Opskrift på rugbrød i 3 liters bageform
Efter at have fået nye og større rugbrødsforme til jul, var jeg nødt til at udvikle lidt på min opskrift på rugbrød. Mine gamle IKEA-rugbrødsforme var på 1,8 liter, hvilket passede perfekt til to rugbrød med den gamle opskrift.
Men de nye (og fantastiske) rugbrødsforme fra Kunst og Køkkentøj er på hele 3 liter. Det betyder, at jeg fremover laver portioner, der er halvanden gang større end førhen.
Det er dog intet problem. Vi spiser nemlig rigtig meget rugbrød hjemme hos os, så der bliver ret ofte bagt nye forsyninger. Vi bager altid to rugbrød ad gangen og fryser det ene ned, så snart det er kølet af og har ligget et par timer i et fugtigt viskestykke.
Der er ingen grund til kun at bage et enkelt rugbrød ad gangen, da arbejdet nærmest er det samme.
Selve rugbrødet er en proces, der strækker sig over 2 dage, men inden du går i gang med rugbrødet, skal du først lave din surdej, hvilket tager 3 døgn.
Rugbrød i 3 liters bageform opskrift
Rugbrød i 3 liters bageform
Ingredienser
Surdej (450 gram)
- 4.5 deciliter Kærnemælk
- 6 deciliter Rugmel
- 0.75 tsk. Groft salt
Rugbrød: Dag 1
- 450 gram Surdej
- 13.5 deciliter Vand lunkent
- 1.5 spsk. Groft salt
- 300 gram Hvedemel
- 560 gram Rugmel
- 560 gram Rugkerner
Rugbrød: Dag 2
- 600 gram Rugkerner
- 5 deciliter Hvidtøl som alternativ brug 1 dåse/33 cl og fyld op med vand for resten
- 1 spsk. Honning
- 300 gram Hørfrø
- 150 gram Sesamfrø
- 150 gram solsikkefrø
Sådan gør du
Surdej
- Hæld kærnemælk, rugmel og salt i en skål eller bøtte og bland det sammen.
- Dæk skålen til med husholdningsfilm.
- Lad skålen stå på køkkenbordet i 3 døgn. Stil den et sted, hvor den ikke bliver udsat for direkte sollys. Herefter er din surdej klar!
Rugbrød: Dag 1
- Start med at opløse surdejen i det lunkne vand. Tilsæt herefter saltet. Jeg bruger altid en røremaskine.
- Tilsæt hvedemel, rugmel og rugkerner til skålen og lad det hele røre sammen.
- Dæk skålen til med et klæde og lad det stå på køkkenbordet til næste dag.
Rugbrød: Dag 2
- Tilføj øllet til dejen og lad det trænge godt ind dejen.
- Tilføj herefter honning, rugkernerne og alle typer frø.
- Lad det røre godt sammen.
- Tag 450 gram af dejen fra og læg det på køl til næste gang du skal lave rugbrød. På den måde holder du gang i din skønne "surdejsbaby" 🙂 Surdejen skal ikke fodres, og den kan holder sig i cirka fire uger i køleskabet.
- Kom bagepapir i rugbrødsformene og fordel den resterende dej i formene.
- Dæk hver form til med et viskestykke.
- Lad dejen stå og hæve i formene i et par timer på køkkenbordet.
- Glat overfladen på dejen ud og sæt dem i en kold ovn.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft og lad dem bage i 75 minutter.
- Tag de færdigbagte rugbrød ud af ovnen og vend dem straks ud af formene.
- Læg brødene på en rist og lad dem køle af.
- Fugt to viskestykker med vand og pak de afkølede rugbrød ind i hvert sit viskestykke. Lad dem ligge natten over. Næste dag kan du pakke rugbrødene i poser og smide det ene brød på frost, som jeg selv plejer at gøre.