Rødvinssovs

Rødvinssovs

10 min
20 min
4  Portioner
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
✅Her får du opskriften på en god, hjemmelavet rødvinssauce🍷, som smager forrygende & ikke kræver flere timers forberedelse i køkkenet. Oksebouillon fra terning, løg, rosmarin og gastrik er blandt ingredienserne i denne sauce, der smager, som om du havde brug timer
Om opskriften
Beskrivelse

Hjemmelavet rødvinssauce

En perfekt rødvinssauce kan gøre UNDERVÆRKER i et hav og atter hav af retter og er især et sikkert hit til nytårsmenuen.

Omvendt kan en kedelig rødvinssauce også bare trække virkelig meget ned på hele smagsoplevelsen.

Og hvordan skal en perfekt rødvinssauce så smage? Det afhænger naturligvis af den enkelte, men den skal i udgangspunktet hverken være syrlig eller besk.

Rødvinens formål er at fremhæve og komplimentere smagene og aromaen fra rettens øvrige elementer. En god rødvinssauce skal derfor være rund og fyldig med et hint at rødvinssmag, der ikke virker overdøvende - den skal ikke smage af alkohol!

 

Hvorfor rødvinssauce?

En smule rødvin i en sauce fremhæver de enkelte smage i hele retten. Alkoholen fordamper, mens saucen tilbereder, hvorefter kun rødvinssmagen er tilbage. Når rødvinen koges ind, bliver smagen mere intens på både syre og sødme.

Rødvinssauce er generelt helt perfekt til et rigtig godt stykke kød, for eksempel hvis den står på saftig steak af striploin eller nyretapper. Den er også HELT eminent til den klassiske Beef Wellington, og i denne opskrift lavede jeg faktisk en sous vide Beef Wellington, der blev ganske suveræn!

Kort fortalt, så er rødvinssaucen en klassiker, der hænger uløseligt sammen med en række klassiske udskæringer og retter.

 

Forrygende og nem rødvinssauce

Nu begynder du måske at føle, at der bliver lagt et ret stort pres på dig og dine gastronomiske evner. Det gør der på sin vis også, fordi rødvinssaucen jo skal være afbalanceret for at være rigtig lækker og smagfuld.

Og du tænker velsagtens, at noget, der skal være så "perfekt" og velsmagende, må være MEGET svært at have med at gøre.

- Det er så her, jeg kan trøste dig med, at en perfekt rødvinssauce IKKE er svær eller tidskrævende at vinkle, så længe du har skrevet dig et par ting bag øret.

Jeg vil her forsøge at give dig min opskrift på en "kvikvariant" af en god, hjemmelavet rødvinssauce, der smager forrygende, men ikke kræver flere timers forberedelse i køkkenet.

På trods af at den ikke tager andet end en halv time at lave, så kan jeg garantere dig, at den ikke smager af hverken bouillonterning eller pulversovs!

Oksebouillon, løg, rosmarin og gastrik er blandt ingredienserne i denne rødvinssauce, der smager, som om man havde brugt en masse okseben, urter og timer på saucen.

 

Hvilken rødvin skal du vælge?

Rødvin

Du fristes måske til at tænke, at rødvinssaucen bare kan få en sjat af den billige papvin. Du ved, den slags der sælges på 1-liters kartoner til små 30 kroner, og som til forveksling kunne ligne en karton juice. Lad være!

En dårlig rødvin kan ikke opvejes af en god fond/bouillon, ligesom en god rødvin heller ikke kan redde en kedelig fond/bouillon. Vær kritisk med begge dele - og gå udenom det tynde, billige sprøjt. Hvis rødvinen er tynd i smagen, ja, så bliver rødvinssaucen også tynd i smagen.

Derfor: Vælg nu en rødvin, du faktisk kan lide at drikke! Hvis rødvinen smager dejligt på egen hånd, så smager den sandsynligvis også dejligt i din sauce.

Du går i udgangspunktet sjældent galt i byen med hverken Pinot Noir, Merlot, Chianti eller andre gængse, populære druer.

Det er derfor heller ikke nødvendigt ligefrem at åbne Amaronen (selvom Jamie Oliver ville mene noget andet). En god kvalitetsvin giver en ligeså god smag til saucen som den fine premium-vin.

Hvad angår eventuelle tilsatte sulfitter i rødvinen, så fordamper de ligesom alkoholen. Det er altså ikke noget, du behøver tænker videre over.

 

Mine bedste tips

Vent ikke til sidste øjeblik med at tilføje rødvinen. Hvis rødvinen tilføjes for sent, kan det give den beske smag, vi ikke ønsker i saucen. Rødvinen skal have tid til at udvikle sig i saucen, og derfor bør du også vente 10 minutter med at tilføje mere vin. Giv den tid! Og tilsæt hellere for lidt vin i første omgang.

Hvis du har rigeligt med tid, så tilbered saucen langsomt over svag varme, så smagene rigtigt udvikler sig.

Er saucen blevet for tynd? Pisk nogle små stykker af koldt smør i saucen eller tilføj en anelse majsstivelse til den simrende sauce - bare lidt ad gangen!

Ingredienser
1 spsk Smør
2 Løg
1 1⁄2 tsk Rosmarin (tørret)
3 dl Rødvin (gerne en rest)
2 dl Vand (kan erstattes af oksefond, brug så ikke bouillonterninger)
2 Bouillonterning (Okse. Jeg bruger typisk en hel Fond du Chef okse)
1 spsk Tomatpure
1 tsk Gastrik (Kan erstattes af en smule sukker og eddike)
1 dl Piskefløde
1 spsk Hvedemel (+ lidt vand til at jævne saucen med)
Vejledning
 1. Hak løgene og smelt smørret i en gryde.
 2. Kom de hakkede løg ned til smørret og svits dem i et par minutter. De må endelig ikke blive brune, men skal kun blive blanke.
 3. Tilsæt tørret rosmarin og lad det stege med i et minuts tid.
 4. Kom halvdelen af vandet og halvdelen af rødvinen ved løgene i gryden. Giv væsken et opkog. 
 5. Tilsæt nu tomatpuré og oksebouillon - Sørg for, at bouillonen bliver ordentligt opløst i væsken.
 6. Kog saucen godt igennem i 3-4 minutter.
 7. Lad det hele passere gennem en sigte og ned i en anden gryde. 
 8. Tilsæt resten af henholdsvis rødvin og vand samt gastrik.
 9. Skru op for varmen, til saucen koger kraftigt.
 10. Lad den koge ind, indtil du har cirka 1/3 tilbage.
 11. Smag saucen til med fløde, salt og peber. Vær forsigtig med saltet, da bouillonen er meget salt.
 12. Ryst mel og vand sammen til en meljævning.
 13. Tilsæt jævningen til saucen og lad den koge i et par minutter for at fjerne smagen af mel.

Rødvinssovs

Om forfatteren
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Bio
Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

 

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier

Kommentarer

Hej,
Tak for din tilbagemelding - det værdsætter vi meget.
Sovs kan godt fryses, men de bliver aldrig helt lige så gode.

Hvis jeg har for meget tilovers generelt, så plejer jeg at hælde lidt fløde/mælk i den og så sætte den på køl.

Så genvarmer jeg den i mikroovnen eller bruger den som en base til gryderet hvor jeg typisk genvarmer kødet i :-)

ons, 06/02/2019 - 11:14 Permalink