
Opskrift på sønderjysk rugbrødslagkage
Jeg er jo en vaskeægte synnejye og sætter derfor stor pris på de gode gamle sønderjyske klassikere. Var der nogen, der sagde medister med stuvet kål eller goed raj? De går lige i hjertet hos mig.
Rugbrødslagkage er én af de sønderjyske egnsretter, der virkelig er blevet populær i mange andre dele af Danmark. Og det kan jeg da godt forstå, så hurra for det! Der hvor jeg kommer fra, kalder vi det dog for brødtorte, men rugbrødslagkage er nok lidt mere sigende for resten af landet 🙂
Vi har jo generelt nogle andre ord for tingene, for eksempel kalder vi det ikke “slik” men bom, og “goed raj”, som jeg nævnte i starten, betyder “gode råd”.
Rugbrødslagkage kan måske lyde lidt underligt for nogen – for rugbrød er da ikke noget, der hører hjemme i en kage? Ork jo da! Selvom det ligger lidt tungere i maven end en “almindelig” lagkage, så smager rugbrødslagkage bare rigtig, rigtig godt. Og nåh ja, en lagkage lavet med rugbrød, det er da næsten sundt, ikke?
Fordi rugbrødslagkage er steget ret meget i popularitet, så er der efterhånden også en del opskrifter derude, men her får du altså opskriften, som en rigtig sønderjyde ville lave den: Det vil sige med sønderjysk rugbrød, der gerne har stået nogle dage. Sønderjysk rugbrød er et lækkert lyst rugbrød, der er bagt med surdej og helt uden kerner.
Man kan sagtens bage lagkagebundene og fryse dem – det gør ikke kagen mindre god.
Sønderjysk rugbrødslagkage opskrift

Sønderjysk rugbrødslagkage
Grej
- Stavblender (mulighed 1)
- Blender (mulighed 2)
Ingredienser
Lagskagebunde
- 8 Æg
- 400 gram Sukker
- 250 gram Rugbrød uden kerner, gerne 4-5 dage gammelt
- 2 spsk. Kakao pulver
- 2 spsk. Kartoffelmel
- 2 tsk. Bagepulver
Lagkagefyld
- 1 liter Fløde 1/2 liter hvis du ikke pynter siderne af kagen
- marmelade solbær
Sådan gør du
- Pisk først æg og sukker hvidt og skummende.
- Bland kakao, rugbrød, kartoffelmel og bagepulver sammen og bland det herefter i æggemassen.
- Smør tre kageforme med margarine og rasp.
- Fordel dejen i de tre forme.
- Bag bundene i en 170 grader forvarmet ovn i 20 - 25 minutter. Du kan også smøre en enkelt springform på Ø 28 centimeter og hælde al dejen heri. I så fald skal den bages ved 185 grader i 50 minutter. Husk at dejen gerne må være lidt svampet.
- Pisk fløden til skum. Husk at stoppe piskningen lige inden, du mener, at den er ved at være der. Flødeskum står altid og bliver lidt tykkere, også efter du er stoppet med at piske.
- Når kagen er kold, lægges den sammen med solbærmarmelade og flødeskum: Først en lagkagebund, så et lag solbærmarmelade, derefter et godt lag flødeskum. Gentag med de sidste bunde og top eventuelt det sidste lag flødeskum af med hakket chokolade.