Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Sauerkraut

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

23. oktober 2019

Opskrift på sauerkraut

Sauerkraut eller surkål – det er sådan set én og samme sag.

Og jeg er ret sikker på, at de fleste af os er bekendt med navnet “Sauerkraut” – men mange mennesker, særligt den yngre generation, har garanteret aldrig smagt denne tyske klassiker.

Sauerkraut

Fermentering er for alvor begyndt at vinde indpas herhjemme, måske fordi der bliver sat stadigt større fokus på vigtigheden af en god fordøjelse, en sund bakterieflora og gode tarmbakterier. Og forskningen buldrer heldigvis stadig derudad.

Og fermenterede råvarer bidrager faktisk til en god bakterieflora – at fermenteret mad, såsom Sauerkraut, samtidig smager virkelig dejligt til forskellige ting, gør det bare til win-win!

Her viser jeg dig, hvordan du laver din helt egen hjemmelavet surkål.

 

Sauerkraut opskrift


Servings: 1 glas

Sauerkraut

Author: Per Asmussen
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 5 days

Ingredients

  • 1 Hvidkål stort
  • 40 gram Salt godt og vel

Instructions

    1. Skold dit patentglas/sylteglas - både glas, låg og gummiring. Du kan også vælge at skylle det hele med Atamon efterfølgende - det er i hvert fald vigtigt, at det er fuldstændig rent, når vi arbejder med fermentering, så vi kun har gode bakterier i vores det færdige produkt.
    2. Skyl hvidkålen, skær det i halve og fjern stokken.
    3. Snit hvidkålen meget fint. Des finere kål, des mere væde vil kålen afgive i løbet af fermenteringen.
    4. Hæld den fintsnittede kål over i et fad.
    5. Drys kålen med salt.
    6. Brug hænderne til at klemme hvidkålen godt. Det ødelægger kålens struktur/fibre hvilket får den til at begynde at afgive væde. Kålen vil afgive en del væske, og den vil også begynde at skumme lidt på et tidspunkt.
    7. Herefter presses kålen godt ned i bunden af det rengjorte patentglas.
    8. Hæld væden fra fadet over hvidkålet, så det dækkes.
    9. Sæt låget på glasset.
    10. Glasset skal nu stå ved rumtemperatur i 3 døgn. Husk også at åbne glasset et par gange undervejs, for at trykket i glasset bliver lettet. Når de 3 døgn er gået, smager du på det for at tjekke, om din Sauerkraut er god. Her vil du kunne smage/lugte, om der alligevel skulle være sluppet nogle "dårlige" bakterier igennem nåleøjet, og i så fald må du starte forfra - så er den nemlig ikke god at få ned i maven!
    11. Lad glasset stå i yderligere et par dage, imens du stadig letter trykket nogle gange undervejs.
    12. Når der er gået cirka fem døgn, er din Sauerkraut klar til spisning, og herefter skal den opbevares på køl.