX .

Stor, fed og kødfulde, det er præcis, hvad du kan forvente fra Chateauneuf-du-Pape.

Fra en af de ældste domaines i området, er denne rødvin, laves på druerne Grenache, Syrah og Mourvedre, det perfekte match til oksemørbrad.

Læs mere om vinen og køb den her

Om forfatteren
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Bio
Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Hvordan kan du sĂĄ komme i gang med dry aging?Vi har disse artikler, der kan hjælpe dig igennem at finde det rette modningsskab eller metode til at komme i gang selv hjemme i privaten:

- Modningsskabsguide

- Dry aging metoder

•    Læs flere artikler/opskrifter omkring dry aging her.
•    Hvis du leder efter vakuumpakkere, dry-aging poser eller andet du skal bruge til at komme i gang, så anbefaler vi disse sider:


Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os pĂĄ Instagram eller Facebook.


Hvad kan du med sous vide?


•    Vi har følgende 2 guides, der kan hjælpe dig til at finde den rigtige sous vide stav eller sous vide maskine/kar.
•    Læs flere artikler/opskrifter omkring sous vide her.


Sociale medier