Røget svinemørbrad

Røget svinemørbrad

1  svinemørbrad
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Koldrøget svinemørbrad. Røget i egen grill. Helt uden brug af røgeovn! Skønt tilbehør på tapasbordet eller frokostbordet, fx på en god skive rugbrød.
Om opskriften
Beskrivelse

Så fik jeg endelig prøvet kræfter med at koldrøge en svinemørbrad, og sikken skønhed det blev!

Både min kone, vores 3-årige datter og jeg selv er meget glade for bacon, så der bliver generelt sprængt og røget meget svinekød hos os.

Røget svinemørbrad

Røget svinemørbrad

Når jeg sprænger kød, er det typisk en proces, der tager et par dage, og det foregår gerne i lige dele nitritsalt, groft salt og sukker. Og så tilføjer jeg lidt knuste peberkorn. Selve koldrøgningen forløber sig gerne over 1-3 nætter i streg, og efterfølgende giver jeg kødet 1-6 uger i modningsskabet.

Nu er det jo langt fra alle, der både har et modningsskab og en røgeovn, så jeg har denne gang forsøgt at holde det så langt "nede på jorden" som muligt! Det vil sige at jeg hverken har brugt modningsskab eller røgeovn. Så tænker jeg nemlig, at de fleste kan være med.

Jeg tog en snak med Kim fra Meatlovers Delight. Kim gør primært i dry aging poser, der er specielle vakuumposer til tørmodning af kød. Væsken kan fordampe ud igennem poserne, så kødet tørmodner i selve poserne. Det er smart! Poserne kan desuden både tørmodne kødet og optage røg, så det lå jo lige til højrebenet, at de poser skulle afprøves. Nu har Kim også igen og igen nævnt de geniale smoke n' dry poser :-)

 

Hvad kan man bruge det røgede kød til?

Røget svinemørbrad

Førhen var det jo en konserveringsmetode, der var ret essentiel for at vi ikke blev syge af at spise "gammelt" kød. I dag er røgning noget, vi bruger, så vi kan få den fantastisk dejlige, røgede smag!

Vi kan enten koldrøge, varmrøge og røge ved "halv varme, og denne gang valgte jeg at koldrøge. Det vil sige ved 15 - 25 grader. Det er derfor oplagt at gøre i nattetimerne, men i de kølige måneder kan man også gøre det om dagen.

Det røgede kød er generelt rigtig skønt på frokost- eller tapasbordet! Gerne på en skive rigtig godt rugbrød.

 

Røget svinemørbrad opskrift

Røget svinemørbrad

Ingredienser
1 Svinemørbrad
1 dl Groft salt
1 dl Nitritsalt
1 dl Sukker
  Peber
Vejledning
 1. Kom nitritsalt, groft salt, sukker og knuste peberkorn i en skål og rør det godt rundt. Jeg synes ikke, det gøre den store forskel, om jeg bruger en saltlage eller en tørsaltning, så jeg bruger typisk tørsaltning.
 2. Kom mørbraden i skålen og massér kødet med den tørre blanding.

 3. Vakuumpak mørbaden i en pose. Du behøver ikke vakuumpakke posen, men jeg kan gode lide at vide, at der ikke løber kødsaft ud i mit køleskab. Derudover slipper jeg også for at vende posen et par gange i døgnet, som det ellers vil være nødvendigt at gøre.

 4. Kom posen i køleskabet og lad den ligge i 2-3 døgn. Des længere tid, des mere salt og fast bliver mørbraden i sidste ende.

 5. Tag mørbraden ud af posen, når de 2-3 døgn er gået.

 6. Skyl kødet godt af for salt under rindende, koldt vand.

 7. Dup kødet godt af for vand.

 8. Kom kødet i en smoke n' dry pose. Hvis du ikke har de poser, så kan du selvfølgelig godt gøre det uden at komme dem i en pose.

 9. Sæt en alu-bakke i bunden af grillen og hæld rødsmuld i et højt og tykt lag i en U-form i bakken. Røgsmuldet skal først tørres i ovnen ved 100 grader celsius i 1-2 timer. Så risikerer man ikke, at røgsmuldet går ud under røgningen.

 10. Hæld nu en teskefuld sprit i den ene ende af røgsmildet / U-formen.

 11. Sæt ild til sprittet og lad det brænde i 30-60 sekunder, hvorefter ilden pustes ud.

 12. Placér risten ovenpå alubakken og læg køddet ovenpå risten.

 13. Sæt herefter låget på grillen. Jeg røger som regel 1-3 nætter lige i streg. Jeg sætter det i gang, inden jeg går i seng, og om morgenen lægger jeg kødet på køl (stadig i posen). Er koldt udenfor, for eksempel i vintermånederne, så røger jeg som regel i dagstimerne. Har du en røgeovn, skal du selvfølgelig bare bruge den, og du kan også bruge smokepins.

 14. Når røgningen er overstået, lægges kødet på køl i 1-4 uger. Her tørrer/modner det. Jo længere tid, du lader det ligge, jo mere fast bliver det. Igen hvis du ikke har poserne eller et modningsskab, så find et tørt, køligt og gerne luftigt sted at hænge dit kød.

Velbekomme!

Om forfatteren
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Bio
Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Hvordan kan du så komme i gang med dry aging?Vi har disse artikler, der kan hjælpe dig igennem at finde det rette modningsskab eller metode til at komme i gang selv hjemme i privaten:

- Modningsskabsguide

- Dry aging metoder

•    Læs flere artikler/opskrifter omkring dry aging her.
•    Hvis du leder efter vakuumpakkere, dry-aging poser eller andet du skal bruge til at komme i gang, så anbefaler vi disse sider:


Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier